Biefstuk in stijl verwijst naar drie verschillende stijlen om je biefstuk klaar te maken. Vaak kies ik in mijn workshops één van de drie onderstaande manieren.
Bij ‘Cave-man-style‘ gebruiken we een spekstenen om op te bakken. In Nederland komen spekstenen niet in de natuur voor, maar bij steenhandels / tuincentra is deze steen te koop. Het is de steen die veel gebruikt wordt door beeldhouwers, omdat deze met eenvoudige gereedschappen relatief makkelijk te bewerken is. De spekstenen stoken we (als het lukt) rood gloeiend heet. Zorg dus voor ruim brandhout en een schep om je steen mee in en uit het vuur te tillen. Probeer niet zomaar een andere steen. Zit er namelijk lucht of water / vocht in een steen, dan kan deze exploderen als je hem echt heet stookt.
Bij ‘Cowboy-style’ gooi je het biefstuk gewoon in de gloeiend hete kooltjes. Dit is wellicht de meest wonderlijke manier. De kooltjes zullen in de eerste instantie aan het vlees vast plakken. Na verloop van enige tijd laten de kolen los en draai je het vlees. Leg het vlees vooral niet op de ‘oude’ plek neer, maar zoek een nieuw plekje waar de kooltjes nog volop gloeien. Zodra de kooltje loslaten, is je vlees klaar. Voor de mensen die denken dat ze dan een mond vol as krijgen, het zal je verbazen, maar de as blaas je er dan zo van af.
Bij de ‘Nordic-style‘ biefstukken gebruiken we een Muurikka, een soort ‘Skottelbraai’ op pootjes die je boven een flink brandend vuur plaatst. Deze wordt vervolgens zo heet dat het biefstuk vast blijft plakken als je hem er op gooit. Na enige tijd laat de biefstuk los. Dat is precies het moment om het biefstuk te draaien.
Biefstuk in stijl
Equipment
- Speksteen
- Muurikka (Bakplaat op pootjes)
Ingrediënten
- 1,5 kg kogelbiefstuk
- 2 tl zout
- 2 tl peper
- 1 ui
- rozemarijn
- salieblaadjes
- tijm
- 1 bosui
- 2 tenen knoflook
- olijfolie
Instructies
Cave-man-style
- Stook een flink vuur.
- Leg een aantal spekstenen in het gestookte vuur. Deze zullen anders dan normale stenen niet uit elkaar klappen in verband met de hitte, .
- Houd het vuur minstens een uur goed warm, hierdoor zullen de stenen goed warm worden.
- Haal de spekstenen uit het vuur en bak hier de biefstukken op.
- Hierna kunnen de biefstukken geserveerd worden.
Cowboy-style
- Zorg voor een ruim bed met gloeiende kolen.
- Leg de biefstukken hier in.
- Bak de ene zijde tot dat de kooltjes zelf van het biefstuk los laten.
- Draai de biefstuk om. Let er op dat het biefstuk op een nieuw plekje ligt. Dit nieuwe plekje moet weer roodgloeiende kolen bevatten.
- Bak nu de andere zijde totdat de kooltjes zelf van het biefstuk los laten.
- Hierna kunnen de biefstukken geserveerd worden.
Nordic-style
- Stook een flink vuur.
- Plaats de Muurikka (een bakplaat op pootjes uit Scandinavie) op het zojuist gestookte vuur.
- Leg het biefstuk op de Muurikka.
- Bak het biefstuk aan beide zijdes mooi bruin.
- Hierna kunnen de biefstukken geserveerd worden.