fbpx

Kip Westmalle Dubbel

Of onderstaand recept drankverspilling is, dat mag je zelf beoordelen. Diep in mijn hart weet ik dat dit niet het geval is, omdat de Westmalle het beste in de kip naar boven haalt. Desondanks heb ik telkens de neiging de Westmalle op te drinken voor ik hem aan de kip toevoeg.

De oplossing is niet zo moeilijk; zorg voor voldoende Westmalle, een beetje voor de kok en een beetje voor de kip!

Genoeg over drank, laten we het over het eetgedeelte hebben. Kip bereid in Westmalle smaakt echt heerlijk. Toen ik het gerecht voor het eerst proefde was ik blij verrast. De verwachting dat de kip op deze manier bereid echt lekker zou zijn klopt. De verrassing zat hem vooral in de prei! Snijd de prei vooral niet klein of in ringen, maar laat de prei écht heel! Snij de prei in vier stukken van elk zo’n vier centimeter lang. Deze stukken prei smaken op die manier mogelijk nog lekkerder dan de kip.

 

Kip Westmalle

Kip Westmalle Dubbel

Arriën Stegehuis
Zorg voor voldoende Westmalle, een beetje voor de kok en een beetje voor de kip!
4.59 van 12 stemmen
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 1 uur 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 18
Calorieën 509 kcal

Equipment

Ingrediënten
  

  • 18 kippendijen
  • 2 kg krieltjes
  • 6 ui
  • 4 prei
  • 3 flesjes Westmalle Dubbel
  • 1 bol knoflook
  • 0,75 liter kippenbouillon
  • 0,75 liter room
  • 6 takjes rozemarijn
  • 9 takjes tijm
  • 15 eetlepels bloem
  • olijfolie
  • peper van de molen, naar smaak
  • zout van de molen, naar smaak

Instructies
 

  • Snij de uien in ringen, de bol knoflook in plakken en de krieltjes door midden.
  • De prei, heel belangrijk, snij je vier à vijf stukken van elk zo'n vier centimeter lang. Dit is inderdaad heel grof, maar zo wordt de prei het lekkerst.
  • Kruid de kip met zout en peper en bak dit op de bodem van de Dutch Oven met olijfolie mooi goudbruin.
  • Haal de kip uit de pan en fruit de ui met de knoflook tot de ui mooi glazig is.
  • Blus dit al roerende af met het bier en voeg de bouillon en toe en breng het geheel aan de kook.
  • Leg nu de kip terug in de pan en doe de prei, rozemarijn en de tijm erbij.
  • Stoof het geheel minimaal in 60 minuten.
  • Zodra de Kip West Malle boven het vuur hangt, is het een goed moment om de spullen die je gebruikt hebt af te wassen en op te ruimen.
  • Voeg 30 minuten voor je het gerecht gaat serveren de krieltjes toe en stoof deze mee.
  • Kort voor je aan tafel gaat voeg je de room toe en kun je de saus binden met wat bloem. Voorkom klonten door een paar lepels met nat uit de pan te scheppen en daar al roerend de bloem aan toe te voegen. Ga door tot je een dikte krijgt die je doet denken aan yoghurt. Schep het dan terug in de pan en roer het door het geheel. Laat de bloem vervolgens even meekoken en herhaal het tot de saus de gewenste dikte heeft.

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 509kcalKoolhydraten: 28gProteïne: 22gVet: 34gNatrium: 282mgKalium: 822mgVezels: 3gSuiker: 3gVitamine C: 27mgIJzer: 2mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

11 reacties

  1. Hai Arrien, ik heb veel stoofpotten gemaakt met westmalle dubbel. Mijn ervaring is dat je een lekkerder resultaat krijgt door te binden met bruine boterhammen ingesmeerd met mosterd, het laatste halfuur mee laten sudderen, het brood verdwijnt en geeft binding en n mooie kleur.
    Kookgroet, mrs.adam

  2. Goed plan, ik gebruik dit ook met draadjesvlees hache en dergelijke. Was nog niet op het idee gekomen het bij de kip-westmalle te doen.

    Dank voor de suggestie.

  3. Ik heb pas een DO gekocht. Dit gerecht ga ik vanmiddag proberen. Het eerste gerecht in mijn DO.
    Welk formaat DO heeft u gebruikt?

  4. Ha Diana! Wat leuk, je hebt er in elk geval mooi weer bij. Het formaat van de oven maakt bij dit gerecht niet uit, het moet er in passen dan is het goed! Afhankelijk van de hoeveelheid eters kies ik mijn oven.

  5. Potverdorie, dat was lekker! Ik geloof dat ik nog nooit van die malse kippepootjes heb gehad. En zo’n lekker zachte smaak. Ik had in het begin wat moeite om alles aan de kook te krijgen, maar volgens mij was ik te ongeduldig met de brikettenstarter. Maar voor een eerste keer vond ik dit zeer geslaagd. Bedankt voor het recept!

  6. Hallo,
    Gebruik je hier alleen briketten onder de DO of ook op het deksel?
    En dan meer briketten onder de DO dan erop of andersom?

  7. Ha Gino,

    Bedankt voor je vraag. Bij een DO gebruik je ALTIJD meer briketten boven dan onder. Dit gerecht heeft voldoende aan alleen onderwarmte. Het kan met briketten, het kan hangend boven een vuurtje.

    Het is belangrijk dat het gerecht zachtjes kookt of net tegen de kook aan zit. Je bereid het met het deksel op de pan en af en toe wil je zien dat er een pluimpje stoom tussen pan en deksel door komt. Het moet dus niet koken als een malle 😉

    Een maal heb ik (toen ik haast had en de boel moeilijk aan de kook wou komen) ook briketten op het deksel gelegd.

    Tot kooks,

    Arriën.

  8. Ziet er goed uit ga hem zaterdag proberen word mn eerste x dat ik de do ga gebruiken gebruik je krieltjes met of zonder schil?
    Gr otto de koning

  9. Ha Otto,

    Meestal in de schil, zeker als ze er goed en schoon uit zien. Als ik geen krieltjes heb gebruik ik ook wel gewone aardappels in stukken gesneden.

    Tot kooks,

    Arriën

  10. Bedankt voor het recept, gisteren gemaakt op onze nieuwe aanwinst de dutch oven, het was heerlijk!

  11. Ha Faber,

    Gefeliciteerd met je nieuwe Dutch Oven en … welkom bij de club. Pas op, het kan zomaar uit de hand lopen! Ik begon ook met één Dutch Oven en nu heb ik een aanhanger vol met kookgerei.

    Fijn te horen dat de kip goed gelukt is. Één van de belangrijkste dingen met de Dutch Oven is temperatuur. De Natte gerechten zijn het makkelijkst. Droge gerechten zoals brood zijn wat moeilijker maar ook dat is goed te doen. Niet te veel hitte onder is het grootste geheim.

    Komende zaterdag 15:00 geef ik een online workshop, je bent van harte uitgenodigd om mee te doen.

    Tot kooks,

    Arriën

Geef een antwoord