Dutch Oven Lasagne ‘con carne’ of ‘con le verdure’ is niet zo moeilijk als het lijkt. De vleeseters gaan voor de eerste variant, de vegetariërs gaan voor de tweede variant. Of je nou carnifoor of herbifoor bent, Lasagne maken in een Dutch Oven verschilt niet echt met lasagna uit de reguliere oven. Als je van een Dutch Oven gebruik wilt maken is er één ding heel belangrijk. Temperatuurbeheersing. Met name de onderkant wordt makkelijk te heet! De gevolgen laten zich raden.
Hoe regel je de temperatuur om een goede Dutch Oven lasagna te bereiden

De bovenwarmte:
Als je op de buitenste rand van de Dutch Oven één aaneengesloten ring briketten neerlegt is de temperatuur binnen ongeveer 180℃.
De onderwarmte:
Een goede ‘vuistregel’ voor de onderwarmte is de vuistregel:
Maak in gedachten een afruk van je vuist. Voor elke vuist die onder je Dutch Oven past leg je één briketje neer.
Hoe maak je Dutch Oven lasagna zonder Dutch Oven
Heb je geen Dutch Oven dan kun je ook buiten lasagna maken. Stook een lekker vuurtje en laat het inzakken. Veeg het vuur aan de kant en plaats een blik of pan gevuld met lasagna in de hete as. Zet een groter blik of grotere pan er op de kop overheen en veeg de gloeiende kolen weer tegen de pan aan en over de pan heen.


Bovenstaande nog te spannend?
Maak dan een heerlijke macaroni, tagliatella of ander gerecht op basis van deze saus.
Dutch Oven Lasagna
Equipment
- Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven
Ingrediënten
Con carne
- 500 gram gehakt
- 250 gram dobelsteentjes spek
Con le verdure
- 300 gram cashewnoten (of een andere vleesvervanger)
- 300 gram gorgonzola (of een andere lekkere kaas)
Vlees eters en vegetariërs
- 250 gram gedroogde lasagna bladen (of 500 gram vers)
- 70 milliliter tomaten puree
- 500 milliliter tomaten frito
- 2 uien gesneden
- 3 tenen knoflook fijn gehakt
- 2 stengels bleekselderij stengels
- 250 gram Grana Padano grof geraspt of andere pittige kaas
- tijm vers of gedroogd
- rozemarijn vers of gedroogd
- basilicum vers of gedroogd
- peper en zout naar smaak
Een willekeurige combinatie van
- 3 tomaat in dunne plakjes
- 1 prei aan halve ringen
- 1 paprika gesneden
- 3 wortels in dunne plakjes
- 1 aubergine in dunne plakken
- 1 courgette in dunne plaken
- 1 rode peper heel fijn gesneden, zonder zaadjes
Instructies
Carnivoren
- Bak de spekjes
- Voeg het gehakt toe aan de spekjes en bak het rul, breng op smaak met peper en zout
Allen
- Bak de uitjes, de knoflook en de rode peper, voeg eventueel wat olijfolie toe.
- Als de uitjes glazig worden voeg je de paprika, bleekselderij wortel aubergine en courgette en de prei toe.
- Ben je heel lui dan kun je bovenstaande stap overslaan, zelf bak ik meestal alle groenten even mee.
- Bak de tomatenpuree een tijdje mee. Deze stap moet je niet overslaan, tomatenpuree is vrij zuur van smaak, door het te bakken wordt het minder zuur.
- Voeg de tomaten frito en de kruiden toe en laat even pruttelen.
- Breng het geheel verder op smaak met peper en zout.
Bouw de lasagna op
- Begin met een 'natte laag'.
- Strooi wat kaas over de natte laag.
- Dek de laag af met lasagna vellen.
- Herhaal de stappen maar zorg dat je met een natte laag eindigt.
- Strooi een ruime laag kaas over de laatste natte laag.
Ga je voor Vegan denk dan aan het volgende
- De zuivelproducten kun je weglaten of vervangen door vegan producten.
- Denk aan de pasta, hier zit vaak ei in. Er is ook vegan pasta te koop.
2 reacties
Ik heb de vegetarische variant met cashewnoten en gorgonzola gemaakt. Was erg lekker en zeker een aanrader.
Ha Duncan,
Bedankt voor je compliment!
Tot kooks,
Arriën