Dit is een van de winnende recepten tijdens TopKok 2013, een buiten kookwedstrijd waar ik met een team van mede scouts de eerste prijs behaald heb.
Deze authentieke Braziliaanse traktatie is echt overheerlijk en supersnel gemaakt, met maar drie ingrediënten. Je hoeft het maar 10 minuten te koken en hebt geen thermometer nodig. Je laat het vervolgens afkoelen en rolt er dan balletjes van. Je kunt de balletjes daarna door verschillende soorten strooisel rollen, maar het meest traditioneel is chocolade hagelslag!
Nodig
- Kleine gietijzeren pan
- Rocketstove of vuur met driepoot
- Middelgrote schaal
- Garde
- Houten lepel
- Theedoek & bijl (of noten vooraf pletten)
- Schaal om te serveren
Ingrediënten
- 6 eetlepels cacaopoeder (ongezoet)
- 30 gr boter
- 2 blikjes (397 gr) gezoete gecondenseerde melk
- Gehakte ongezouten cashewnoten (en of hagelslag en of kokosrasp en of nogatine en of koekkruimels)
Bereiding
- Meng cacao, boter en gecondenseerde melk in een middelgrote steelpan en zet op middelhoog vuur. Laat koken, onder voortdurend roeren, tot het mengsel dik wordt, na ongeveer 10 minuten.
- Haal van het vuur en laat afkoelen. Vorm kleine balletjes van het mengsel. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
- Rol de balletjes in de gehakte noten.
Gecondenseerde melk zelf maken is heel simpel en veel goedkoper, 1 kop suiker, 1 kop poedermelk, halve kop warm water en een lepel boter 5 minuten in de blender. (vooraf thuis maken) (let even op de hoeveelheid want dit is niet afgestemd op wat in het recept nodig is)