fbpx

Damper met banaan, spek en kaas

Een Damper is de Australische term voor een sodabrood. Deze Damper met banaan, spek en kaas klinkt wellicht als een wat rare combinatie. Zelf was ik er nooit opgekomen, maar door me te verdiepen in de Australische Dutch Oven tradities, liep ik dit recept tegen het lijf en… daar heb ik geen spijt van.

Deze Damper met banaan, spek en kaas is niet alleen uniek en verrassend qua combinatie, de smaak is echt fantastisch! Nooit gedacht dat een combinatie van spek, banaan en kaas in een brood zo lekker zou zijn.

In dit recept beschrijf ik het met een brood op basis van zelfrijzend bakmeel en melk. Het kan net zo makkelijk met een deeg op basis van gist.

Er zijn wat opvallende verschillen wat betreft Dutch Oven gebruik tussen Australië en de rest van de wereld.

  • Het Australische woord voor Dutch Oven is Camp Oven.
  • Alles wat wij brood zouden noemen wordt daar Damper genoemd.
  • Bakken wij meestal volgens de Amerikaanse manier, de Australiërs bakken brood op hun eigen wijze. Ze plaatsen het deeg niet op de bodem van hun Camp Oven maar plaatsen een rooster op de bodem en een bakpapiertje op het rooster. Op die manier verbrand de onderkant minder snel.

Een opvallend verschil is dat in Amerika vaak op de bodem van de Dutch Oven gebakken wordt. De Autsraliërs plaatsen broden vaak op een rooster met een velletje bakpapier.

Damper met banaan, spek en kaas

Damper met banaan, spek en kaas

Arriën Stegehuis
Een Australische damper met banaan, spek en kaas; rare combinatie, of superlekker?
5 van 4 stemmen
Prep Time 30 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes
Course Banket, Bijgerecht, Gebak, Nagerecht
Cuisine Australisch
Servings 6 personen
Calorieën 3404 kcal

Equipment

  • Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven

Ingredients
  

Deeg

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 beker melk
  • 1/2 beker water
  • 50 gram roomboter (of een ruime scheut olie)

Vulling

  • 3 kleine bananen
  • 3 grote plakken bacon
  • 250 gram geraspte kaas oud of belegen
  • peper
  • zout

Instructions
 

  • Meng eerst alle droge ingrediënten van het brood en wrijf hier de boter doorheen.
  • Voeg vervolgens het water en de melk toe en kneed het tot een zacht en soepel deeg.
  • Rol vervolgens het deeg met een deegroller uit tot een dikte van circa 1,5 cm en een doorsnee van 25 tot 30 cm.
  • Prak de bananen en plaats deze als ze fijngeprakt zijn in een cirkel/kring op het deeg (zie foto of vraag om instructie). Er dient vanaf de buitenste rand van het deeg circa 5 cm vrij te zijn, ook vanuit het middelpunt van de circel dient er circa 5 cm vrij te zijn.
  • Snij de bacon, of het spek, in kleine reepjes en leg deze over de bananen.
  • Strooi de kaas over de bananen.
  • Vouw de Damper dicht door de buitenste rand over de vulling heen te leggen. Druk deze vervolgens in het midden goed vast met een vork, je vingers of een mes, net zoals je een bladerdeeghapje dicht zou drukken.
  • Bestrijk de Damper eventueel met een beetje melk voor een mooie bruine kleur.
  • Bak de Damper in 30 tot 40 minuten gaar. Dit kan op een rooster met een bakpapier of rechtstreeks op de bodem van de Dutch Oven. Bak je op de bodem? Plaats dan niet te veel hitte onder de DO. Op het deksel plaats je één aaneengesloten ring briketten op de buitenste rand van het deksel.
  • Nu de Damper opstaat, is het een goed moment om de gebruikte spullen schoon te maken en op te ruimen.

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 3404kcalKoolhydraten: 448gProteïne: 134gVet: 119gNatrium: 2215mgKalium: 2143mgVezels: 21gSuiker: 46gVitamine C: 31mgIJzer: 8mg
Tried this recipe?Laat weten hoe het was!

6 Responses

  1. Hoi Hoi,

    Hoeveel boter moet je gebruiken? het staat niet in de ingredienten lijst;)

    Groetjes Marcia

  2. Ha Conrné

    Bedankt voor je opmerkzaamheid, er mag 50 gram roomboter of een ruime scheut olijfolie in verwerkt worden. Ik hoop dat het ondanks de onduidelijkheid toch gelukt is.

    Tot kooks,

    Arriën

  3. Ha Marcia,

    Koken is chaos (althans bij mij) en daarin vergeet ik nog wel eens wat. Bedankt voor je opmerkzaamheid. Je kunt 50 gram roomboter of een scheut olie gebruiken maar … zonder lukt het ook.

    Ik hoop dat je hebt durven improviseren en dat het je ondanks mijn chaos gelukt is.

    Tot kooks,

    Arriën

  4. Arrien gisteren de damper gemaakt en gegeten ws even vogelen om hem in de juiste verhouding te krijgen maar is ook gelukt.Wij bonden het verschrikkelijk lekker maar vandaag weer een stukgegeten en koud ook heel lekker bij de soep.Bedankt voor je recepten en blijven je volgen.Groetjes Henk

Leave a Reply