Sommige combinaties klinken vreemd maar … zijn verrassend genoeg uitermate smakelijk. Hazelnoottaart met spek behoort echt tot die laatste categorie.
De taart (als je het zo wilt noemen) ziet er echt heel mooi uit en nodigt uit om gegeten te worden. Hij lijkt wel wat op het Chocolade Sterbrood maar is qua smaak en uiterlijk echt totaal anders.
De hazelnootpasta voor deze hazelnoottaart met spek maak ik het liefst helemaal vers zoals in het recept staat beschreven. Dan het spek goed uitgebakken, zo dat het echt helemaal krokant is …. echt heerlijk! Twijfel je nog, denk dan eens aan chocolade met zeezout. De laatste jaren is er veel gebeurd in de chocoalde wereld en spek past daar wat mij betreft prima bij.
Het lekkerst is het als je de hazelnootpasta zelf maakt met bijgeleverd recept. Dit is echt iets om vooraf thuis te doen want je hebt er eigenlijk een keukenmachine voor nodig. Zonder keukenmachine kan natuurlijk ook maar… dan moet je echt heel graag willen. Eerst al je hazelnoten fijn kruimelen en dan tussen twee platte stenen of in een grote vijzel de hazelnoten helemaal fijn malen tot meel. Een pot Nutella of een andere hazelnootpasta natuurlijk ook.
Hazelnoottaart met spek
Equipment
- Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Skillet met Dutch Oven deksel
Ingrediënten
Voor de hazelnoottaart met spek
- bladerdeeg 10 velletjes
- Hazelnootpasta liefst zelf gemaakt
- 150 gram ontbijtspek plakjes, krokant uitgebakken
- 100 gram blanke amandelen geplet tot grove kruimels
- 1 ei losgeklopt
Voor de hazelnootpasta
- 150 gram hazelnoten gepeld zonder vlies
- 35 gram cacaopoeder
- 100 gram poedersuiker
- 1 snuf zeezout
- 150 gram roomboter gesmolten. (eventueel hazelnoot olie als je er aan kan komen)
Instructies
Hazelnootpasta zelf maken
- Maal de hazelnoten fijn in de keukenmachine (duurt minstens 5 minuten).
- Voeg cacaopoeder, poedersuiker en een snuf zeezout toe.Laat de machine even een minuut draaien
- Voeg dan de gesmolten roomboter toe en laat de machine nog even draaien.
Bereiding hazelnoottaart met spek
- Bak de plakje spek uit tot ze mooi knapperig en krokant zijn. Dit kan op laag vuur in de skillet, je kunt ze echter ook over een tak boven het vuur hangen. Niet te laag, het hoeft niet heet. Bij 80 graden smelt het vet en je wilt het vet er langzaam uit laten lekken.
- Leg alle velletjes bladerdeeg op elkaar en rol dit uit tot één grote dunne lap.
- Smeer de lap in met hazelnootpasta. Heb je kant en klare gekocht, zorg dan dat je je pot (zeker in de winter) even verwarmt zodat hij goed smeerbaar is. Smeer ook de randen goed in.
- Strooi 2/3 van het amendelruim over de hazelnootpasta en leg 2/3 van de krokant gebakken spekplakjes op de ingesmeerde deegplak.
- Rol de deegplak zo stijf mogelijk op en snijdt deze in de lengte door midden.
- Vouw de in de lengte doorgesneden deegplakken tot twee krakeling of bolus achtige figuren. Je mag er ook samen één figuur van maken.
- Smeer de figuren in met losgeklopt ei en bak ze in 20 à 30 minuten gaar in de skillet met Dutch Oven deksel. (In de Dutch oven kan ook. Let dan goed op dat je echt niet te veel onderwarmte gebruikt. Het bakken zal wat langer duren en bij te veel onderwarmte brand de onderkant aan.)
- Verkruimel je laatste krokante spekreepjes en strooi dit over de Hazelnootspektaart als garnituur. Wil je er echt een feestje van maken, serveer er dan een bol caramel ijs bij.