Er staat al jaren een recept over brood uit blik op mijn site. Op een zelfde wijze kun je dus ook cake uit blijk bakken. Zelf heb ik het al lang niet meer gemaakt en was ik het recept eigenlijk al een beetje vergeten. Waaron …. het recept was net niet perfect. Telkens liep ik tegen het volgende probleem aan. ‘Hoe krijg ik mijn brood weer uit het blik’.
De oplossing is eigenlijk te simpel voor woorden. Als je met een blikopener het deksel van een blik af kunt halen dan kun je de onderkant er ook afhalen. Op die manier duw je je brood of cake zo uit het blik. Helemaal als je wat bakpapier gebruikt. Nou heeft een blik bij de bodem en het deksle vaak een dikker rand, de waslrand of velsrand. Door je blikopener slim te gebruiken kun je ook deze rand verwijderen en op die manier het van je brood of cake heel makkelijk uit het blik schuiven. Zie het filmpje.
Als je de bodem uit het blik haalt is het belangrijk dat je voor het vullen de bodem vervangt door een bakpapiertje. Hierna bekleden we ook de wand van het blik met een bakpapiertje. Op die manier hoef je ook niet bang te zijn dat de beschermlaag van het blik in je eten terecht komt. Kijk wel heel goed uit met de scherpe randen van het blik. Gebruik een pollepel of stokje om het bakpapier op zijn plaats te krijgen en zorg voor voldoende begeleiding voor de kinderen. De randen van het blik kunnen scherp zijn.
Het bakken in blik heeft nog een groot voordeel, of je nu cake of brood bakt. Meenemen in je rugzak is altijd lastig. Zonder trommel drukt het plat. In blik heb je daar geen last van. Telkens als je een plakje wilt druk je de cake of het brood een klein stukje uit het blik en snij je het af. De rest kan veilig en het blik weer terug in je rugzak. Voor de echte grammenjager is het niks, maar zwaar is het zeker niet.
Je kunt natuurlijk elke cake en brood in blik bakken. Dus kies zelf een lekker recept of ga voor onderstaande variant gebaseerd op annanas, pecannoot en krenten.
Ananas, pecannoot en krenten cake uit blik.
Equipment
- 3 lege 0,5 liter conservenblikken
- 3 lege 1 liter conservenblikken
- 3 vellen bakpapier
Ingrediënten
- 80 gram pecannoten
- 550 gram ananas op sap (1/2 liter blik, niet op siroop maar op sap!)
- 320 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem met 1 zakje bakpoeder)
- 125 gram roomboter
- 150 gram rietsuiker
- 80 gram krenten
- 2 eieren groot, geklopt
- ¼ theelepel zout
- ¼ theelepel kruidnagelpoeder
Instructies
Maak het cake beslag
- Vang het ananas vocht op in een pan, voeg de boter en de suiker toe en laat dit en houdt dit vier minuten al roerend aan de kook.
- Roer de krenten erdoor en laat het geheel afkoelen.
- Hak ondertussen de ringen ananas fijn in echt kleine stukjes. (denk qua maat aan een fijn gesnipperd uitje)
- Roer de eieren en de fijngehakte ananas en de pecannoten door het afgekoelde ananas vocht.
- Meng het zout en het kruidnagelpoeder door de bloem en spatel alle ingrediënten door elkaar. Spatel niet te lang, als alles net gemengd is ben je klaar.
Bereid 3 blikken voor
- Bekijk het instructiefilmpje en haal bodem en deksel van drie lege 0,5 liter conservenblikken.
- Maak in elk blik een bodem van bakpapier en bekleed de wand van de blikken met bakpapier.
- Vul de blikken met het deeg, kijk uit dat alles er niet uit valt, ondersteun je bodem goed.
Bak de cake in blik
- Zorg voor een flink vuurtje van kleine en dunne stukken hout. Gebruik vooral geen dikke stukken, deze blijven te lang branden.
- Wacht tot je vuurtje is ingezakt en je alleen gloeiende kooltjes hebt.
- Veeg alle gloeiende kooltjes goed aan de kant.
- Zet de gevulde blikken in de hete as.
- Zet over elk ½ liter blikken een literblik met bodem naar boven. Veeg de gloeiende kooltjes weer terug tegen de blikken aan en schep wat gloeiende kooltjes boven op de blikken.
- Je hebt nu drie mini oventjes waarin je cake heerlijk afbakt.
- Na ongeveer 30 minuten zijn je cakejes klaar!