fbpx

Brute stoofschotel

Achter deze Brute stoofschotel schuilt een pijnlijk verhaal. Eigenlijk doet het nog steeds zeer als ik het vertel.

Samen met Erik Manders, in de buiten-kook-wereld beter bekend als de Brute Bosjesman, deden we mee aan de Mid winter cookout 2017. Een treffen van diverse buiten koks met een klein wedstrijdelement. Al het publiek kreeg 3 munten en mocht deze uitdelen aan gerechten die ze lekker of bijzonder vonden. team Kampvuurkok had lekker staan koken en een bouwde flinke verzameling munten op. Eind van de dag liepen we langs de concurrentie en bij de Brute Bosjesman kregen we een werkelijk fantastisch lekker stoofpotje.

Dit stoofpotje vond ik zo geweldig dat ik besloot Erik een muntje te geven. De rest van mijn team riep nog doe het niet, maar… De stoofschotel was zo lekker en verdiende een muntje in mijn ogen. Toen eind van de dag onder het genot van een biertje de munten geteld werden, bleek de Brute Bosjesman precies één muntje meer dan team Kampvuurkok te hebben.

Met andere woorden, het rondje langs de concurrentie en mijn waardering voor deze Brute stoofschotel heeft mij de eerste prijs gekost. Gelukkig staat er ook wat tegenover; het is me eindelijk gelukt Erik het recept af te troggelen en dit recept deel ik graag met jullie!

Brute stoofschotel is heerlijk met aardappelpuree en appelcompote!

Eet smakelijk, mede namens Erik Manders, de Brute Bosjesman.

Brute Stoofschotel

Brute Stoofschotel

Arriën Stegehuis
Achter deze stoofschotel schuilt een pijnlijk verhaal.
4.78 van 18 stemmen
Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 2 uur 30 min
Totale tijd 3 uur 15 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 10
Calorieën 402 kcal

Equipment

Ingrediënten
  

  • 1,5 kg short ribs of riblappen
  • 1 kg stoofperen conferance
  • 150 gram hamblokjes of spek
  • 300 gram ui
  • 2 tenen knoflook
  • 75 gram roomboter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels bloem
  • peper van de molen, naar smaak
  • zout van de molen, naar smaak
  • 2 flesjes kasteelbier
  • 1 theelepel cajunkruiden
  • 200 gram gedroogde pruimen
  • 0,5 eetlepels piment
  • 3 kruidnagels
  • 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels azijn
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 takje tijm of een theelepel
  • 1 bouillon
  • 1 eetlepel bosvruchtenjam
  • maizena

Instructies
 

  • Pel de uien en snipper ze grof.
  • Snij de knoflook in kleine stukjes.
  • Bak de shortribs op hoog vuur goudbruin in de roomboter en bestrooi de shortribs met de cajunkruiden.
  • Haal het vlees uit de Dutch Oven en bak vervolgens de ui en de knoflook in wat olijfolie tot de uien mooi glazig zijn.
  • Laat de hamblokjes even kort meebakken met de uien en de knoflook.
  • Voeg de bloem toe en laat deze minstens twee minuten meebakken om een meelsmaak te voorkomen. Blijf wel voortdurend goed roeren, vooral over de bodem van de Dutch Oven, we willen aanzetten voorkomen.
  • Voeg al roerend en langzaam schenkend één flesje bier toe.
  • Vervolgens voegen we de stoofperen, de kruidnagel, suiker, azijn, laurierblad, tijm, piment en het bouillonblokje toe.
  • Roer het geheel telkens goed door en voeg als laatste de gebakken runderribben weer toe.
  • Proef even en breng het geheel op smaak met peper en zout van de molen.
  • Voeg vervolgens het tweede flesje bier toe en laat het geheel nog een uurtje of 1,5 pruttelen of tot het vlees goed gaar is.
  • Dit is een goed moment om de gebruikte materialen schoon te maken en op te ruimen.
  • Verwijder de botten en voeg de pruimen toe en laat het nog een half uurtje sudderen.
  • Voeg als laatste de bosvruchten jam toe. Indien nodig kun je met maizena de saus iets indikken.

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 402kcalKoolhydraten: 32gProteïne: 25gVet: 20gNatrium: 306mgKalium: 740mgVezels: 5gSuiker: 19gVitamine C: 7mgIJzer: 3mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

23 reacties

  1. Vandaag(14-07-2019) de brute stoofschotel gemaakt in de Dutch Oven. Tijdens t koken boven t kampvuur ontstijgen heerlijke geuren van de ingrediënten. Morgen t eindresultaat proeven.

  2. Ha Herjo,

    Goed bezig, ik zag hem al voorbijkomen op de Facebook! Mijn reactie is wat laat, inmiddels zal de pan helemaal leeg zijn denk ik.

