fbpx

Wafels (Brusselse)

Brusselse wafels zijn lichter en bevatten minder suiker dan Luikse wafels. Ze worden dan ook geserveerd met poedersuiker. De Brusselse wafel is traditioneel vierkant en heeft een patroon van 20 ‘gaatjes’.

De Brusselse wafel is heerlijk met een combinatie van fruit, ijs en slagroom.

Wafels

Brusselse Wafels

Arriën Stegehuis
Heerlijke luchtige wafels op Brusselse manier.
5 van 5 stemmen
Prep Time 10 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 10 minutes
Course Banket, Bijgerecht, Gebak, Lunch, Tussendoortje
Cuisine Belgisch
Servings 4 personen
Calorieën 541 kcal

Equipment

  • wafelijzer

Ingredients
  

  • 1 vanillestokje
  • 250 milliliter melk
  • 100 gram boter
  • 250 gram bloem
  • 15 gram gist vers
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • snufje zout
  • 50 gram geleisuiker
  • poedersuiker
  • kersen

Instructions
 

  • Snijd het vanillestokje in de lengte open. Breng in een niet te kleine pan de melk aan de kook met de boter en het vanillestokje.
  • Neem de pan van het vuur en klop de bloem er beetje bij beetje door. Laat alles op een laag vuurtje 5 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder het vanillestokje en laat de massa afkoelen.
  • Verkruimel de gist en los de gist op in 125 milliliter lauwwarm, absoluut niet warmer, anders gaat de levende gist dood!
  • Scheid de eieren.
  • Roer het gistmengsel en de eidooiers door het beslag.
  • Klop de eiwitten stijf met de suiker en spatel ze voorzichtig, samen met het zout, door het beslag.
  • Zet de kom op een warme tochtvrije plek en leg een vochtige doek over de kom. Laat het deeg in circa 1 uur in omvang verdubbelen. Zet de kom eventueel onder een Dutch Oven kist met 1 gloeiend kooltje in een stalen bakje erbij.

Bakken

  • Stook het wafelijzer warm, draai beide kanten dus af en toe om.
  • Giet er beslag in, de vorm mag niet meer dan voor driekwart gevuld zijn en bestrooi het met wat geleisuiker.
  • Bak de wafels in circa 6 minuten mooi bruin en gaar.

Serveren

  • Bestrooi de wafels met poedersuiker.
  • Serveren met kersen / slagroom.
  • Of serveer met ijs en/of vruchten en/of slagroom.
  • Zodra je gerecht klaar is, kun je de gebruikte spullen afwassen en opruimen waar je ze gevonden hebt.

Nutrition

Serving: 100gramCalorieën: 541kcalKoolhydraten: 65gProteïne: 13gVet: 25gNatrium: 240mgKalium: 216mgVezels: 3gSuiker: 16gIJzer: 3mg
Keyword Vegetarisch
Tried this recipe?Laat weten hoe het was!

Leave a Reply