fbpx

Dutch Oven Bolussen

Het recept voor Dutch Oven Bolussen is ontstaan tijdens een kampeervakantie op Scoutcentrum Zeeland in Veere. Met regelmaat gingen we naar Bakker Bliek voor heerlijke Zeeuwse Bolussen.

Toen ik uit het boek Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen help je me de website in de lucht te houden en stimuleer je me meer te schrijven.Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen help je me de website in de lucht te houden en stimuleer je me meer te schrijven.Jamie’s AmerikaJamie’s Amerika de daar beschreven kaneelkrullen bakte en proefde, moest ik gelijk aan de Zeeuwse bolus denken. Na wat aanpassen en experimenteren bleek het echt een succes recept te zijn. Makkelijk te maken, prachtig om te zien! Maar het belangrijkste, ze zijn echt overheerlijk!

Noem ze zoals je ze noemen wilt, kaneelkrullen, cinnamonrolls of Dutch Oven Bolussen, als je ze in een Dutch Oven bakt dan is het succes verzekerd.

Ik maak ze vaak in mijn workshops en teambuildings. Als ik ingehuurd wordt als kampvuurkok op de BSO is dit één van de favorieten. Past hij niet in het suikerbeleid? Dan is tosti-taart een prima hartig alternatief.

Dutch Oven Bolussen

Dutch Oven Bolussen

Arriën Stegehuis
Makkelijk te maken, prachtig om te zien en overheerlijk!
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur
Gang Banket, Bijgerecht, Gebak, Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 12 personen
Calorieën 4223 kcal

Equipment

Ingrediënten
  

  • 1 kilogram bloem
  • 14 gram gist (2 zakjes poeder)
  • mespunt zout
  • 600 milliliter lauw water
  • basterd suiker bruin
  • kaneel
  • honing of stroop
  • 75 gram roomboter

Instructies
 

  • Meng het zout en de bloem in een ruime beslagkom.
  • Meng het gist met een kopje van het lauwe water (37 graden is ideaal) en doe vervolgens al het water bij het mengsel en kneed dit tot een mooi soepel deeg.
  • Voeg halverwege het kneden 7 eetlepels honing toe.
  • Zet het deeg weg op een warme plek en laat het een uurtje rijzen. (Gebruik eventueel een Dutch Oven kist met een emaillen mok. Doe 1 gloeiend kooltje in de mok en zet dit met de beslagkom in de Dutch Oven kist).
  • Bestuif het werkblad, de deegroller en het deeg flink met bloem.
  • Rol met een deegroller na het rijzen het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 40 x 80 centimeter.
  • Verwijder het teveel aan bloem van de lap deeg.
  • Bestrooi de lap deeg met kaneel.
  • Strooi ruim bruine suiker over de lap deeg.
  • Schenk honing over de lap.
  • Rol de lap deeg op tot je een rol van circa 80 cm over hebt. Het deeg moet lekker aan elkaar kleven. Maak het vochtig met honing of water als het onvoldoende kleeft.
  • Doe ongeveer 75 gram roomboter in de Dutch Oven. Laat even smelten door de pan kort te verwarmen.
  • Strooi een laag bruine basterdsuiker over de beboterde Dutch Oven bodem.
  • Snij plakjes van de rol deeg van ongeveer 2 vingers dik.
  • Leg de plakjes aaneengesloten op hun zijkant in de Dutch Oven.
  • Druk de bolussen aan zodat de hoogte overal ongeveer gelijk is en de bodem van de Dutch Oven overal bedekt is.
  • Strooi nog wat bruine suiker over de bovenkant van de bolussen.
  • Laat voor het bakken het deeg nogmaals rijzen. Leg het deksel op de Dutch Oven en leg er 1 of 2 gloeiende kooltjes op zodat de pan een beetje verwarmd wordt.
  • Na een dik half uur rijzen, dit mag rustig meer zijn, bak je de bolussen af in ongeveer 30 minuten.
  • Nu de bolussen op staan, is het een goed moment om de gebruikte spullen schoon te maken en op te ruimen.

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 4223kcalKoolhydraten: 769gProteïne: 110gVet: 72gNatrium: 593mgKalium: 1204mgVezels: 31gSuiker: 3gIJzer: 47mg
Trefwoord Vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

3 reacties

  1. Hoi Arrien,
    Voor welke maat DO is deze hoeveelheid bedoeld en op welke temperatuur bak je de bolussen af?
    Groeten,
    Sander

  2. Ha Sander,

    Super dat je mijn site gebruikt en helpt door vragen te stellen. Zelf maak ik Dutch Oven bolussen het meest in de 6qt, 9qt, 12qt of 15qt Dutch Oven. Met andere woorden de wat grotere DO’s de 12″ en 14″. Maar in een kleinere Dutch Oven kan het ook. In dat geval wordt het geheel wat hoger.

    Vaak roepen mensen in mijn workshop, ‘Het past niet’. Soms is de bodem dan bedekt en lijkt het of er geen plaats is voor de rest. Door alles dan opzij te drukken komt het deeg wat verder omhoog en is er weer plek. Omgekeerd gebeurt ook, san zit alles in de Dutch Oven en is er nog veel bodem zichtbaar. De oplossing is dan om het verder plat te drukken zodat de hele bodem bedekt is.

    Tot kooks,

    Arriën

  3. De bolussen zitten er in voor de tweede rijs. Op welke temperatuur bak ik ze straks af?

Geef een antwoord