    Tot kooks,

    Arriën

  3. En wanneer komen die stoofperen die je opgeeft aan bod? moeten die er ook nog door? dat mis ik namelijk…

  4. En wat vond je van mijn brute prijs winnende stof ? Jo

  5. Ha Gerrit en Edith,

    Excuus voor de verwarring en … heel goed opgemerkt. Die mogen er bij na het bier zodat ze lekker mee stoven.

    Tot kooks,

    Arriën

  6. Wat een toprecept. Je hebt helemaal gelijk ik zou mijn muntje ook ingezet hebben ??

  7. Wat een leuk verhaal, ga binnen twee weken het recept eens uitproberen aan ons Boshuisje

  8. 5 sterren
    Vrijdag mn nieuwe DO goed ” geseasont” dus ik ga dit recept vandaag maar eens proberen.
    Ben heel erg benieuwd..
    Ik zal hem in de Bastard maken, als ik niet wegwaai tenminste.

    Laat wel weten hoe hij is geworden.

  9. Ha Mark,

    Dat klinkt goed. Ben heel benieuwd naar het resultaat. Met de storm is zo’n bastard ideaal, waait niet weg en je DO blijft mooi warm.

    Tot kooks,

    Arriën

  10. 5 sterren
    Vandaag gemaakt, was echt geweldig. 5 sterren

    Helaas waren er geen stoofperen meer, dus hebben we het laatste half uur gewonen peren gebruikt. (Was echt verrassend lekker)

    Eerste keer een Dutch oven Gebruikt, smaakt zeker naar meer.

  11. Ha Dennis,

    Dat zijn de betere berichten. Leuk dat de eerste keer zeker niet de laatste keer wordt. Mag ik je uitnodigen komende zaterdag mee te doen met de online workshop? We gaan lasagne in de Dutch Oven maken.

    Tot kooks,

    Arriën

  12. Ik ga het recept volgende week koken! Met collega’s boven een houtvuur! Maar de peer soort die je omschrijft is een handpeer geen stoof peer! Zeker als je het zo lang op zet dan is de Conference peer prut! Je kan beter een wilde Giessenman gebruiken!

  13. Kan dit recept ook in een bogracs/heksenketel gemaakt worden?

  14. Ha Diana,

    Goede vraag! Het kan zeker. Wel moet je er rekening mee houden dat een heksenketel of bogracs dunwandig is. Je zult dus vaker moeten roeren en goed op moeten letten dat je niet te had stookt om aanbranden te voorkomen.

    Tot kooks,

    Arriën

  15. Ha Joost,

    Een goede opmerking. Koop je een handpeer zoals in het recept staat dan is hier aan het eind weinig van terug te vinden. Hij kookt als het ware tot moes. Neem je een stoofpeer dan zal je (mits je hem niet te klein snijdt) lekkere stukken peer terug vinden in je stoof.

    Bedankt voor je opmerking en … tot kooks,

    Arriën

  16. 5 sterren
    Hallo Arriën,

    Ik heb in het kader van een mannenweekend dit recept 2 weekenden geleden op de camping gemaakt in de DO. Niet iedereen is een driesterrenchef, maar die deed de peren, die deed de piepers, de ander sneed het vlees. Een pitmaster erbij en het feest was compleet. Genietend van een warme nazomerzon en de nodige drankjes tussen pils en koren wijn hebben we een heerlijk maal bereid. Ter vergelijking: met 4 mannen, met al wat lekkers in de buik, hebben we de pan leeggelikt. Serveertip: een Cuvee dus Chateau bier van Kasteel naast het bord smaakt prima! We hebben overigens lekker doorregen riblappen gebruikt IPV ribben. Net zo lekker en stuk makkelijker in de 10″ pan te krijgen.

    Een hele dikke pluim voor dit recept. Trouwens, thuis eerst geoefend met dit recept en de DO, want dat was de eerste keer met de DO. Ook een tijdschema gemaakt om een beetje op tijd aan tafel te zitten. Handig!

    Groet,
    John

  17. Ha John,

    Bedankt voor je complimenten en goed te horen dat jij en de mannen zo genoten hebben!

    Qua vlees keuze is een lekker stuk ‘werkvlees’ van de koe altijd goed. Een ossenstaart hierin verwerken is bijvoorbeeld ook echt een aanrader. Maar de doorregen riblappen zijn ook een prima keuze.

    Je biersuggestie: een Cuvee dus Chateau bier van Kasteel neem ik graag van je over en zal ik er de volgende keer dta ik ‘m zelf maak eens naast zetten.

    Tot kooks,

    Arriën

  18. 5 sterren
    Ongelofelijk lekker recept. Persoonlijk vond ik het resultaat iets te zoet. Maar dat gaan we zeker een volgende keer proberen op te lossen.

Geef een antwoord