Brood is er in vele vormen. Dit brood onderscheidt zich van andere broden door de vorm. We maken een hele grote plak deeg, die we oprollen als een pannenkoek. Vervolgens rollen we de pannenkoek als een soort slak op in spiraalvorm. Afgebakken in de Dutch Oven heeft het geheel een prachtig en uniek uiterlijk.
Gevuld Dutch Oven Brood

Een heerlijk gevuld brood dat vraagt om vele variaties.
4,84 van 6 stemmen
Prep Time 40 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr 25 mins
Course Bijgerecht, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje, Voorgerecht
Cuisine Nederlands
Servings 10 personen
Calorieën 1358 kcal
Equipment
- Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven
Ingredients
Brooddeeg
- 1,5 kilo patentbloem
- 2 zakjes gist
- 1 kopje olijfolie
- 1,5 eetlepel zout
- 8 eetlepels kruidenboterkruiden
- 800 à 900 milliliter water
Vulling
- vers gehakte kruiden tijm / rozemarijn / basilicum / oregano / ...
- feta / gorgonzola / mozzarella / ...
- gehalveerde cherry tomaatjes / olijfjes / …
- olijfolie
Instructions
- Meng alle droge bestandsdelen van het deeg door elkaar.
- Voeg de olijfolie en 800 milliliter water toe en kneed dit tot een soepel deeg. Blijft het deeg plakken, voeg dan wat bloem toe. Is het deeg te droog, voeg dan wat water toe. Het deeg moet kneedbaar zijn zodat je handen mooi schoon blijven.
- Heb je de tijd dan laten we het deeg nu minimaal een half uur rijzen op een warme plek. Gebruik eventueel één of twee briketten in een stalen bakje in een Dutch Oven kist als het buiten koud is. Heb je geen tijd dan sla je deze stap over.
- Bedek een werkblad ruim met bloem en rol het deeg uit tot een zo groot mogelijke plak.
- Smeer de bovenkant van de plak in met olijfolie.
- Verdeel de kruiden en de andere ingrediënten over de plak. Kruiden kunnen over de hele plak, de kaas, olijven en dergelijke alleen in het midden van de plak.
- Rol de plak op als een grote pannenkoek.
- Rol de pannenkoek in een spiraalvorm/slakkenhuis.
- Plaats het geheel in een grote Dutch Oven en laat deze langzaam op temperatuur komen. Dit geeft het deeg de gelegenheid om nog wat te rijzen.
- Bak het geheel in 30 à 45 minuten.
- Is de onderkant gaar, maar de rest van het brood nog niet? Dan kun je een roostertje onder het brood plaatsen. Hierdoor brandt de onderkant niet aan terwijl de rest van het brood nog verder gaart.
- Nu het brood nog even op staat, kun je de gebruikte spullen afwassen en opruimen waar je ze gevonden hebt.
Variaties
- Neem eens geen kruiden maar bijvoorbeeld chocolade, of gebruik eens kaneel, noten en honing, gebruik…
Nutrition
Serving: 100gCalorieën: 1358kcalKoolhydraten: 272gProteïne: 45gVet: 7gNatrium: 174mgKalium: 375mgVezels: 9gSuiker: 1gIJzer: 3mg
Keyword Vegetarisch
Tried this recipe?Laat weten hoe het was!
4 Responses
Wel even zout toevoegen aan het deeg; waren wij vergeten :-))
Oei jammer, zonder zout wordt het inderdaad niets! Volgende keer beter!
Hoi Arrien,
Hoeveel zout gebruik je voor dit deeg?
Ha Marcel,
Recept aangepast, in brooddeeg neem je meestal 2% zout. In dit deeg is dat dus 30 gram of circa 1,5 eetlepel.
Tot kooks, Arriën