fbpx

Kaiserschmarrn

Elke wintersporter kent dit Oostenrijks recept. Elke berghut en elk Oostenrijks restaurant serveert het. Zelf ben ik nooit op wintersport geweest en had ik nog nooit van dit recept gehoord.

Winter 2016 kamperend bij een paar graden vorst bood Gerben Groenenberg van basiszaak.nl mij een bordje eten aan. Ik was gelijk verkocht. Ik heb de koks Matthew & Mickael van Eekelen direct uitgehoord en het bleek om Kaiserschmarrn te gaan.

Voor de niet wintersporters onder ons, het zijn een soort hele dikke pannenkoeken, in stukken gesneden die geserveerd worden met poedersuiker, jam of vruchten. Het kan geserveerd worden als lunch of nagerecht.

Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn

Arriën Stegehuis
De Oostenrijkse pannenkoek; dikker en in stukken geserveerd.
4,80 van 5 stemmen
Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 35 minutes
Course Banket, Gebak, Lunch, Nagerecht, Tussendoortje
Cuisine Oostenrijks
Servings 8 personen
Calorieën 421 kcal

Equipment

  • Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Skillet met Dutch Oven deksel

Ingredients
  

  • 1 vanille stokje
  • 500 gram bloem
  • 12 eieren
  • 100 gram suiker
  • 200 gram rozijnen (met rum), vruchtjes, appel, ijs of...
  • 1 liter (volle) melk
  • 250 milliliter slagroom
  • 160 gram boter
  • 1 eetlepel zout
  • 200 gram poedersuiker

Instructions
 

  • Wel de rozijnen een half uur in de rum of in lauwwarm water.
  • Splits de eieren en doe de dooiers en het eiwit in aparte, ruime mengkommen. De kom waar de eiwitten in gaan moet absoluut goed schoon en vetvrij zijn. Reinig deze zo nodig een keer extra.
  • Klop de eiwitten mooi stijf tot je de kom op de kop kunt houden. Als je het gerecht met meerdere personen maakt kun je elkaar afwisselen en kan een deel van de groep verder met onderstaande.
  • Klop de eidooiers dik en schuimig met de garde. Voeg tijdens het mengen de suiker, vanillesuiker, de vanille (eerst leeg schrapen) en de eetlepel zout toe. Het mengsel is goed wanneer het traag van de gardes afloopt.
  • Voeg een paar handen bloem toe en vervolgens een scheut melk of room toe. Doe dit afwisselend terwijl je goed klopt. Het moet een mooi glad beslag blijven.
  • Voeg de afgegoten rozijnen toe. Als je rum hebt gebruikt, dan gieten we niet af, maar die roeren we er gewoon doorheen.
  • Als je het bakken wilt uitstellen moet je nu stoppen. Want als het eiwit eenmaal in het beslag zit, dan moet je zo snel mogelijk bakken. Zorg dus voordat je verder gaat dat je beschikt over voldoende hete briketten en voorverwarmd gietijzer. Je begint dus niet met koude pannen.
  • Is je gietijzer goed voorverwarmd, ga dan verder. Spatel en schep het schuim voorzichtig door het beslag. Dus niet kloppen, leg de garde maar weg.
  • Verhit een ruime klont boter in de skillet (of op de bodem van de Dutch Oven) en schenk hier een circa 1 à 1,5 cm dikke laag beslag in. Met de hoeveelheden van dit recept, kun je 3 à 4 koeken kunnen bakken.
  • Bak dit met weinig onderwarmte en matig bovenwarmte tot de koek onder en boven goudbruin is.
  • Keer de koek eventueel een keer om als de bodem te hard gaat.
  • Bak zo het beslag op.
  • Je kunt de koeken opgestapeld in een DO warm houden.
  • Zodra je gerecht klaar is, kun je de gebruikte spullen afwassen en opruimen waar je ze gevonden hebt.
  • Pal voor het serveren snijd je de koeken in stukken (maatje dambord / schaakbord).
  • Serveer met ruim poedersuiker en jam en of vruchten en of ijs en of ...

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 421kcalKoolhydraten: 58gProteïne: 10gVet: 17gNatrium: 175mgKalium: 290mgVezels: 2gSuiker: 23gVitamine C: 1mgIJzer: 2mg
Keyword Vegetarisch
Tried this recipe?Laat weten hoe het was!

Leave a Reply