Appelcrumble uit de Dutch Oven heeft in 2008 mijn leven totaal veranderd. De appelcrumble die ik toen gegeten heb, was ongelofelijk lekker en de gevolgen merk ik nog elke dag.
We kampeerden op een scoutingterrein en het stel naast ons vroeg of we appeltaart lusten. Voor we het wisten zaten we op de camping appels te schillen en vroegen we ons af… Hoe maken we hier zonder oven op de camping een appeltaart van.
De appels werden in een Dutch Oven gedaan en een half uur later hadden we een fantastische warme appelcrumble uit de Dutch Oven. Die belevenis was bijna ongelofelijk, een heerlijke dampende warme vers gebakken appelcrumble! Dit alles zonder gas of elektra op de camping zonder oven.
Een dagje later hebben we met de buren brood uit de Dutch Oven gebakken en nog een dag later pizza’s. Een week later had ik mijn eerste Dutch Oven en was de basis voor kampvuurkok.nl gelegd.
Of je net als ik echt een Dutch Oven liefhebber gaat worden weet ik niet. Eén ding weet ik wel, appelcrumble uit een Dutch Oven smaakt echt fantastisch lekker! Teambuilding, workshop, familiedag, een appelcrumble is altijd een succes!
Appelcrumble
Equipment
- Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven
- Appelschiller
Ingrediënten
Voor het deeg
- 600 gr bloem
- 300 gr suiker
- 400 gr roomboter Voor vegan vervangen door plantaardige margarine
Voor de vulling
- 1 kg appels (In kleine stukjes)
- 2 tl kaneel
- 4 el bruine basterdsuiker
Instructies
Voor het deeg
- Snijdt de boter in kleine stukjes als deze hard is. Kneed met de vingertoppen de bloem en de kristalsuiker door de roomboter.
- Werk echt alleen met je vingertoppen, we willen een kruimel deeg. Als je met je hele hand kneed dan zal er een bal ontstaan.
- Heb je per ongeluk toch een bal, voeg dan wat bloem en suiker toe en kneed met de vingertoppen tot je broodkruimels hebt.
Voor de vulling
- Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Dit gaat het mooist met de appelschilmachine.
- Voeg de bruine suiker en de kaneel toe en meng dit goed met de appels.
Het bakken van de appelcrumble
- In mijn workshop bakken we de appelcrumble pas als we aan tafel gaan. Als je dan uitgegeten bent, is de crumble klaar en nog lekker warm. Doe je mee met een workshop, zet dan het deeg en de vulling ergens afgedekt weg en wacht tot er een Dutch Oven vrij komt.Dit is ook een goed moment om alle gebruikte spullen af te wassen en weer op te bergen waar je ze gevonden hebt.
- Neem een Dutch Oven en leg de vulling op de bodem.
- Strooi het kruimeldeeg er losjes overheen, verdeel het eventueel gelijkmatig.
- Bak de appelcrumble in circa 30 minuten tot de bovenkant goudbruin ziet.
- Zitten we nog niet aan tafel, maak dan het gebruikte keukengerei weer schoon en ruim het samen met de overgebleven ingrediënten op waar je het gevonden hebt.
Tips
- Ook lekker met stukjes noot, cranberries of rozijnen in de vulling.
- Geserveerd met ijs en slagroom is de appelcrumble echt op z'n best!
6 reacties
Ik wist al dat dit een lekker recept was. Had hem toen van bbqpit.de en ben blij met uw NL weergave! Met hartelijke groet,
Ha Githa,
Graag gedaan en bedankt voor je vijf sterren!
Tot kooks,
Arriën
Wij hebben dit gemaakt en gegeten bij onze Bushcraft week. Zo lekker dat ik een Dutch Oven ga aanschaffen!
Ha Sandar,
Top! Dat is precies mijn bedoeling, mensen enthousiast maken en op weg helpen om zelf buiten aan de kook te gaan. Mijn eerste gerecht uit de Dutch Oven was deze appelcrumble, ik snap dus helemaal dat je er zelf ook één aanschaft.
Mocht je vragen hebben over het gebruik dan kun je ze hier altijd stellen.
Tot kooks,
Arriën
Lekker recept, vandaag het gemaakt met 18 kids. Groot succes en een lekkere maaltijd.
Ha Fleur,
Super, scouting kmap of ….. In elk geval goed te horen dta de kids lekker gegeten hebben.
Tot kooks,
Arriën