fbpx

Guinness Meat Pie

Dit gerecht hoort thuis in het rijtje lekkere voedzame winterkost. Zeker als je het pie-deeg met reuzel klaar maakt. Reuzel is uit de mode, maar oh wat is het lekker en oh wat zal je pie mooi glimmen als je reuzel gebruikt in plaats van roomboter.

Voor dit gerecht moet je echt lekker de tijd nemen. Het vlees moet bijna 3 uur op staan en het wordt dan zo zacht dat je het zonder kunstgebit kan eten. De smaak van het vlees zal deze onsmakelijke beeldspraak meer dan goedmaken.

Denk met lekker de tijd nemen niet aan rustig aan doen. Zorg dat je het gerecht zo snel mogelijk in de DO hebt, want kooktijd is 3 uur. Dus in het begin gelijk hard aan de slag en daarna lekker kalm aan. Begin wel tijdig aan je pie-deeg en bereid dit voor inclusief eventuele versieringen.

Guinness Meat Pie

Guinness Meat Pie

Arriën Stegehuis
Perfect als voedzame winterkost.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 25 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Brits
Porties 12 personen
Calorieën 542 kcal

Equipment

Ingrediënten
  

Pie deeg

  • 500 gram bloem
  • 200 gram reuzel anders roomboter
  • 50 gram kaas geraspt, grozette
  • tijm
  • 2 eieren
  • scheut melk

Guiness meat pie

  • 6 uien
  • 6 tenen knoflook
  • 60 gram boter
  • 4 wortelen
  • 250 gram champignons
  • 2 kilo riblappen of sukadelappen
  • 1 liter Guiness
  • 4 eetlepels bloem
  • takjes rozemarijn
  • 400 gram geraspte kaas
  • peper
  • zout

Instructies
 

Guiness meat pie

  • Snijd de ui fijn en fruit deze in de olie op matig vuur.
  • Snijd ondertussen de knoflook fijn en de wortel en champignons in plakjes.
  • Stook na 10 fruiten het vuur wat hoger op en voeg de boter, wortel, knoflook, champignons toe en bak alles al roerend even goed door.
  • Snijd het vlees in blokjes van 2 x 2 centimeter.
  • Voeg het vlees, een paar draaien zout en peper toe en bak het nog een paar minuten.
  • Voeg het Guinness toe en roer de bloem er door.
  • Plaats 5 a 6 briketten onder je DO en plaats een volle ring briketten op het deksel van de DO. Kijk na 15 minuten even in de DO of het niet te hard gaat. Het mag lekker pruttelen, maar het moet niet keihard koken.
  • Is de boel goed op gang, roer het geheel dan elke 30 minuten een keer om en voeg eventueel nog wat briketten toe. Het moet nu circa 2,5 uur op staan, dus dit is een goede tijd om het deeg te maken.
  • Let op; vergeet in de tussentijd niet om elk half uur je gerecht om te roeren.

Pie deeg

  • Meng de droge delen met de reuzel of roomboter tot een deeg dat doet denken aan broodkruimels.
  • Voeg de eieren en een scheut melk toe en kneed dit in een zo kort mogelijke tijd tot een bal. Ga het deeg vooral niet langer kneden dan strikt noodzakelijk is.
  • Rol de deegbal uit tot een dikte van 0,5 cm.
  • Pas wanneer de 2,5 uur om zijn roer je de kaas erdoor en dek je het geheel af met een deegkorst.
  • Als je nog deeg en tijd over hebt, kun je met de resten deeg vlechtjes, letters en andere versieringen maken. Je kunt met een vork patronen in het deeg maken dus wees creatief en leef je lekker uit om er een mooi feestelijk geheel van te maken.
  • Bak het deeg gaar, mooi bruin, in circa 30 minuten.
  • Zodra je deeg in de Dutch Oven zit kan je je gebruikte spullen afwassen en terugzetten waar je ze vandaan hebt.

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 542kcalKoolhydraten: 43gProteïne: 17gVet: 31gNatrium: 420mgKalium: 330mgVezels: 3gSuiker: 4gVitamine C: 6mgIJzer: 3mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

Geef een antwoord