fbpx

Baba Ganoush

Baba Ganoush is een heerlijke vegan aubergine dip. Het recept vindt zijn oorsprong in de Libanese keuken. Het heeft wel wat weg van hummus.

Als Kampvuurkok bak ik vaak brood in de Dutch Oven. Ook serveer ik geregeld brood van www.puurloes.nl tijdens teambuildings en workshops.

Deze Baba Ganoush is heerlijk op (versgebakken) brood en vormt een welkome aanvulling in mijn recepten collectie.

Zelf vind ik duurzaam werken erg belangrijk. Om die reden stapel ik vaak Dutch Ovens op zodat de zelfde hitte twee ovens verwarmt. Het grillen van de aubergines kan mooi op dezelfde manier. Gewoon op een roostertje boven op de Dutch Oven waarin je het brood aan het bakken bent. De baktijd van het brood en de grilltijd van de aubergines zijn vrijwel gelijk.

Baba Ganoush

Baba Ganoush

Arriën Stegehuis
Baba Ganoush is een heerlijke vegan aubergine dip.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 55 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Libanees
Porties 8 personen
Calorieën 149 kcal

Equipment

Ingrediënten
  

  • 1 aubergine
  • 1 citroensap
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 à 3 tenen knoflook
  • 2 eetlepels Tahin (sesampasta)
  • 1 scheut olijfolie
  • peper
  • zout

Instructies
 

  • Snijd de aubergine in de lengte door en snijd vervolgens een ruitjespatroon in beide helften. Dit doe je door de aubergine met een klein mes zo diep mogelijk in te snijden. Let op: de schil van de aubergine moet heel blijven, snijd dus niet te diep!
  • Pel de tenen knoflook en hak deze fijn.
  • Steek de gehakte knoflook in de snedes van de aubergine, zodat deze straks lekker mee kan roosteren.
  • Smeer beide aubergine helften in met een flinke scheut olijfolie.
  • Gril de aubergines 30 tot 35 minuten op een roostertje boven de hete kolen.
  • Lepel de geroosterde aubergines leeg en prak vervolgens met een vork de gare aubergine, de tahin en het citroensap goed door elkaar.
  • Breng de Baba Ganoush op smaak met peper en zout, voeg eventueel nog een scheutje olijfolie toe.
  • Zodra je gerecht klaar is, kun je de gebruikte spullen afwassen en opruimen waar je ze gevonden hebt.

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 149kcalKoolhydraten: 30gProteïne: 5gVet: 3gNatrium: 13mgKalium: 1049mgVezels: 14gSuiker: 16gVitamine C: 19mgIJzer: 2mg
Trefwoord Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

6 reacties

  1. Goedendag, ik bak weleens het Guinessbread maar het gaat niet altijd goed. Dan is de onderkant verbrand of niet gaar. Jullie geven aan 3 kolen onderwarmte, ik heb gewone briketten kan daar verschil in zitten?
    Ik hoor het graag van u.

  2. Ha Grada,

    Wat leuk dat je de recepten van mijn site gebruikt. Goed dat je om advies vraagt omdat het niet lukt.

    Onderwarmte bij bakken is het moeilijkste in het hele Dutch Oven gebruik. Het blijft altijd een beetje lastig soms maar als je onderstaande tips volgt en nog wat oefent komt het vast goed. Al doende leert men … Als ervaren kok maak ik ook nog wel eens een miskleun en laat ik ook wel eens een brood aanbranden.

    Niet gaar is nooit een probleem. Je kan immers (als je tijd hebt) altijd nog even een tijdje door bakken of een extra briket onder leggen.

    Tips voor een beter resultaat:

    • Gebruik altijd dezelfde briketten, zo leer je ze kennen en wen je er aan. Er zijn merken die heel heet branden en merken die wat kouder opbranden.
    • Pas de vuistregel toe, deze is gebruik 1 briket per vuist die op de onderkant van je Dutch Oven past. Bij een grote DO passen er meer vuisten op de onderkant dan bij een kleine DO. Met deze vuistregel kom je aardig in de buurt van een goede ondertemperatuur
    • Op het deksel (boven) plaats je als het goed is één ring briketten op de buitenste rand van het deksel. (plaats je meer dan is de bovenkant gaar / bruin voor de onderkant zo ver is). Zorg dus dat boven en onder hitte op elkaar afgestemd zijn.
    • Liever ‘Low & Slow’ dan ‘Hard & Zwart’. Is de bovenkant perfect en de onderkant nog niet, plaats dan (kort) de open oven op het deksel. Je hebt dan heel veel onderwarmte en je brood zal heel snel bruin bakken aan de onderkant. Blijf er met je neus boven hangen zodat het niet verbrand.

    Hopelijk lukt het met bovenstaande tips een beetje beter.

    Groeten en tot kooks,

    Arriën

  3. Ik kook nooit met gekochte brandstoffen als houtskool en briketten.
    Ik maak houtvuur met hout van eigen terrein..
    Dit wil ik graag zo houden.. alternatieve manieren zijn gewenst.
    Ik gebruik buiten meestal een dutch oven, kampvuur met driepoot of mijn petromax rocketstove.. (en “binnenshuis” mijn houtkachel waarop ik pannen met platte bodem kan laten sudderen..)

  4. Ha Marjon,

    Gewoon koken op de manier waar jij je prettig bij voelt. Kooltjes uit het vuur kan prima. Ze branden wat sneller op dan briketten. Voor mensen die nog vertrouwd moeten raken met buiten koken is briketten een makkelijke methode. En wauw een houtkachel om op te sudderen, daar ben ik stiekem wel een beetje jaloers op.

    tot kooks,

    Arriën

  5. Ja, ik woon in een yurt.. En kan goed simpel koken op de kachel.. 🙂

Geef een antwoord