fbpx

Frittata met olijven en zoete aardappel

Denk er aan; beter “low & slow” dan “hard en zwart”!

Mijn vriend en concurrent Brammert van passievoorpuur.nl had mij gevraagd hem te helpen bij een grote club. Mijn taak was onder meer het maken van deze  fantastisch lekkere frittata met olijven en zoete aardappel.

Frittata is de Italiaanse variant van tortillia. Beide kennen eindeloos veel variaties, bijvoorbeeld Tortillia de patatas (met aardappel) of Frittata con zuchinni (met courgette).

Een Frittata is een vulling gebakken in ei, in Nederland kennen we de boeren omelet en daar heeft het veel van weg.

De smaakmaker bij de frittata is naast peper en zout “Pimentón”, zoet gerookt paprika poeder. Let op dat je de “dulce” of zoete variant neemt! Verder kun je eindeloos variëren en dingen toevoegen of weg laten. Wel is het belangrijk dat je de ingrediënten in de Frittata of tortilla vooraf gaart. Rauwe aardappels smaken nou eenmaal niet zo lekker en de baktijd is onvoldoende om ze te garen. In Italië kom je Frittata vaak tegen met spinazie, in Spanje kom je de de Tortilla vaak tegen met ui, aardappel en knoflook.

De Frittata viel zo goed in de smaak dat hij al heel snel op was. Reden genoeg om het recept te stelen en eerlijk met jullie te delen!

Qua bereiding gaat dit het beste in een skillet met matig onderwarmte en op de skillet een DO (Dutch Oven) deksel met 1 ring kolen op de buitenste rand. Het kan ook in een Dutch Oven, dan is matige onderwarmte nog belangrijker dan is de skillet.

Frittata met olijven en zoete aardappel

Fritatta met Olijven en Zoete Aardappel

Arriën Stegehuis
Een heerlijk Italiaans gerecht wat lijkt op het Nederlandse boeren omelet.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 15 personen
Calorieën 108 kcal

Ingrediënten
  

  • 20 eieren
  • 1 kilo zoete aardappelen
  • 9 bosuien
  • 1 eetlepel pimentón (zoet gerookt paprikapoeder)
  • 200 gram cherrytomaatjes
  • 200 gram zwarte olijven

Instructies
 

  • Schil de zoete aardappelen en snijd deze in dobbelsteentjes.
  • Gaar ze in de skillet met deksel, roer ze met regelmaat even om, ze mogen niet echt aanbakken.
  • Halveer de cherrytomaatjes en laat ze na 10 à 15 minuten mee garen in de skillet met de zoete aardappelen.
  • Snijd de bosui aan ringetjes, de hele ui mag gebruikt worden. Snij het witte deel even in de lengte door zodat je hier halve ringetjes krijgt.
  • Laat de bosuien mee garen met de tomaten en de zoete aardappelen als deze bijna gaar zijn.
  • Snijd de olijven in ringetjes en voeg deze als laatste toe aan de skillet.
  • Bestrooi de inhoud van de skillet met de pimentón en voeg verder peper en zout naar smaak toe. Proeven is hier heel belangrijk. Realiseer je dat het ei er nog bij komt en het geheel dus beslist niet flauw mag smaken. Het ei “neutraliseert” namelijk de smaak nog wat, dus het geheel mag “hoog op smaak”.
  • Kluts de eieren en schenk deze over de groentenmix in de skillet.
  • Bak het geheel tot het ei gaar is. Dit kun je voelen door op het ei te drukken, zodra het veerkrachtig aanvoelt is de frittata klaar.
  • Terwijl de frittata opstaat, kun je de gebruikte materialen schoonmaken en opruimen.

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 108kcalKoolhydraten: 2gProteïne: 8gVet: 8gNatrium: 295mgKalium: 135mgVezels: 1gSuiker: 1gVitamine C: 4mgIJzer: 1mg
Trefwoord Vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

Geef een reactie