Gevulde groentjes is een fantastisch lekker en vooral ook veelzijdig vegan recept. Gebruik je fantasie om te varieren en combineren, de mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Als kampvuurkok krijg ik steeds vaker de vraag naar vegan of vegetarisch outdoorcookings. Dit recept bewijst overduidelijk dat samen buiten koken ook prima kan zonder dierlijke producten. Ga lekker zelf aan de slag of huur me in en boek één van de outdoor cooking arrangementen. Succes verzekerd!
Improviseer en maak verschillende vullingen. Bijvoorbeeld rijst, linzen, couscous, bulgur of bonen.
Kies een mooie combinatie aan groentjes om te vullen, bijvoorbeeld vleestomaat, courgette en paprika.
Voeg verrijkingen als noten, linzen, kikkererwten en rozijnen toe.
Vroeg kruiden toe en ga voor Mixicaans, Indiaas, Frans, of …
Zoals gezegd zijn gevulde groentjes niet alleen vegan maar ook super veelzijdig. Wiskunde is niet mijn sterkte kant maar volgens mij zou onderstaand recept 480 mogelijke combinaties opleveren. Reken maar mee, 3 (groenten) x 4 (vullingen) x 8 verrijkingen x 5 kruidencombinaties = 480 mogelijkheden.
Als we samen buiten aan de kook gaan maken we dit recept in een Dutch Oven. Thuis in een gewone oven en een ovenschaal kan natuurlijk ook. Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Zoek je nog een Dutch Oven? Doe me een lol en steun me door hem aan te schaffen via webshop.kampvuurkok.nl. Ik krijg dan een klein percentage en het kost jou niets extra.
Kortom mix en match en ga lekker aan de slag met dit zeer veelzijdig vegan recept. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos, zeker als je ook je eigen fantasie er op los laat.
Gevulde groentjes, veelzijdig en vegan
Equipment
- 1 Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven
Ingrediënten
Groentjes om te vullen
- 1 courgette
- 3 vleestomaten
- 3 paprika rood groen en geel
Vulling
- 200 gram rijst (of couscous, bulgur, linzen)
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- peterselie vers
- 1 eetlepel bouilionpoeder of een andere smaakmaker zatar, vadouvan,
Aanvullingen / verrijkingen
- 75 gram noten
- 2 lente uitjes
- 1 rode peper fijn gehakt
- 100 gram cherry tomaatjes
- 100 gram champignons (even meebakken met de ui) of andere paddenstoelen
- Tofu
- Tempeh
- seitan
Kruiden combinaties
- Peper en zout naar smaak, eventueel aangevuld met een van onderstaande kruidencombinaties.
- 2 eetlepels Klassiek Frans Mix van bieslook, kervel, peterselie, tijm, dragon
- 2 eetlepels Indiaas Mix van komijn, koriander, kardemom, kerrie
- 2 eetlepels Italiaans Mix van oregano, basilicum, marjolein, dragon, peterselie
- 2 eetlepels Mexicaans Mix van knoflook, komijn, oregano, koriander
- Let op niet 2 eetlepels van elk kruid maar alle kruiden samen moeten op circa 2 eetlepels passen
Instructies
Uit te hollen groentjes
- Snij de dakjes van de parika's en verwijder de zaadjes en zaatlijsten. Dakjes bewaren, die doen we er straks weer boven op.
- Snij de dakjes van de tomaten en verwijder het vruchtvlees, bewaar het vruchtvlees om in de vulling te verwerken.
- Haal het kopje en het kuntje van de courgette en snij de courgette in 3 a 4 stukken. Lepel de stukken leeg zodat je een soort eierdopjes krijgt. Bewaar wat je uit de courgettes gelepeld hebt om in de vulling te verwerken.
De vulling
- Druf te varieren, werkelijk alles kan
- Snipper het uitje en hak de knoflook, bak deze op laag vuur tot de ui mooi glazig is.
- Voeg de ongekookt rijst (couscous, bulgur of linzen) toe aan de ui en breng alles op smaak met wat peper, zout en één van de genoemde kruidencombinaties. Eventueel kun je ook wat groentenbouilion gebruiken.
- Voeg de vers gehakte peterselie de uitgelepelde tomaten en courgette retsten samen eventuele andere aanvullingen en verrijkingen toe.
- Vul de groentjes en plaats ze op de bodem van je Dutch Oven
- Bak het geheel gaar in circa 45 minuten.
Nutrition