fbpx

Brownie uit de Dutch Oven

Het recept voor deze brownies uit de Dutch Oven is ontstaan tijdens onze vakantie in Wiltz. We stonden op een scoutingterrein en kwamen een meiden-scoutinggroep uit Twello tegen. Een keer samen koken werd snel afgesproken en de enige opdracht was chocolade, héél véél chocolade!

Piece of cake natuurlijk, liever gezegd, piece of brownie!

Dit recept voor brownie uit de dutch oven zit vol met pure chocolade. De meisjes uit Twello vonden het fantastisch en jij hopelijk ook.

Een goede brownie is krokant van buiten en is lekker luchtig, soms iets klef van binnen. Of het je lukt de brownie zo te krijgen, hangt erg af van de temperatuur van je Dutch Oven. Het belangrijkste in de Dutch Oven is veel hitte van boven en weinig van onderen.

Een brownie is geen cake, maak de brownie dus niet te dik. Een dunne brownie is sneller klaar en kan op hogere temperatuur gebakken worden. Is je brownie erg dik dan duurt het bakken langer en moet de temperatuur dus lager.

Als je veel beslag hebt, bak het dan in twee keer. Zelf gebruik ik het liefst een skillet met Dutch Oven deksel, de brownie is dna wat sneller klaar. Bak je met een Dutch Oven, gebruik dan niet te veel onderwarmte!

Brownies uit de Dutch Oven

Arriën Stegehuis
Chocolade, héél véél chocolade.
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Banket
Keuken Amerikaans
Porties 20
Calorieën 3598 kcal

Equipment

  • Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Skillet met Dutch Oven deksel
  • Kleine pan/schaal

Ingrediënten
  

  • 150 gr pure chocolade
  • 150 gr roomboter
  • 125 gr suiker
  • 125 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 gr bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 4 eieren middelgroot
  • bakpapier

Instructies
 

  • Verwarm de DO of skillet met deksel voor.
  • Breek de chocolade in stukken en smelt het met de roomboter op laag vuur in een andere pan of schaal.
  • Haal de pan van het vuur en meng de suiker, basterdsuiker en vanillesuiker door chocolade.
  • Meng het zout, de bloem en het bakpoeder en roer dit door het suiker-/chocolademengsel.
  • Voeg de eieren één voor één al roerend toe.
  • Leg een vel bakpapier op de bodem van de DO/skillet.
  • Schenk het beslag in de de pan en bak deze in 30 à 35 minuten gaar.
  • De binnenkant moet smeuïg zijn, niet te droog.
  • Laat de brownie als het kan 30 minuten in vorm laten afkoelen.
  • Haal daarna de zijkanten los, en laat de brownie op een rooster verder afkoelen.

Variaties

  • Voeg walnoten of pecannoten toe aan de bovenkant. Verdeel deze over het oppervlakte van de brownie, nadat je het beslag net in de pan hebt gegoten.

Nutrition

Calorieën: 3598kcalKoolhydraten: 470gProteïne: 46gVet: 175gNatrium: 1728mgKalium: 439mgVezels: 8gSuiker: 345gVitamine C: 1mgIJzer: 12mg
Trefwoord Vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

4 reacties

  1. Arriën,

    De roomboter moet samen met de chocolade gesmolten worden toch?

  2. Ha Marcel,

    Bedankt voor je opmerkzaamheid. Je hebt helemaal gelijk. Ik zal gelijk het recept even aanpassen. In mijn workshops krijg ik hier ook altijd vragen over.

  3. Arriën,

    Hoe warm moet een heteluchtoven zijn en hoe lang moet die gaar wordrn

  4. Ha Judith,

    Super leuk dat je met mijn recepten thuis ook binnen bezig bent.

    Buiten weet je de temperatuur niet precies, de recepten maak ik buiten zonder weegschaal dus ook de hoeveelheid weet je dan niet precies. De baktijd is afhankelijk van temperatuur en hoeveelheid, omdat je beide niet weet is de baktijd dus een gok.

    Wat ik doe is ik beoordeel op geur en kleur of iets gaar is of bijna gaar. Denk ik dat het gaar is dan kijk ik met een prikkertje of het ook echt gaar is.

    Voor de brownies streef je naar een temperatuur van 180 graden. Ik zou ‘m niet te hoog in de oven plaatsen en na een half uurtje kijken of hij al gaar is.

    Is de buitenkant te bruin en de binnenkant niet gaar dan was de temperatuur te hoog en moet je de volgende keer op een lagere temperatuur bakken.

    Mocht het je met deze aanvulling niet lukken laat dan even van je horen.

    Tot kooks,

    Arriën

Geef een reactie