fbpx

Havermoutcake met Vers Fruit

Havemout als ontbijt kennen we allemaal, maar… havermoutcake is minder bekend. Bak je hem in de zomer? Dan is het heerlijk om er lekker vers fruit aan toe te voegen. Denk hierbij aan combinaties van appel, perzik, abrikoos, pruimen, peren, aardbeien, frambozen, bosbessen, bramen, kersen en bananen. Als het aanbod vers fruit beperkt is, dan zou je ook eens in de diepvries kunnen kijken. Daar worden het hele jaar door aardbeien, frambozen en bosbessen aangeboden. Een andere optie is om een wat calorierijkere taart te maken en te kijken naar vullingen zoals noten, noga, fudge en chocolade.

Hoe dan ook is succes verzekerd, of je nu voor de zomerse variant gaat of voor de meer calorierijke wintervariant.

Havermoutcake met Vers Fruit

Havermoutcake met Vers Fruit

Arriën Stegehuis
Een lekkere cake met fruit van het seizoen.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 min
Gang Banket, Gebak, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 10 personen
Calorieën 772 kcal

Equipment

Ingrediënten
  

Bovenlaag

  • 3 eetlepels havermout
  • 6 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 50 gram roomboter

Havermoutbeslag

  • 10 eetlepels havermout
  • 3/4 liter water kokend
  • 12 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 5 eetlepels kristalsuiker
  • 200 gram roomboter
  • 4 eieren
  • 1 vanillestokje of een el essence
  • 14 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • flinke snuf zout

Vulling, een combinatie van

  • pruimen
  • perziken
  • abrikozen
  • appels
  • peren
  • bananen
  • aardbeien
  • bosbessen
  • frambozen
  • diepvriesfruit
  • chocolade
  • fudge
  • noga
  • noten

Instructies
 

Bovenlaag

  • Doe de boter, havermout en de bruine basterdsuiker in een kom.
  • De bovenlaag moet een kruimeldeeg worden en dit kan je het beste doen door met je vingertoppen de boter door de droge ingrediënten te wrijven. Gebruik hiervoor koude boter en echt alleen je vingertoppen.
  • Werk je met je hele hand, dan zal het kruimeldeeg waarschijnlijk een bal worden. In dat geval voeg je nog wat havermout en bruine basterdsuiker toe.
  • Bewaar het kruimeldeeg en doe dit als laatste over de rest van de cake heen voordat je het gaat afbakken.

Havermoutbeslag

  • Doe de havermout in een schaal en schenk het kokende water eroverheen. Liever iets teveel water, dan te weinig. Wat er over is aan water, wordt niet opgenomen en gieten we later af.
  • Klop de boter, de kristalsuiker en basterdsuiker samen met het schraapsel uit het vanillestokje (of de essence) tot een romig mengsel. Thuis met de mixer gaat dit makkelijk.
  • Voeg vervolgens al kloppend de eieren één voor één toe.
  • Meng de bloem met het zout en het bakpoeder en roer dit door het mengsel.
  • Giet de havermout af en roer dit als laatste door het beslag.

Opbouw van de cake

  • Leg een bakpapiertje op de bodem van de Dutch Oven en schenk ruim de helft van het beslag in de Dutch Oven.
  • Leg de vulling voorzichtig in het beslag. Laat de natte vulling eerst uitlekken en dep het eventueel voor je het toevoegt.
  • Schenk het laatste beslag over de vulling.
  • Verdeel de bovenlaag over het beslag.
  • Bak het geheel met matige warmte in circa 45 minuten. Het geheel is gaar als je de havermoutcake aanprikt en er niets aan je prikstok blijft hangen.
  • Vergeet niet te genieten en op te ruimen!

Nutrition

Serving: 100gramCalorieën: 772kcalKoolhydraten: 38gProteïne: 24gVet: 58gNatrium: 751mgKalium: 243mgVezels: 1gSuiker: 24gIJzer: 4mg
Trefwoord Vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

2 reacties

  1. Ik zie geen boter bij de ingrediënten van het beslag hoeveel heb ik nodig?

  2. Ha Hoaf,

    Top dat je het opmerkt en evne vraagt. Op die manier wordt de site steeds beter.

    Begin dit jaar is alles op de hand overgezet naar een nieuw recepten systeem, daar zal het mis gegaan zijn. Ik heb me rot gezocht naar het originele recept, alle kookschriftjes en blaadjes doorgebladerd en het niet kunnen vinden.

    Een educated guess zegt me 200 gram. Zodra ik tijd heb maak ik hem zelf met 200 gram zodat ik kan controleren of het klopt.

    Tot kooks,

    Arriën

Geef een antwoord