Toen mij gevraagd werd iets duurzaams en lekkers te verzinnen voor de jaarlijkse duurzaamheidsmarkt van de gemeente Papendrecht, wist ik het direct; Duurzame Broccolisoep. De soep is heerlijk en is gemaakt van broccolistronken die anders in de groencontainer zouden belanden.
Met deze Duurzame Broccolisoep ben je dus goed bezig, omdat:
- Het smaakt heerlijk, je kunt hem aan de grootste fijnproevers voorzetten.
- Het kost vrijwel niets want het hoofdingrediënt is snijafval dat anders in de groencontainer zou verdwijnen.
- Het is daarmee één van de duurzaamste soepen die ik ken.
- Het bespaart op je huishoudbudget.
- Je spaart het milieu.
- Het geeft een kick om iets te maken van niets.
Duurzame Broccolisoep
De soep is heerlijk en is gemaakt van broccolistronken die anders in de groencontainer zouden belanden.
4,60 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 30 minuten min
Totale tijd 45 minuten min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Soep, Voorgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen
Calorieën 51532 kcal
Equipment
- Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven
- Staafmixer
- Passeviet
Ingrediënten
- 2 broccolistronken en ander snijafval ervan
- 1 wortel
- 2 uien
- 1 liter water
- 8 deciliter slagroom
- citroensap
- olijfolie
- peper
- zout
Instructies
- Snipper de ui en snij de wortel in dunne plakjes
- Snij alle broccoliresten in kleine stukjes.
- Fruit de gesnipperde ui in de olijfolie. Wanneer de ui glazig wordt, voeg dan de dunne plakjes wortel toe en bak deze even mee.
- Voeg het water toe samen met de in kleine stukjes gesneden broccolistronken en kook deze beetgaar. Natuurlijk doen we dat duurzaam met het deksel op de pan.
- Voeg de slagroom toe en breng de soep opnieuw aan de kook.
- Zodra deze kookt, haal je de soep van het vuur en pureer je deze met de staafmixer. Heb of wil je geen stroom gebruiken, dan is de passeviet een uitstekend en duurzaam alternatief!
- Voeg vervolgens citroensap, peper en zout naar smaak toe.
- Echt duurzaam wordt het als je in plaats van de staafmixer de passeviet gebruikt. Zelf doe ik dit alleen als ik geen stroom ter beschikking heb en bijvoorbeeld in het bos sta te koken.
- Na het serveren van de soep kan je de gebruikte spullen afwassen en terugzetten waar je ze vandaag hebt.
Tips en aanvullingen
- Je kunt de soep nog wat extra smaak geven met:- Een plakje zachte geitenkaas- Grana Padano of een andere pittige geraspte kaas- Geroosterde pijnboom, zonnebloem en pompoenpitten- Een scheutje room of een lik crème fraîche
Nutrition
Serving: 100gCalorieën: 51532kcalKoolhydraten: 2525gProteïne: 649gVet: 4445gNatrium: 1726mgKalium: 30490mgVezels: 9gSuiker: 1608gVitamine C: 276mgIJzer: 12mg
Trefwoord Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!
Eén reactie
In de basis best lekker ekker. Ik heb m met 500 ml room gemaakt en dat is alsnog wel veel room. Daarnaast heb ik twee hele stronken (dus niet alleen snijafval) gebruikt en de soep was lang zo groen niet als op de foto.