fbpx

Kip Coca Cola

Kip in Coca Cola kennen we hier niet zo, in Amerika wordt er vaker met Coca Cola gekookt. Vooral kinderen vinden het een fantastisch idee dat er Coca Cola in het eten zit.

Nou volwassenen, opgelet! De hot-ketchup en de Coca Cola vormen echt een fantastische combinatie en met de ui en de knoflook geeft het een fantastische saus. Het leuke is dat je er ook wat anders in kan gooien, wat dacht je van spare ribs?

Wel moet ik jullie nog wat bekennen! Beter goed gejat, dan slecht bedacht, ik heb deze saus voor het eerst gegeten bij mijn buiten-kook-collega Rene van Ispelen van hetbuiten.nu. Toen ik het proefde wist ik het gelijk, dit recept ga ik ‘stelen’!

Het recept staat met regelmaat op het menu tijdens workshops en teambuildings. Het scoort elke keer hoge ogen.

Mocht je echt Coca COla fn zijn, probeer dan ook eens de Coca Cola taart elders op mijn website.

Je kunt in plaats van een Dutch Oven ook een Bogracs gebruiken. De Dutch Oven kan boven een vuurtje, maar met briketten er op en er onder lukt het ook. Zolang je alles maar zachtjes laat pruttelen is dit een recept dat niet kan mislukken.

Kip Coca Cola

Arriën Stegehuis
Kip in Coca Cola kennen we hier niet zo, in Amerika wordt er vaker met Coca Cola gekookt. Toen ik dit proefde wist ik gelijk dat ik deze wilde toevoegen aan mijn assortiment, overtuig jezelf!

5 van 8 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 12
Calorieën 311 kcal

Equipment

Ingrediënten
  

  • 1,5 kg kip dijen, poten, drumsticks
  • 1 l Coca Cola
  • 150 ml hot ketchup Heinz
  • 3 tenen knoflook fijn gehakt
  • 1 ui of 2 kleine, gesnipperd
  • 1/2 eetlepel chilipoeder
  • zout van de molen naar smaak
  • peper van de molen naar smaak
  • 1 dl olijfolie
  • 3 eetlepels bloem om te binden

Instructies
 

  • Smeer de kip in met peper en zout en chilipoeder en bak deze kort aan in wat olie.
  • Bak de ui en de knoflook even mee.
  • Voeg de Coca Cola en de ketchup toe en laat op matig vuur zachtjes pruttelen.
  • Voeg pal voor het serveren een paar eetlepels bloem toe om de saus wat te binden. Doe dit niet te vroeg want de bloem bakt makkelijk aan.

Tips:

  • Langer door laten pruttelen kan zeker geen kwaad!

Nutrition

Calorieën: 311kcalKoolhydraten: 14gProteïne: 16gVet: 21gNatrium: 179mgKalium: 233mgVezels: 1gSuiker: 12gVitamine C: 3mgIJzer: 1mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

13 reacties

  1. Hoi Arjen hoeveel krielaardappeltjss gaan hierin? Bedankt alvast

  2. Ha Lou,

    Dit gerecht kan zonder krieltjes als onderdeel van een maaltijd, doe je hte met krieltjes dan is een aanvullende salade vaak al genoeg om er een heerlijke maaltijd van te maken.

    Qua hoeveelheid is als je het als maaltijd serveert 200 gram krieletjes pp voldoende. Serveer je het niet als maaltijd dan zou ik de helft van de hoeveelheid kip als uitgangspunt nemen.

    Kortom, geen eenduidig antwoord, het is een beetje aan je persoonlijke voorkeur.

    Tot kooks, Arriën

  3. Hallo Arriën,

    Ik heb sinds gisteren een DO! Dus alles is nieuw voor mij.
    Hier op jou site al veel gelezen.
    Dit recept lijkt mij prima om mee te starten. 🙂

    Hoeveel briketten onder en hoeveel boven? Hoe lang moeten de kipdrumsticks ongeveer garen?

    Groet Ron

  4. Ha Ron,

    Tof dat je nu ook een DO hebt en dat je één van “mijn” recepten als eerste gebruikt hebt. Welkom bij de club, ik hoop dat je nog veel en lang plezier hebt van je Dutch Oven.

    Wat je vragen betreft, Je gaat sudderen, er hoeven niet persé briketten boven, het mag wel. Sudderen is zachtjes pruttelen en niet “koken als een malle”. Qua briketten is om de boel aan de kook te krijgen en voor het aanbakken een vol bed gloeiende briketten nodig. De hoeveelheid hangt af van je maat Dutch Oven. Kookt het dan haal je briketten weg tot het zachtjes suddert. Dit is echt een gerecht dat ook prima boven een vuurtje te maken is. Zolang je de boel maar zachtjes laat pruttelen is alles prima.

    Bij kip is het gaar als de kerntemperatuur 75 graden is. Heter kan prima, langer kan ook. Ik zou zelf de boel minstens 45 minuten zachtjes laten pruttelen, dan komt de kip mooi van het bot af. Wil je iets te kluiven houden dan is het meten met de thermometer de beste optie en denk ik dat je na 25 minuten al klaar kunt zijn.

    Tot kooks,

    Arriën

  5. Hallo Arrien vandaag dit recept gemaakt met 4 kippenpoten.
    Hierbij gepofte aardappels erbij gegeten met zure room we
    hebben gesmuld het sausje is ook erg lekker ik heb het aangemaakt
    met maizena wat ook goed gaat en bakt niet aan in de pan.Kip mag er gerust 50 minuten in.
    Heb een grote pan met 6 briketjes eronder en een stuk of 8 bovenop het deksel.
    Ga ikzeker meer maken.?????????

  6. Ha Henk,

    Top dat je zo genoten hebt van dit recept. En wat de kooktijd betreft, hoe langer hoe beter.
    Het is verder allemaal geen rocket-sience, binden kan met alles wat daar voor geschikt is, bloem, maizena, allesbinder. Zolang je je snelbinders maar op de fiets laat zitten zal het goedkomen. 😉

    Tot kooks,

    Arriën

  7. Ha MAlle Pietje,

    Qua temperatuur streef je naar zachtjes pruttelen. Je hebt dus geen thermometer nodig. Kook je met dicht deksel dan zie je telkens een klein beetje stoom ontsnappen. Staat je deksel open dan telkens een paak bubbeltjes in rustig tempo.

    Met een drie persoons Dutch Oven denk ik dat als het een maal aan de kook is drie briketjes er onder voldoende zal zijn.

    Tot kooks,

    Arriën

  8. 5 sterren
    Ik heb nog maar net een Dutch oven. Vandaag als eerste recept dit geprobeerd. Gelijk een succes. Heerlijk en makkelijk!

  9. Ha Melia,

    Pas maar op! Ook ik begon met één Dutch Oven. Goed te horen dat het zo’n succes was. Mocht je in de toekomst hulp of advies nodig hebben, laat maar van je horen. Ik help je graag.

    Tot kooks,

    Arriën

Geef een antwoord