fbpx

Aardappel tartare

Zodra de nieuwe aardappeloogst er is, serveer ik deze aardappel tartare. Deze aardappelsalade kan ook wel met wat ouder aardappeltjes, maar… Met een lekker vers krielaardappeltje is deze simpele salade op zijn allerbest!

Met de kappertjes en de augurkjes kan deze salade het hele jaar door. Als tomaten in het seizoen zijn dan serveer ik ook vaak Salade met aardappel ei en tomaat of een soort ‘mix van deze twee salades’.

Voor beide salades zijn een paar tips:

  1. Maak een flinke hoeveelheid dressing, wat over is zakt onder in de schaal, daar mag best een klein plasje liggen.
  2. Schenk de dressing over de aardappels, pal nadat je deze hebt afgegoten. Dat doet wat moois met de smaak.
  3. Hussel de salade niet maar bouw hem op door telkens een handje aardappels in de schaal te leggen en daar weer een handje van de andere ingrediënten bij te leggen. Op die manier blijft het mooi. Ga je husselen of roeren dan roer je alles kapot.
  4. Als je de salade hebt opgebouwd schenk dan de rest dressing onderuit de aardappelschaal weer over de salade.
Aardappel tartare

Aardappel tartare

Arriën Stegehuis
Een simpele, maar heerlijke aardappelsalade.
5 van 4 stemmen
Prep Time 20 minutes
Cook Time 20 minutes
Course Bijgerecht, Hoofdgerecht
Cuisine Nederlands
Servings 20
Calorieën 80 kcal

Equipment

  • Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Driepoot
  • Vuurschaal
  • Grote hangende pan

Ingredients
  

Salade

  • 2 kg krieltjes
  • 3 eetlepels kappertjes fijngesneden
  • 3 eetlepels augurkjes klein, en fijngesneden
  • 3 handjes dille
  • 3 handjes platte peterselie
  • 2 handjes bieslook

Dressing

  • 2 eetlepels ciderazijn
  • 3 theelepels mosterd
  • 6 eetlepels olie
  • zout
  • peper

Instructions
 

  • Aardappels schillen mag, maar hoeft niet als ze mooi in hun vel zitten.
  • Halveer de krieltjes (snij grotere aardappels in partjes) en kook de aardappels tot ze gaar zijn.
  • Kook de eieren 5 minuten mee bij de aardappels. Dit kan je makkelijk doen door ze in een theedoek samen te binden en dit in de pan met aardappels te hangen.
  • Bereid ondertussen de dressing door de olie, mosterd, ciderazijn te mengen en peper en zout naar smaak toe te voegen.
  • Giet de gare aardappeltjes af en zet ze over in een grote schaal.
  • Giet er direct de dressing over, wanneer de aardappels dus nog kokend heet zijn.
  • Laat alles nu eerst afkoelen.
  • Snij ondertussen de verse kruiden, de augurkjes en de kappertjes fijn.
  • Als de krieltjes zijn afgekoeld en de rest is fijngesneden, kun je de salade gaan opbouwen.
  • Pel de eieren en leg ze onder water. Je snijdt ze pas in partjes met een eiersnijder op het moment dat je ze aan de salade toe voegt.
  • Neem een schap aardappels, voeg daar een handje van de overige ingrediënten aan toe. Neem vervolgens weer een schep aardappels en voeg weer een hand van de overige ingrediënten toe. Zou bouw je in laagjes (zonder husselen of roeren) de salade op.
  • Zodra de salade klaar is zet je deze afgedekt weg en was je je gebruikte gereedschap af en ruim je dit even op samen met alle ongebruikte ingrediënten.

Nutrition

Calorieën: 80kcalKoolhydraten: 18gProteïne: 2gVet: 1gNatrium: 13mgKalium: 421mgVezels: 2gSuiker: 1gVitamine C: 20mgIJzer: 1mg
Keyword Vegetarisch
Tried this recipe?Laat weten hoe het was!

Leave a Reply