Een Bloembrood is eigenlijk een gewoon brooddeeg. De presentatie maakt het bijzonder. Het deeg wordt in kleine porties verdeeld en als losse bolletjes in de Dutch Oven gelegd. Bij het rijzen komen de bolletjes tegen elkaar aan en ontstaat er een brood in de vorm van een bloem. Is de Dutch Oven wat krapper dan kun je de bolletjes eventueel wat samen drukken zodat ze allemaal op de bodem van de Dutch Oven passen.
De bolletjes kun je versieren met maanzaad, havermout vlokken, sesamzaad, nigella of wat je ook maar voor handen hebt.
Het deeg kun je in een keer maken en daarna in bolletjes verdelen. Werk je met (kleine) kinderen, dan is het ook erg leuk om eerst de droge delen van het deeg te mengen. Geef vervolgens elk kind een kommetje met droge delen en doe daar wat water bij. Op die manier kneedt elk kind zijn eigen bolletje deeg. Als het kneden klaar is, mag elk kind zijn bolletje versieren en vervolgens in de Dutch Oven plaatsen.
Op die manier is het bakken van een bloembrood vreselijk leuk. Vaak is dit een beter alternatief voor bijvoorbeeld het bakken van stokbroodjes rond een stok, vooral als het gaat om jonge kinderen.
Bloembrood
Equipment
- Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven
Ingrediënten
- 1 kilogram bloem
- hand suiker
- hand gist
- handje zout
- 600 milliliter lauwwarm water
versiering
- sesamzaad
- havervlokken
- maanzaad
- nigella
Instructies
- Meng alle droge delen.
- Voeg 600 milliliter lauwwarm water toe en kneed het tot een soepel deeg totdat het niet meer aan je handen kleeft. Voeg eventueel bloem toe als het te plakkerig is of water als het deeg te droog en poederig is.
- Laat het deeg rijzen.
- Verdeel het deeg in bolletjes van tennisbal formaat en versier deze met de pitjes en zaadjes.
- Plaats de bolletjes deeg op de bodem van de Dutch Oven.
- Bak het brood af met een paar briketten onder en één ring briketten op het deksel.
- Nu het brood opstaat, is het een goed moment om de gebruikte spullen schoon te maken en op te ruimen.
- Wanneer het klaar is kan het smullen beginnen.
4 reacties
Hoi kampvuurkok,
In december zijn we naar namibië geweest. Ik heb ‘s morgens een brood gekneegd en in een dutch oven laten rijzen.
‘S avonds heb ik het brood ( in de dutch oven) gevakjen op hard houten vuur , ook op de deksel lagen vuurdeleb. 40 minuten later was mijn brood verbrand.
Hoe lang moet een brood ongeveer?
Ha Chantal,
De baktijd hangt af van de temperatuur. Liever ‘low en slow’ dan ‘hard en zwart’.
Onder ligt je brood op de bodem en is er contact warmte. Een paar gloeiende kooltjes eronder of de resten van een nasmeulend vuur is vaak voldoende.
Een vuurtje zelf is vaak te heet. Daar waar je je hand 4 seconden kunt houden is het ongeveer 180 graden. Bak je boven een vuurtje dan moet je Dutch Oven er dus hoog boven hangen.
Qua bovenwarmte is een ring gloeiende briketten (of kooltjes) uit je vuur op de buitenste rand van je deksel voldoende.
Bak je met kooltjes … controleer dan vaak ze zijn sneller uitgebrand dan briketten. Je moet ze dus vaak aanvullen.
Hopelijk gaat met deze info je volgende baksel beter.
Oh ja, je vroeg hoe lang …. tot je ‘m ruikt, meestal is iets gaar of bijna gaar als je het begint te ruiken. Houdt zodra je het ruikt de kleur goed in de gaten en controleer elke 5 a 10 minuten. Is je oven ongeveer 180 graden dan is je brood met circa 30 minuten klaar.
Tot kooks,
Arriën
Hey, ik zie staan een hand suiker, een hand gist etc. Wat moet ik me daarbij voorstellen qua hoeveelheid?
Btw erg leuke recepten hier!
Ha Mike,
Bedankt voor je compliment en je vraag. Een hand is inderdaad een vaag begrip. Een volle eetlepel zou je ook kunnen doen. Het luistert niet zo heel nauw. Rijst het onvoldoende dan doe je de volgende keer een beetje suiker en een beetje gist meer.
Ben je echt een weegschaal type dan kun je op een kilo bloem 20 gram van elk aanhouden.
Tot kooks
Arriën