fbpx

Gevulde broodring

Er zijn een paar recepten waar ik erg trots op ben. Deze ‘Gevulde broodring’ is er één van. Het klinkt simpel, is simpel te maken maar…. het is echt een recept met allure, je steelt gegarandeerd de show als je dit op tafel zet want het oogt niet alleen fantastisch, het smaakt ook fantastisch.

‘Eten doe je met je ogen’ net als het Chocolade sterbrood is deze ‘Gevulde broodring’ daar een bewijs van.

Eten weggooien is zonde en vaak niet nodig. In dit gerecht kun je ook prima een kliekje van de vorige dag verwerken. Variëren kan prima. Gebruik eens wit brood of juist bruinbrood. Denk qua vulling eens aan:

Kortom elke vulling die smaakvol en ‘nat en klef’ is kan.

Gevulde broodring

Arriën Stegehuis
Gevulde broodring, het klinkt simpel en is simpel maar …. vergis je niet, het oogt super, en smaakt fantastisch, een gerecht met allure. Je steelt gegarandeerd de show als je dit op tafel zet. Kortom een nieuw toprecept voor in de Dutch Oven.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 30 min
Gang Banket, Bijgerecht, Borrelhapje, Lunch
Keuken Nederlands
Porties 12

Equipment

Ingrediënten
 
 

Voor de broodring

  • 500 gram bloem + wat extra
  • 7 gram droge gist
  • 330 milliliter Water warm of lauw, zeker als het buiten koud is,
  • 4 eetlepels Olijfolie paar scheutjes
  • 1 theelepel Zout
  • 1 eetlepel suiker (Om het gist te helpen rijzen. Zeker buiten bij koud weer is dit aanbevolen.)
  • Eventueel kun je in plaats van bovenstaande ingrediënten ook een kant en klare broodmix van 500 gram gebruiken.

Voor de vulling

  • 1 Prei 1 dikke of 2 dunne (in halve ringetjes gesneden)
  • 200 gram Gran padano of een andere pittige kaas (geraspt)
  • 1 snuf Peper
  • 200 gram kruidenkaas Boursin, of vergelijkbaar. Roomkaas met eigen kruiden kan ook.
  • 1 snuf Zout
  • 1 scheut Olijfolie

Instructies
 

Het ringbrood

  • Meng eerst de droge ingrediënten van het brood goed door elkaar en voeg vervolgens de olie toe.
  • Voeg het grootste deel van het water toe, als je alles toevoegt is er kans dat het deeg te nat wordt. (mocht het deeg te nat geworden zijn voeg dan wat extra bloem toe)
  • Kneed het deeg minstens 15 minuten tot je een mooi en soepel deeg hebt dat niet meer aan je handen of aan de schaal plakt. Is het deeg wat droog voeg dan wat water of olie toe, is het te nat en blijft het na een tijd kneden nog steeds plakken voeg dan wat bloem toe.
  • Heb je echt lang de tijd, dan gaan we het deeg twee keer laten rijzen. Heb je weinig tijd dan slaan we de 'eerste rijs' over en ga je direct naar de 'tweede rijs'.
  • 'Eerste rijs', smeer het brood dun in met wat olijfolie en zet het afgedekt weg op een warme plaats. Bijvoorbeeld een Dutch Oven met in de inter één of twee gloeiende briketjes op het deksel. Laat het brood zo minimaal dertig minuten rijzen.
  • 'Tweede rijs', kneed het deeg even kort door en maak er pingpong balletje van. Bol deze pingpongballetjes even goed op en breng spanning in het deeg, dit bevrodert het rijzen.
  • Plaats direct na het opbollen je deegballetje aan de rand van de Dutch Oven en vorm zo een ring van deegballetjes. Smeer de deegballetjes in met een dun laagje olie en zet deze afgedekt warm weg om te rijzen. Bijvoorbeeld een Dutch Oven met in de inter één of twee gloeiende briketjes op het deksel. Laat het brood zo minimaal dertig minuten rijzen.
    Tijdens de Tweede rijs is het tijd om de vulling te gaan maken.

Maak de vulling voor het ringbrood.

  • Verhit een scheut olijfolie en bak hierin al roerend de prei, tot dat deze heerlijk zoet en zacht wordt, niet te lang, de prei bakt immers straks nog dertig minuten mee met het brood.
  • Temper het vuur en voeg de roomkaas toe. Blijf roeren tot de roomkaas is opgelost in de brij.
  • Roer ⅔ van de geraspte Grana padano door de prei.
  • Breng de prei op smaak met peper en zout.
  • Stort het prei mengsel midden in het ringbrood en verdeel de overgebleven ⅓ Grana padano over de prei en het brood.
  • Laat het brood eventueel nog een tijdje afgedekt rijzen.

Bak het brood

  • Je streeft naar een temperatuur van 180 graden, leg hiervoor één aaneengesloten ring briketjes op de buitenste rand van het deksel. Onder de Dutch oven leg je ⅕ van het aantal briketten op de Dutch Oven ligt.
  • Bak zo het ''Gevulde ringbrood' in circa dertig minuten gaar.
Trefwoord Feestelijk, Leuk met kinderen, Origineel
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

8 reacties

  1. Vandaag een gevulde broodring gemaakt. Ik heb als basis ee n zonnenbloempittenbrood genomen, bij de prei heb ik een fijngesnede charlot genomen en wat verse kruiden, verder een half bakje kruidenkaas en een rest ongeklopte slagroom. Beetje peper zo de oven in. Door de sneeuw bleef ik vandaag binnen.

  2. 5 sterren
    Vandaag 16-01-2021 gemaakt, met als extra topping een beetje sesamzaad. Ipv geraspte grana padano de poedervorm hiervan gebruikt, en net iets langer dan 30 minuten laten bakken. Kortom een zeer geslaagd resultaat. De volgende keer mag ik ’t weer maken volgens de overige familieleden.

  3. 5 sterren
    Vandaag 16-1-2021 gemaakt erg leuk om te maken en een zeer smakelijk resultaat.
    Half uurtje afbakken in de dutch oven het rees bijna de pan uit.

  4. Ha Herjo,

    Leuke toevoeging dat sesamzaad op het brood. Wat dat betreft kun je alle kanten op met dit recept. De prie variant vindt ik het lekkerst met kruidenkaas. Maa, variaties genoeg denk ik zo. Zowel qua vulling, als qua broodsoort als qua toppings op het brood.

    Tot kooks,

    Arriën

  5. Ha Babette,

    Mooie combinatie met slagroom en een sjalotje toegevoegd! En ja … dit gerecht kan binnen in je electrische oven of buityen in je Dutch Oven.

    Niet verder vertellen, zelf heb ik de eerste versie binnen gemaakt. Natuurlijk sleep ik dan wel mijn pannen naar buiten en maak ik buiten de foto’s.

    Tot kooks,

    Arriën

Geef een reactie