fbpx

Hongaarse Twister

Kürtőskalács is een lekkernij uit Hongarije. Je ziet ze steeds vaker, bijvoorbeeld op de Duitse kerstmarkten maar in Nederland zijn ze nog niet echt bekend maar dat zal denk ik niet lang meer duren.

Hongaarse Twister

Hongaarse Twister

Arriën Stegehuis
Een klassiek Hongaars recept.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 50 min
Gang Banket, Bijgerecht, Gebak, Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Hongaars
Porties 8 personen
Calorieën 4008 kcal

Ingrediënten
  

  • 750 gram patentbloem
  • 300 milliliter melk lauw
  • 2 eieren
  • 7 gram droge gist
  • 65 gram suiker
  • 100 gram gesmolten boter
  • olie om deegrollen in te vetten
  • suiker om in te rollen

Voor de topping

  • gesmolten boter
  • kaneelsuiker
  • walnoten grof gehakt
  • amandelen geroosterd
  • kokos
  • hagelslag chocolade
  • maanzaad

Instructies
 

  • Meng alle droge bestandsdelen, voeg vervolgens de natte bestandsdelen toe en kneed het geheel minstens een kwartier tot een mooi soepel deeg.
  • Laat het deeg rijzen, het liefst op een warme plek.
  • Rol het deeg tot een vierkante lap van 0,5 centimeter dik.
  • Snijd de lap in repen van twee centimeter breed.
  • Rol het deeg om de het met olie ingevette rolletje.
  • Bak de twister in circa tien minuten boven een bedje van gloeiende kolen.
  • Smeer de twister in met boter en rol de twister door de topping.
  • Zodra je gerecht klaar is, kun je de gebruikte spullen afwassen en opruimen waar je ze gevonden hebt.

Nutrition

Serving: 100gramCalorieën: 4008kcalKoolhydraten: 627gProteïne: 114gVet: 112gNatrium: 987mgKalium: 1334mgVezels: 20gSuiker: 83gIJzer: 8mg
Trefwoord Vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

9 reacties

  1. Dag arrien

    Zou jij je website pagina kunnen aanpassen.
    Hier in staan taal fouten in en het recept klopt niet in verhoudingen.
    Uitrollen tot 1 cm dik, dit is veel te dik.
    Bij je benodigdheden staat hier om in te rollen maar wanneer moet je dat doen en het bakken met de kaneel er al om zou ik niet willen proeven omdat deze naar een bittere smaak verbrand.
    Leuk zo’n website maar zet iets meer wat klopt.

  2. Ha Robert,

    Bedankt voor je reactie! Ik doe mijn best alles zo kloppend mogelijk te houden, ben dan ook blij met je reactie en pas het recept gelijk even aan.

    Tot kooks,

    Arriën

  3. Hoi Arriën,

    hoeveel rolletjes haal ik uit bovenstaand recept?

    Alvast bedankt voor je reactie.

  4. Ha Judith

    Dat weet ik niet precies maar 750 gram is veel. De overige ingrediënten meegerekend kom je op een gewicht van meer dan een kilo. Ga eens uit van 75 gram per twister dan kun je er een stuk of 12 maken. Als je ze dun maakt misschien wel 20.

    Groet Arriën

  5. Hoi Arriën,
    Leuk artikel! Weet je hoe ik aan zo’n houten rol kan komen?
    Groetjes,
    Jack

  6. Ha Jack,

    Hoe er in Nederland aan te komen weet ik niet goed. Ik kreeg een set cadeau van een Hongaarse vriend. Ik denk dat even Google gebruiken wonderen doet. Andere optie is even wat doe-het-zelven. Je hebt bijvoorbeeld deegrollers die helemaal massief zijn en taps toe lopen op de einden. Per deegroller kun je zo twee vormen maken.

    Succes met zoeken of met knutselen!

    Tot kooks,

    Arriën

Geef een reactie