Is een Dutch Oven te zwaar voor je rugzak ….. geen probleem. Bijna alles wat je met een DO klaar maakt kan ook zonder DO, bijvoorbeeld in je billy-can.
In deze workshop leer je hoe je met minimale middelen de meest fantastische maaltijden uit je rugzak haalt!
Bakzak
Een “Bakzak” is een ruime zip-lock zak waarin je alle droge ingrediënten voor één bakrecept afgewogen in mee neemt.
- Stem de hoeveelheden in je Bakzak af op de inhoud van je mok, zo voeg je altijd de juiste hoeveelheid vloeistof toe.
- Ga je echt voor zo licht mogelijk, gebruik dan melkpoeder en eipoeder, vervang vers fruit door gedroogd fruit.
- Gebruik de ziplock-zak als beslagkom, vloeibare ingrediënten toevoegen en kneden in de zak, je werkt hygiënisch en je handen blijven mooi schoon, je afwas is minimaal.
- Vergeet niet een label in of op je zak te plaatsen met de inhoud en eventuele aanwijzingen zoals de hoeveelheden (nog toe te voegen) ingrediënten.
De bovenstaande voorbereiding is eigenlijk het belangrijkste deel, onderstaand een aantal bereidingstips om zonder DO een fatsoenlijk baksel te krijgen.
Methodes & technieken
- Stralingswarmte
Plaats je baksel in het kleine blik en zet dit in de hete as van je vuurtje. Plaats het grotere blik over het kleinere blik heen en stook het vuurtje om en op het grote blik.
Neem een grote pan of billy, leg drie steentjes op de bodem, plaats op de steentjes de kleine billy, sluit de grote billy of pan met het deksel en plaats dit in of boven het vuur.
- Koken
Wellicht niet eerder aan gedacht maar … de Engelse Soptted Dick, de Gronninger Peren, de Noord Hollandse Hoornse Broeder, de Sri Lankaanse Burudala of de oud Hollandse Jan in de zak zijn allemaal voorbeelden van koken als bereidingswijze. Dit kan rechtstreeks in het kokend water (Jan in de zak) of au bain marie. - Stokbrood
Keep it simple, wind het deeg om een stok.
- Platbrood
Maak je baksel zo plat mogelijk en bak het op een steen, in een skillet, op een metalen plaat, boven een rooster. Vlaardingse ijzerkoekjes, pannekoek, bannocks, naanbrood, eigenlijk kent elke cultuur wel een vorm van plat-brood. - Frituren
Niet zo geschikt voor in je rugzak, die fles frituur olie maar …. ik wil het toch niet onvermeld laten. Er zijn diverse vormen van gefrituurd deeg.
Baktips:
- Gebruik de 4-secondenregel:
Houd je hand 10 cm boven de kooltjes:- lukt dat je geen 4 seconden dan is het vuur te heet,
- lukt dat je langer dan 4 seconden dan is het vuur te koud.
- Wanneer is de taart gaar?
- De baktijden zijn afhankelijk van hoe heet je vuur is en hoe koud het buiten is.
- Kijken naar de kleur van de taart en ruiken, helpen je om te kijken of je de taart al klaar is.
- Kleine taartjes (maatje cupcake) duren ongeveer 10 minuten, grote taarten langer.
[vc_gallery type=”image_grid” images=”16984,16978,16979,16980,16981″]