fbpx

Bloemkoolbom

De kookliefhebbers kennen waarschijnlijk het Scottish egg wel. Een bloemkoolbom is gebaseerd op hetzelfde idee, alleen nu verstoppen we geen ei maar een hele bloemkool. Deze omwikkelen we met spek en bakken we vervolgens in de oven.

Het recept van deze bloemkoolbom staat op veel BBQ sites, het kan in een kogel BBQ, een Dutch Oven of desnoods gewoon binnen in je gas of elektrische oven. Is je Dutch Oven groot genoeg dan zou je naast de bloemkool ook Hasselback aardappels mee kunnen bakken. Een ander alternatief is om er Aardappels met verse kruiden uit de Dutch Oven bij te serveren.

Voor mij is dit een heel speciaal recept. Laat me je vertellen waarom. De eerste keer dat ik dit recept gemaakt heb was in 2020 tijdens de Corona Crisis. Alles evenementen werden afgelast en iedereen moest een paar weken binnen blijven. De impact was goor, ook voor mij. De inkomsten vielen weg maar erger …. ik was mijn podium kwijt. Het verzorgen van teambuildings, bedrijfsuitjes, familiedagen geeft me zoveel voldoening en positieve energie, en dat viel allemaal weg.

Tot ik bedacht ‘Ik laat me niet van de kook brengen‘ . Om mezelf weer op iets leuks te kunnen richten en een positieve bijdrage te leveren heb ik toen een ‘Online Outdoor Cooking Workshop’ verzorgd. Iedereen die het leuk vond mocht mee doen. Vooraf kreeg men de boodschappenlijst en kort voor aanvang het recept. In een Live feed op Youtube hebben we toen massaal hetzelfde recept gekookt. Ieder in zijn eigen tuin of keuken.

Dit recept was het eerste ‘live-stream’ recept.

Bloemkoolbom

Arriën Stegehuis
Tijdens de Corona Crisis wou ik me niet van de kook laten beregenen hebben we met meer dan 100 man tijdens mijn eerste Online Outdoor Cooking Workshop deze bloemkoolbom gemaakt.
4.5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4
Calorieën 672 kcal

Equipment

Ingrediënten
  

  • 1 bloemkool
  • 500 gram gehakt
  • 3 beschuit fijn verkruimeld (stukjes oud brood kan ook)
  • 1 ei
  • 100 gram Parmazaanse kaas fijn geraspt (optie)
  • 40 gram gehaktkruiden
  • 150 gram ontbijtspek

Instructies
 

  • Meng het gehakt met de fijn verkruimelde beschuiten, de Parmezaanse kaas, de gehaktkruiden en het ei en kneed dit tot een lekker kleverig geheel.
  • Maak je filmpje voor de bloemkool challenge (als je mee wilt doen)
  • Maak de bloemkool schoon.
  • Pak de bovenkant van de bloemkool in met gehakt. Laat de onderkant open zodat de hitte ook in de bloemkoolbom kn komen.
  • Pak het geheel in met het ontbijtspek maar laat de onderkant open.
    Bloemkoolbom
  • Is je Dutch Oven groot genoeg, plaats er dan de Hasselback aardappelen bij.
  • Bak het geheel op een roostertje circa een uur in de Dutch Oven. Heb je geen roostertje, leg dan een paar plakken spek los op de bodem en wees heel voorzichtig met de hoeveelheid onderwarmte.

Nutrition

Calorieën: 672kcalKoolhydraten: 17gProteïne: 41gVet: 48gNatrium: 889mgKalium: 901mgVezels: 3gSuiker: 4gVitamine C: 69mgIJzer: 4mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

12 reacties

  1. ga ik proberen ben ook al dagen buiten aan het koken in de dutch oven zalig gewoon ik lees dit nu pas had graag mee gedaan 🙂

  2. 5 sterren
    Gisteren hebben we de bloemkoolbom getest, we hebben dit met twee kleine bloemkolen gedaan, ook ardense gerookte ham ipv ontbijtspek en langs de bloemkoolbom . Krielaardappelen met kruidenboter. Zowel de kinderen als wij hebben er heel lekker van gesmuld

  3. Ha Gunther,

    Tof dat jullie zo genoten hebben. Ook heel fijn dat je het recept naar eigen hand gezet hebt. Dat is precies mijn bedoeling met mijn recepten. Lekker expirimenteren en leren.

