Lang geleden was er in Hangzhou een bedelaar die een kip gestolen had. Om te voorkomen dat hij betrapt werd, had hij deze Kip in Klei ingepakt en in zijn kampvuurtje gegooid. Toen het geheel vreselijk lekker begon te ruiken brak de bedelaar de klomp klei open. Het resultaat een fantastisch lekkere en malse kip.
Deze oude legende uit China heeft als inspiratie gediend voor dit overheerlijke recept. De kip wordt eerst lekker gekruid en vervolgens gevuld. Na het vullen pak je de kip in, dit kan in koolbladeren maar… als je de kans hebt haal dan een paar bananenbladeren bij de toko of … als het lukt gedroogde lotusbladeren. In het oorspronkelijke recept “Bedelaarskip” gebruikt men namelijk lotusbladeren.
Nadat de kip in blad is ingepakt, kan hij in de klei verpakt worden. Een mooi alternatief als je geen blad of geen klei hebt, is brooddeeg. Ook heerlijk, maar je hebt dan geen echte Kip in Klei.
Kip in Klei
Equipment
- 4 kilo klei
Ingrediënten
- 1 kip
- bananenbladeren
- slagerstouw (keukentouw)
- 1 citroen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- chorizo worst
- canollibonen
- pimenton (gerookt paprikapoeder)
- peper naar smaak
- zout naar smaak
Instructies
Team kip
- Team kip kan zich het beste opsplitsen zodat de vulling, de kip en de klei tegelijkertijd voorbereid worden. Doe je alles na elkaar dan duurt de bereiding namelijk erg veel langer.
Team kip; vulling
- Snijd de chorizo worst in plakjes en bak deze in de wok.
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Voeg de ui en de knoflook toe aan de worst en laat deze lekker even mee bakken tot de ui glazig is.
- Zodra de ui glazig is, voeg je de bonen (zonder vocht) toe en laat je deze even mee bakken.
- Als team klei nog niet met de kip bezig is gaan jullie alvast verder met de kip.
Team kip; klei
- Bestuif de tafel met wat bloem en rol de kei met een deegroller uit tot een grote plak met een dikte van 1 centimer.
- Kloof houtjes tot ze circa twee vingers dik zijn, je hebt namelijk veel houtjes nodig voor een heet vuur, met grote blokken hout lukt het veel moeilijker.
- Maak van de houtjes alvast een vuurtje zodat je straks een “bedje” gloeiende kolen hebt.
- Is “team vulling” nog niet aan het kruiden van de kip begonnen dan kunnen jullie hier mee verder.
Team kip; hele kip
- Het kruiden van de kip doen we met peper, zout en pimenton. Smeer de hele buitenzijde van de kip hier goed mee in.
- Na het kruiden kan de kip gevuld worden en sluiten we de vulling op in de kip door de citroen als “kurk” te gebruiken.
- Na het vullen pakken we de kip in met bladeren. Het touw kun je eventueel gebruiken om de bladeren vast te binden.
- Als het geheel is ingepakt in de bladeren, dan leggen we het op de lap met klei en vouwen de klei dicht.
- Werk de naden netjes af en maak van de resten klei eventueel een leuke versiering.
- Leg de kip in een bedje met gloeiende kolen en stook een vuur van dunne stukken hout. Kloof zo nodig regelmatig wat hout.
- Zodra de kip in het vuur ligt, is het ook een goed moment om de gebruikte materialen schoon te maken en op te bergen.
- Houd het vuur goed in de gaten en na 1,5 tot 2 uur zal je kip gaar zijn.
- Leg de kip op een stevig werkblad en sla met een stuk hout de klei kapot.
- Is de kip in klei nog niet gaar, leg hem dan nog even op een rooster boven het vuur of gaar hem op andere wijze.