Zoals de titel al zegt; dit recept van kippendij kan gemaakt worden in klei (of in de Dutch Oven). Het leukste is natuurlijk om lekker met klei aan de slag te gaan en je eten verpakt in de klei in het kampvuur te bereiden. Als alles goed gaat, dan heb je aan tafel een prachtig moment; het stuk slaan van de klei. Geen kampvuur, plaats het pakket van klei in de gewone oven op de hoogste stand.
Het recept is super simpel, snijden, inpakken, wijn erbij en klaar!
Geen zin in gehannes met klei, dan is een Dutch Oven een prima alternatief. Maak je hem thuis in de oven, gebruik dan een pan met deksel of Römertopf.
Kippendij uit de Klei
De brute manier om kippendijen te maken.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur 30 minuten min
Totale tijd 2 uur uur
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 6 personen
Calorieën 400 kcal
Equipment
- Klei
Ingrediënten
- 1 kilo kippendijen
- 1 tros tomaten
- 1 à 2 uien
- 1 à 2 rode pepers
- 5 à 6 tenen knoflook
- 1 eetlepel oregano of takjes verse oregano, of tijm, rozemarijn, salie, basilicum, ...
- 1 punt Grana Padano in plakken
- 1/2 fles droge witte wijn
- zout
- peper
Instructies
- Rol de klei op een tafel met wat bloem tot een mooie platte plak en leg hier bananenbladeren op.
- Snij de kippendijen in grove stukken, leg ze vervolgens op de bananenbladeren en strooi er nog wat zout en peper overheen.
- Snij de tomaten, knoflook, uien, pepers (zonder zaadjes) en de verse kruiden klein.
- Schaaf de Grana Padano in plakken.
- Leg de kaas, groenten en kruiden op het bananenblad en vouw het blad dicht. Eventueel kun je wat slagerstouw gebruiken om te zorgen dat het niet weer open komt.
- Pak het geheel in met de plak klei, maar voeg de wijn nog toe voordat je het pakket volledig afsluit. Houd goed in de gaten dat hierna je pakket wel goed dicht is aan de onderkant en zijkanten zodat de wijn er niet uit kan lopen.
- Decoreer je pakket eventueel met wat resten klei.
- Prik een paar gaten aan de bovenzijde van het pakket. Zo kan er stoom ontsnappen en kun je hier later eventueel een kernthermometer in steken.
- Bak het geheel in circa 3 kwartier gaar.
- Stook tip, breek je vuur open en leg het klei pakket op een bedje gloeiende kolen. Stook daarna van dunne of fijn gekloofde houtjes een bescheiden vuurtje / smeulend vuurtje op en rond de ingepakte kip.
- Maak je het gerecht in de Dutch Oven oven, fruit dan de ui, knoflook en peper eerst wat aan en bak het geheel gaar op circa 180 graden.
- Vergeet niet te genieten en op te ruimen!
Nutrition
Serving: 100gCalorieën: 400kcalKoolhydraten: 8gProteïne: 28gVet: 28gNatrium: 136mgKalium: 502mgVezels: 1gSuiker: 4gVitamine C: 37mgIJzer: 2mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!