    Veel plezier en tot kooks,

    Arriën

  4. Ha Marion,

    Het kan er zeker in maar … of het ook echt wat wordt en of je fryer er tegen kan durf ik niet te zeggen. Ik heb er zelf geen.

    Het lijkt me wel intressant om kleine bloemkoolbommetjes te maken op die manier. Eventueel met je bloemkool voorgekookt. Als je he in een Dutch Oven maakt is het laag en traag / low en en een fryer is niet echt een ‘low & slow’

    Succes met expirimenteren,

    Tot kooks,

    Arriën

  5. Kan die ook in een hete lucht oven en hoe lang en op welke temperatuur moet dat dan?

  6. Ha Piet,

    Zelf heb ik hem nog nooit in de heteluchtoven gemaakt maar het zal ongetwijfeld kunnen. (Mocht iemand ervaringen hebben hoor ik het graag.)

    Als je de bleomkoolbom in je heteluchtoven maakt kan het op twee manieren. Je plaats je Dutch Oven (of Römertopf) met het deksel er op in de hetelucht oven. In dat geval bak je hem dus in je Dutch Oven en zorgt de oven voor de hitte inplaats van je briketten. De temperatuur mag dan gewoon op 180 graden. Baktijd rond de 45 minuten tot een uurtje.

    Plaats je de boemkoolbom los in je heteluchtoven dan wordt het moeilijker. Je wilt je gehakt sappig en niet te droog of zwart, je wilt je bleomkool gaar maar maar niet te gaar. Zelf denik ik dat ik 45 minuten zou proberen op 150 graden zou bakken en de laatste 15 minuten op 220, af als je een grill functie hebt op grill stand. Zodra de boel op kleur is (mooi bruin laagjes) stop je.

    Heb je een geheel metaaluitgevoerde pan zonder plastick handvatten dan zou ik de boel in de pan met deksel er op plaatsen en gewoon op 180 graden bakken.

    Tot kooks,

    Arriën

  7. 4 sterren
    Goedemorgen Arriën,
    Is het aan te raden de bloemkool van te voren even te blancheren?
    En hoeveel kolen zou je gebruiken?Dit kan ik niet terug vinden.

    Ik wil deze vandaag gaan proberen.
    Gr. Hajo

  8. Ha Hajo,

    Bedankt voor je 4 sterren en je vraag! Blancheren kan handig zijn, het verkort de bereidingstijd en je weet zeker dat je bloemkool na een uur in de Dutch Oven goed gaar is. Met name de mensen die te weinig warmte gebruiken hebben anders een langere gaartijd dat 1 uur nodig.

    Over de temperatuur / hoeveelheid briketten, leg 1 aaneengesloten ring briketten op de buitenste rand van het deksel. Bij flinke wind of koude eventueel een paar briketten extra. Onder de oven gaat 1/5 deel van de briketten die er op liggen. Gebruik je een roostertje om je bloemkool op te leggen dan kun je wat meer briketten onder leggen.

    Verder pak je de bloemkool niet geheel in, de onderkant blijft open zodat de hitte ook goed in de bloemkool kan komen. Dit staat niet duidelijk genoeg in het recept. Naar aanleiding van jouw vragen heb ik het recept iets aangepast.

    Dus heel erg bedankt dat je de moeite neemt vragen te stellen. Ik ben er blij mee en het helpt me de site te verbeteren.

    Tot kooks,

    Arriën

  9. Bloemkoolbom uitgeprobeerd. Dit viel als een bom op het bord. Stiekem wel de bloemkool kort gekookt in bouillon. Met krieltjes en verse kruiden om het af te maken. Waanzinnig lekker.

  10. Ha Ilja,

    Dus die sloeg in als een bom! Goed te horen. Mooie aanvulling ook het blancheren in wat bouillon, het zal de smaak zeker ten goede komen.

    Tot kooks,

    Arriën

Geef een antwoord