fbpx

Brood uit Blik

Wil je een super leuk broodje maken, maar kun of wil je voor de verandering iets anders maken dan stokbrood boven een houtvuurtje. Waag je dan eens aan Brood uit Blik. Het kan in totaal wel anderhalf tot twee uur duren voordat het brood klaar is, maar je krijgt wel een heel grappig broodje als resultaat. Dit recept is voor één 1 liter blik en is voor ongeveer 2 personen. Ben je opzoek naar een wat sneller broodgerecht dat ook leuk is om met kinderen te maken? Kijk dan eens bij mijn recepten voor Bloembrood of Gevulde Bannocks.

Tips:

  • Een broodmix uit de supermarkt kan ook. Wel heb je de zemelen nodig om je broodje in te rollen, deze helpen namelijk het brood uit het blikje te laten komen.
  • Met kleine kinderen of een groep met weinig tijd kun je er voor kiezen stap 1 vooraf te doen en de kinderen vanaf stap 2 mee te laten doen.

Bron: Smaakmakend (tijdschrift van de natuurvoedingswinkels), najaar 2008

Brood uit Blik

Brood uit Blik

Arriën Stegehuis
Lekker en makkelijk brood klaarmaken.
4,67 van 9 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Banket, Bijgerecht, Lunch, Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 2 personen
Calorieën 736 kcal

Equipment

  • Conservenblik (1 liter)

Ingrediënten
  

  • 180 milliliter water lauw
  • 6 gram verse gist
  • 6 gram stroop
  • 180 gram tarwe volkorenmeel
  • 120 gram rogge volkorenmeel
  • 6 gram zout
  • 30 gram sesamzaad
  • 30 gram zonnebloempitten
  • 6 gram zonnebloemolie
  • 2 eetlepels zemelen

Instructies
 

Bereiding stap 1

  • Schenk twee eetlepels water in een kommetje.
  • Verkruimel de gist erboven.
  • Roer de stroop erdoor.
  •  Laat dit 10 minuten staan.
  • Meng de beide meelsoorten met het zout, het sesamzaad en de zonnebloempitten.
  • Maak in het midden van het meelmengsel een kuiltje en schenk het gistmengsel met de rest van het water en de olie erin.
  • Kneed het mengsel in 10 minuten tot een elastisch deeg.
  • Dek het deeg af met de theedoek en laat het op een warme plaats 20 minuten rijzen.

Bereiding stap 2

  • Vet het conservenblik in.
  • Vorm het deeg als een massief kokertje ongeveer zo dik als het conservenblik.
  • Rol de koker door de zemelen.
  • Zet de koker in het ingevette conservenblik.
  • Leg de theedoek over het blik en laat het deeg rijzen tot het net iets boven de rand van het blik uitkomt.
  • Zet het blik naast het vuur, daar waar je hand 4 seconde maximaal kan houden, is het circa 180 graden.
  • Draai het blik om de 5 minuten om en bak het brood in 35 minuten gaar.
  • Nu het brood aan het bakken is, kun je de gebruikte spullen afwassen en opruimen waar je ze gevonden hebt.
  • Laat het brood 5 minuten afkoelen.
  • Haal het broodje uit het blik en laat het verder afkoelen.

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 736kcalKoolhydraten: 121gProteïne: 26gVet: 22gNatrium: 1178mgKalium: 747mgVezels: 21gSuiker: 1gIJzer: 8mg
Trefwoord Leuk met kinderen, Vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

Geef een reactie