De oorsprong voor deze eigen gemaakte seitan ligt in Japan. Seitan is relatief onbekend ondanks dat het in de betere supermarkt te koop is. Zelf maken is niet alleen leuk, het is ook nog eens makkelijk, lekker en bovendien heel voordelig.
Qua voedingswaarde scoort seitan hoger in eiwitten en energie dan biefstuk. Uit voedingsoogpunt gezien is het dus een uitstekende vleesvervanger. Daarnaast is seitan breed inzetbaar. In vrijwel al mijn stoofschotel recepten kun je seitan eenvoudig in plaats van het vlees gebruiken.
Seitan bestaat voornamelijk uit tarwe gluten. Traditioneel werd eerst een deeg van tarwe gekneed. Door het kneden komen de gluten vrij. Hierna werd het zetmeel met water uit het deeg gespoeld. Dat is een klus die flink spierkracht vraagt. Al knedend spel je met water het het zetmeel weg. Pas als je spoelwater helemaal helder is ben je klaar. Dit duurt minstens 20 minuten maar kan langer duren, afhankelijk van hoe hard je kneed. In dit recept gaan we echter voor de makkelijke manier.
Voor deze eigen gemaakte seitan gebruiken we een andere aanpak. Door tarwegluten kant en klaar te kopen is het kneedwerk minder heftig. Bovendien is deze variant op eigen gemaakte seitan beter en makkelijker op smaak te maken doordat je de smaakmakers kunt mengen met de droge tarwegluten. Wil je echt alles weten over seitan, dan is de Online workshop van Stijn de Kock op de website veganistischkoken.nl een aanrader.
Eigen gemaakte Seitan

Equipment
- Pan
- Stoommandje (of vergiet)
Ingredients
- 120 gram tarwegluten
- 3 eetelepels edelgistvlokken
- 150 milliliter water
- 1 eetlepel vegan bouillon poeder of een blokje oplossen in het water
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel olijfolie
- 3 tenen knoflook uitgeperst
Instructions
Maak de seitan
- Meng alle droge igrediënten.
- Voeg de natte ingrediënten en de geperste knoflook toe en kneed het geheel goed door.
- Laat het geheel een uurtje rusten. (als je tijd hebt)
Kies hoe je de seitan wilt bereiden
- Je alle seitan in één stuk bereiden of je kunt de grote klomp seitan verdelen in kleine stukjes
- De seitan gaar je op één van de onderstaande manieren.
Seitan koken
- Zet een pan met (vegan) bouillon op en houd deze tegen tegen de kook. (dus net niet kokend)
- Kook hierin de seitan in een uurtje gaar.
Seitan stomen
- Zet een stoommandje in je pan met een laag water en stoom de stukjes seitan in 30 minuten gaar. Heb je één groot stuk dan stoom je zo'n 45 minuten.
- Laat de gestoomde seitan in de pan afkoelen.
Seitan in de dutch Oven klaarmaken
- Schenk een (dunne) laag bouillon onder in de Dutch Oven, zo dat de stukjes seitan half boven het vocht uitsteken.
- Bak 30 minuten en draai daarna de stukjes om.
- Bak daana nog zo'n 20 minuten.
Wat kun je verder nog met de gegaarde seitan
- Heb je hem aan één stuk dan kun je hem nu in plakjes of blokjes snijden.
- De plakjes of blokjes zou je kunnen bakken voor nog wat extra smaak.
2 Responses
Lekker recept en niet moeilijk! Heerlijk tussen een broodje of in blokjes gemarineerd in de pan .
Dit ga ik vaker laken en ook variëren en experimenteren met kruiden 🙂
Ha Kelly,
Goed te horen en ja! Experimenteren en naar eigen hand zetten doe ik eigenlijk met al mijn recepten. Ik maak het elke keer weer net anders. Mag ik je een gouden tip geven? Kijk eens of je aan Tomasu sojasaus kunt komen. Niet goedkoop maar heel lekker. Het wordt in Rotterdam ambachtelijk gemaakt en dat proef je echt direct.
Toto kooks,
Arriën