Dit Chocolade Sterbrood is een recept dat als je het netjes uitvoert, je een hoop ‘oh’s’ en ‘ah’s’ zal scoren. Het ziet er namelijk fantastisch uit, zeker als je netjes werkt en chocoladepasta als vulling gebruikt.
Er zijn veel combinaties mogelijk, neem bijvoorbeeld feta en spinazie of pesto. Hij zou zelfs met ham, kaas en tomatenketchup kunnen.
Laat je even duidelijk instrueren of kijk eventueel het filmpje op https://www.youtube.com/watch?v=PxaDxiqTiT0 voor een instructie hoe je dit Chocolade Sterbrood bakt.
Chocolade Sterbrood
Dit prachtige brood is leuk om te maken en is een lust voor oog en mond.
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 30 minuten min
Totale tijd 50 minuten min
Gang Banket, Bijgerecht, Lunch, Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 10 Personen
Calorieën 6 kcal
Equipment
- Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Skillet met Dutch Oven deksel
Ingrediënten
- 1 kilo bloem
- 15 gram gist
- 1 eetlepel suiker
- 2 theelepels zout
- 600 milliliter water lauw
Brood afwerkingen (suggesties)
- bruine suiker
- kaneel
- groene pesto
- kruidenboter
- chocolade pasta
Instructies
Deeg maken
- Voeg de bloem, gist, suiker, zout en lauw water bij elkaar in een grote kom.
- Kneed het deeg goed.
- Laat het deeg rijzen tot het ongeveer verdubbeld is.
- Kneed het deeg nog even.
Opmaken van het sterbrood
- Deel het deeg in vier stukken, één stuk mag iets groter zijn dan de andere drie.
- Rol van het grootste stuk een ronde lap.
- Gebruik een schaal of iets anders als mal om de lap zuiver rond te snijden.
- Neem volgende bal deeg en maak ook hier een mooie ronde lap van.
- Herhaal dit tot je vier precies even grote ronde lappen deeg hebt.
- Beleg de plakken deeg (op de bovenste na) met zelf gekozen beleg.
- Plaats de lappen deeg op elkaar.
- Plaats een klein potje of glas in het midden van het brood.
- Snijd het brood in kwarten tot aan het potje of het glas.
- Snij elk kwart in 2 gelijken stukken, ook tot aan het potje of het glas.
- Deel deze stukken weer in 2 stukken, nogmaals tot aan het potje of het glas.
- Haal het glas van het brood af.
- Neem 2 naast elkaar gelegen stukken en draai deze 2 slagen naar elkaar toe.
- Neem vervolgens de 2 stukken daarnaast en draai ook deze 2 slagen naar elkaar toe.
- Herhaal dit tot alle 16 stukken twee slagen gedraaid zijn.
- Schuif het brood in de skillet en bak het af in circa 30 minuten.
- Nu het brood op staat, kun je de gebruikte spullen afwassen en opruimen waar je ze gevonden hebt.
Video
Nutrition
Serving: 100gCalorieën: 6kcalKoolhydraten: 1gProteïne: 1gVet: 1gNatrium: 81mgKalium: 14mgVezels: 1gSuiker: 1gIJzer: 1mg
Trefwoord Leuk met kinderen, Vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!
4 reacties
Een heel lekker en mooi brood! We hebben hem al meerdere keren gemaakt, zowel zoet als hartig. Er mag wel flink minder zout in! Lees de eetlepels zout maar als theelepels, dan komt het goed. Vandaag nog met de halve hoeveelheden (500gr bloem) en een vulling van tomatensaus, kaas en kruiden gebakken. Genoeg voor een lunch voor twee volwassenen en twee tieners.
Ha Koen,
Bedankt voor je opmerking. Zelf gebruik ik op een kilo meel vaak één ruime hand gist, een ruime hand suiker en een krappe hand zout. In de meeste bakboeken hanteert men max 2% zout. Op een kilo bloem is 20 gram zou dan het uitgangspunt.
Ik heb de hoeveelheid aangepast.
Top ook dat jullie zelf experimenteren met de vullingen. Onlangs is het brood tijdens een workshop in Zeewolde ook gebakken met bruschetta als vulling. Ook een echte aanrader.
Tot kooks,
Arriën
Ha Arriën,
Ik denk dat onze eetlepels wat groter waren dan die van jou. 🙂 Met een kopje erop. 20 gram op een kilo meel zou inderdaad goed moeten zijn.
Groeten, Koen.
Ha Koen,
Ik heb het recept net aangepast naar 2 theelepels.
Tot kooks,
Arriën