
Achter Kabouter Robbert’s stamppot schuit een mooi verhaal. Mijn goede kook-vriend Kabouter Robbert heb ik leren kennen op een kookwedstrijd waar ik door de Brute Stoofschotel net achter de eerste prijs viste. Naast koken hebben Kabouter Robbert en ik nog een gezamenlijke passie, namelijk Scouting. Toen ik als kampvuurkok gevraagd werd een HIT onderdeel te verzorgen was Kabouter Robbert gelijk enthousiast en sindsdien organiseren we met een paar andere scouts jaarlijks ‘Kamp Culinair‘.
In de keuken gedraagt Robbert zich als een echte kabouter. Ongezien en (bijna) onopgemerkt ruimt hij alle rommel op. Daarmee is Kabouter Robbert voor mij een echte reus! Ook culinair gezien is Kabouter Robbert eigenlijk geen kaboutertje. Proef Kabouter Robbert’s stamppot maar eens. Reuze lekker. 😉
Ondanks dat Kabouter Robbert dus eigenlijk een echte reus is blijft hij bescheiden en doet hij zijn rode mutsje en paddenstoeltje eer aan.

Kabouter Robbert’s stamppot

Equipment
- 1 Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Skillet
- 1 Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven
Ingredients
- 750 gr pastinaken (zo'n 3 stuks)
- 750 gr winterpeen (zo'n 2 stuks)
- 750 gr prei (zo'n 3 stuks)
- 300 gr knolselderij (⅓)
- 1 kg aardappels (kruimig)
- 125 ml zure room
- 2 takjes tijm
- 4 eetlepels mosterd
- peper en zout naar smaak
Instructions
- Was (en schil) de harde groenten (peen, pastinaak, aardappel en knolselderij)
- Snij de harde groenten aan dobbelsteentjes of dunne plakken. De vorm maakt niet zo uit. Het gaat er om dat ze na koken makkelijk gestampt kunnen worden.
- Kook de harde groenten in water met wat zout zo'n 20 minuten. tot ze goed gaar zijn.
- Terwijl de harde groenten op staan snij (en was) je de prei en de ui. Deze bak je in de skillet tot de ui glazig is en de prei lekker geslonken is en een zoete smaak krijgt.
- Vergeet niet de skillet nog door te roeren nadat je deze van het vuur haalt. De hitte blijft lang in de skillet zitten en de boel zou alsnog aan kunnen branden als je niet roert.
- Giet de harde groenten af (bewaar het kookvocht) en stamp deze met de mosterd, de afgeritste blaadjes tijm en de zure room tot een mooie stamppot.
- Roer de prei en de ui door de stamppot en breng op smaak met wat peper en zout, voeg eventueel nog wat kookvocht toe.