fbpx

Frituurwafeltjes

Frituurwafeltjes kennen we eigenlijk niet meer. In Spanje worden ze “Flores de semana Santa”, “de “bloemen van Pasen” of “flores manchegas” genoemd. Ze worden in Spanje vooral gegeten in Toledo, Cuenca en andere delen van de deelstaat Castilla La Manchade. In Argentinië en andere zuidelijke Spaanstalige landen heten ze “Flores de carnaval” en worden ze vooral met carnaval gegeten.

Ze zijn ook bekend in Duitsland en worden daar “Rosettenwaffeln” genoemd.

Frituurwafeltjes is een oud gebruik uit oma’s tijd dat beetje vergeten is. Een andere Nederlandse benaming is rozenkoekjes. Ze werden gegeten rond de jaarwisseling en in katholieke kringen rond de carnaval. Als ik ze bij openbare gelegenheden bak iz het met name de 60+ generatie die ze herkent.

Het maken van frituurwafeltjes is een vreselijk leuk gezicht en mensen verbazen en verwonderen zich, een echte sfeerbrenger en aandachttrekker die het goed doet op evenementen. Met name ook omdat je met weinig kosten een grote massa kan vermaken en verwennen.

De wafelijzers zijn te koop bij de betere kookwinkel. Een aanrader is wafelaar.nl, zij hebben een unieke collectie met echt hele leuke vormpjes. Je vindt daar ook tips voor het maken van hartige wafels met bijvoorbeeld bier en een kruidendip. Een chocolade dip of een suiker-kaneel dip kan natuurlijk ook.

Ik vind frituurwafeltjes heerlijk, mijn kinderen kunnen er niet van afblijven en …… het is voordelig, snel en eenvoudig klaar te maken. Dat maakt het uitermate geschikt voor grote groepen of feesten.

Thuis met een frituurpan is dit recept goed te doen. Aan en rond het kampvuur ook mits je weet hoe je (veilig) kunt frituren op open vuur. Frituren boven het kampvuur is niet zonder risico. In mijn workshops leer ik je hoe je dit zo veilig mogelijk kan doen. Om onduidelijkheden en gezeur achteraf te voorkomen wil ik je er nogmaals op wijzen dat door deelname aan deze workshops of het gebruik van dit recept je instemt met de disclaimer en de algemene voorwaarden zoals te vinden op kampvuurkok.nl.

Als de trek je niet vergaan is en je nog steeds leest, vanaf nu wordt het als het goed is alleen maar leuker en lekkerder.

Nodig
  • 2 eieren
  • 2 theelepels suiker
  • mespunt zout
  • 2 theelepels vanillesuiker
  • 0,2 L melk
  • 125 gram bloem
  • Olie
  • Poedersuiker
Bereiding
  • Klop de eieren, suiker, vanillesuiker en het zout los
  • Voeg al roerend de bloem en melk toe
  • Blijf roeren tot je een glad beslag hebt
  • Laat het beslag minstens een half uur rusten
  • Stook het wafelijzer goed heet (1 minuut) in een pan met olie (180 graden)
  • Haal het ijzer uit de pan en laat het uitlekken
  • Dompel het hete ijzer in het beslag (net niet onder)
  • Hang het ijzer terug in de olie, de wafel valt na wiebbelen van het ijzer af
  • Bak de wafel goud bruin
  • Hang het wafel weer een minuut in de olie en….. zo voort
  • Serveren met poedersuiker.

Geef een reactie