Dit keer geen bloemkool met een papje maar een overheerlijke gerookte bloemkool. Ik lust er wel pap van!
In mijn workshops doe ik vaak de uitspraak ‘Eten doe je met je ogen.’ Voor dit recept geldt dat zeker. Het ziet er echt fantastisch uit, het rood van de pepers, gecombineerd met het groen van de lente ui en het geel van de cheddarkaas. Gerookte bloemkool doet het goed op foto’s en vrijwel elke workshop worden die gemaakt.
En de smaak ….. ik ben geen bloemkool liefhebber, zeker niet van bloemkool met een papje maar …. hier lust ik wel …..
Houdt er rekening mee dat je de bloemkool niet rechtstreeks boven de hete briketten plaatst. In mijn atago heb ik een geïmproviseerd hitte schild gemaakt van een oud rvs boord. Dat zorgt er voor de]ar de gerookte bloemkool niet verbrand. Tevens leg ik het rookmot op dit bord.
Gerookte bloemkool
Equipment
- 1 Atago met Convectiehoes of een bol BBQ
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 2 stengels lenteui in dunne ringetjes
- 2 rode pepers pitjes verwijderd, fijn gehakt
- 10 plakjes cheddarkaas
- 1 handje rookmot fijn, in zaagsel vorm
Instructies
- Plaats een ruime hand briketten in een brikettenstarter en steek ze aan zodat ze straks roodgloeiend zijn
- Kook de bloemkool circa 12 minuten in ruim kokend water.
- Doe de gloeiende briketten in de atago of BBQ en zorg voor indirecte warmte.
- Voeg een handje (niet meer anders wordt het bitter) rookmot toe aan je Atago of BBQ en plaats de bloemkool op het rooster. Plaats de convectiehoes (of het deksel) zodat de rook niet vervliegt.
- Rook de bloemkool zo'n 10 tot 15 minuten.
- Haal de bloemkool uit de BBQ en pak hem in met cheddar. Zorg dat de gehakte pepers en lente ui overal op en onder de cheddar komen. Het mag dakpansgewijs.
- Leg de bloemkool nog 10 minuten op de BBQ om de cheddar te laten smelten.
2 reacties
Tijdens je workshop heb ik deze gemaakt. Wat een verrassing om het maken en te eten. Een echte aanrader
Ha Marcus,
Goed te horne dat hij zo in de smaak is gevallen. De resultaten verschillen nogal eens per workshop. Niet te lang roken is in elk geval van belang anders worst het te bitter.
Tot kooks,
Arriën