fbpx

Appel dumplings

Bakt bij jou elk brood aan probeer dan eens deze Appel dumplings. Eén van de moeilijkste dingen in ‘Dutch Oven land’ is het regelen van de temperatuur. In feite zijn dumplings gewoon gekookt of gestoomd brood en zolang er water in de pan zit zal het niet aanbranden.

Met dumplings kun je twee kanten op.

  1. De Amerikaanse kant waar men vaak dumplings in een laag zoete saus in de oven bakt.
  2. De Aziatische kant waar de dumplings gekookt worden in water, bouillon of een zoete siroop.

Zoals uit het intro blijkt gaan we in dit recept voor Appel dumplings in Aziatische stijl.

Appel dumplings

Arriën Stegehuis
Bakt bij jou elk brood aan probeer dan eens deze Appel dumplings.
1 van 1 stem
Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerecht, Nagerecht
Keuken Aziatisch
Calorieën 440 kcal

Equipment

Ingrediënten
  

Voor het deeg

  • 500 gram bloem + wat extra
  • 1 theelepel zout
  • 125 ml water heet om te zorgen dat de honing en yoghurt makkelijk oplossen
  • 150 ml turkse yoghurt
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 ei

Voor de vulling

  • 2 appels (3 als het kleintjes zijn) geschild in kleine blokjes
  • kaneel
  • boter

Voor de afwerking

  • 75 gram roomboter
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 theelepel kaneel

Instructies
 

Het dumpling deeg

  • Meng de droge ingrediënten van het deeg en strooi de helft van het deeg in een beslagkom.
  • Meng de honing en de yoghurt door het hete water.
  • Neem de helft van de bloem en roer hier een ei doorheen.
  • Voeg vervolgens al roerend de natte ingrediënten toe. Blijf goed roeren zodat je een klontenvrij glad papje krijgt. (denk maar aan een pannenkoekenbeslag.
  • Nu gaan we van het beslag een deeg maken door de 2e helft van de bloem toe te voegen. Doe dit geleidelijk. We willen naar een deegbal toe die net niet aan de handen kleeft.
  • Zit al je bloem in het deeg en is het nog plakkerig voeg dan wat bloem toe. Is het nog korrelig, voeg dan wat water toe.
  • Zet het deeg minstens ½ uur weg op een koele plaats. Dit deeg moet echt even rusten voor je het gebruikt.

Maak de vulling

  • Smelt een klont boter en bak hierin de appels met een snuf kaneel.
  • Heb je zure appels of ben je dol op zoet dan kan direct na het bakken wat honing door de appels roeren.

Bereid de dumplings

  • Neem het deeg uit de koeling gooi wat bloem op het werkblad en rol het deeg zo dun mogelijk uit. (Is je deeg te dik dan eet je straks meel ballen)
  • Steek rondjes uit het deeg met een glas van 6 a 7 cm doorsnee.
  • Leg in elk rondje 1 flinke theelepel vulling.
  • Vouw de rondjes dubbel en zorg dat de randen echt goed gesloten zijn.
  • Kook de dumplings in ruim kokend water. Niet te veel tegelijk want ze mogen niet aan elkaar kleven.
  • Zodra de dumpling drijft is de kooktijd nog 5 minuten.

Afwerking van de appel dumplings

  • Smelt een flinke klont roomboter en roer hier drie eetlepels suiker en een flinke snuf kaneel doorheen.
  • Smeer elke dumpling hier mee in.

Nutrition

Calorieën: 440kcalKoolhydraten: 78gProteïne: 27gVet: 6gNatrium: 3746mgKalium: 732mgVezels: 9gSuiker: 62gVitamine C: 17mgIJzer: 3mg
Trefwoord Kan vegan
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

2 reacties

  1. 1 ster
    We hebben hem geprobeert, maar dat doen we niet nog eens. Het is gekookt brood en dat is niet lekker.

  2. Ha Marcus,

    Top dat je eerlijk bent en zegt waar het op staat. Zelf ben ik ook niet tevreden over het recept. Ik had het nog nooit geprobeerd en ingepland voor de online workshop. Om iedereen mee te kunnen laten doen moest hij dus online.

    Toen ik ‘m zelf (in een nog iets andere versie) probeerde vond ik dat iok meelballen zat te eten. Daarom getracht het recept nog te redden en wat aan te passen maar ….

    Helaas, hij is nog niet lekker. Mogelijk komt de gouden tip nog beinnen en anders …. haal ik het recept binnen kort weg.

    Tot kooks,

    Arriën

Geef een reactie