Zoekend naar geschikte recepten voor het Winterfeest , mag boerenkool natuurlijk niet ontbreken. Toen Janella met deze Boerenkool-risotto van 24kitchen chef Rudolph van Veen kwam, was de keuze snel gemaakt. Een zeer verrassend recept.
Boerenkool Risotto
Een heerlijk winters gerecht met een twist van het kampvuur.
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 40 minuten min
Totale tijd 1 uur uur
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 12 personen
Calorieën 8177 kcal
Equipment
- Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven
- Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Skillet met Dutch Oven deksel
Ingrediënten
- 2700 milliliter water
- 3 kippenbouillonblokjes
- 6 sjalotjes
- 6 pastinaken
- olijfolie om in te bakken
- 900 gram risottorijst
- 300 milliliter witte wijn
- 3 rode pepers
- 6 teentjes knoflook
- 750 gram boerenkool voorgesneden
- 3 klontjes boter
- 300 gram Parmazaanse kaas geraspt
- 450 gram serranoham
- 195 gram pijnboompitten
Instructies
- Breng een pan met water en de bouillonblokjes aan de kook.
- Verspreid de plakken serranoham of spek in zo dun mogelijke plakken gesneden op de bodem van een grote skillet en bak de plakken serranoham in de skillet in circa 10 minuten krokant. Gebruik een deksel van een Dutch Oven.
- Haal de ham uit de skillet en laat ze circa 5 minuten afkoelen tot ze krokant zijn en brokkel ze aan kleine stukken. Lukt het niet de spek te verbrokkelen, snijd er dan dobbelsteentjes van en bak deze lekker krokant.
- Rooster de pijnboompitten in een skillet.
- Het spek en de pijnboompitten gebruik je bij het serveren om als garnituur over de risotto te strooien.
- Pel en snipper de sjalotjes.
- Schil en snijd de pastinaken in kleine blokjes.
- Verhit een scheutje olie in een grote skillet en fruit de sjalotjes circa 2 minuten.
- Voeg de pastinaken toe en bak circa 2 minuten mee.
- Hevel het geheel over in een gietijzeren ketel die je boven het vuur hangt.
- Voeg de rijst toe en bak circa 2 minuten tot de rijst glazig begint te worden.
- Schenk de witte wijn erbij en laat circa 1 minuut indampen.
- Schenk beetje bij beetje de bouillon erbij en gaar de rijst in circa 15 minuten. Roer regelmatig goed door.
- Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de rode peper in halve ringetjes.
- Pel en snijd de knoflook fijn.
- Verhit een scheutje olie in de skillet en fruit de peper en knoflook circa 2 minuten.
- Voeg de boerenkool toe en laat met de deksel op de pan circa 15 minuten slinken en gaar worden.
- Nu de risotto op staat, kun je de gebruikte spullen afwassen en opruimen waar je ze gevonden hebt.
- Roer de boerenkool, boter en de Parmezaanse kaas door de risotto en breng op smaak met een beetje versgemalen peper.
Nutrition
Serving: 100gramCalorieën: 8177kcalKoolhydraten: 1027gProteïne: 387gVet: 277gNatrium: 14250mgKalium: 10443mgVezels: 85gSuiker: 76gVitamine C: 1268mgIJzer: 77mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!
