In dit recept ‘Kool en Kolen’ leer je hoe je op eenvoudige wijze een bloemkool op de BBQ bereidt. Je hebt hiervoor wel een BBQ met deksel nodig. Zelf gebruik ik hiervoor de Atago van Petromax met de reflectiehoes.
Een dichte Dutch Oven met veel warmte boven en weinig onderwarmte kan ook. Het gebruik van een trivet, rooster of plankje is handig. Doordat je de bloemkool hierop legt, wordt de eventuele stralingswarmte van de kolen onder de kool gereflecteerd.
De kool is het lekkerst als hij met een saus geserveerd wordt.
Kool en Kolen

Heerlijke kool van de BBQ.
5 van 3 stemmen
Prep Time 30 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr 15 mins
Course Bijgerecht, Hoofdgerecht
Cuisine Nederlands
Servings 4 personen
Calorieën 38 kcal
Equipment
- BBQ met deksel
- Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Skillet
Ingredients
- 1 bloemkool
- peper
- zout
Saus
- kaas naar keuze denk aan cheddar, Parmezaanse, gorgonzola, oude kaas, ...
- 2 bosuien
- rode peper
Instructions
Bloemkool
- Maak briketten voor de BBQ warm.
- Zorg voor indirecte hitte op de BBQ; doe hiervoor alle kolen aan 1 kant van de BBQ.
- Plaats de bloemkool op het rooster, maar niet direct boven de briketten.
- Sluit de BBQ met behulp van de deksel.
- Na ongeveer 45 minuten is de bloemkool gaar.
- Eventueel kun je de kool nog even grillen boven de hete kolen voor een mooi kleurtje.
De saus
- Maak een klein vuur voor de skillet.
- Verhit wat olie in de skillet.
- Snij de bosui in ringetjes.
- Fruit de helft van de gesneden bosui ringen rustig op een klein vuur.
- Bewaar de andere helft van de gesneden bosui ringen.
- Voeg een paar eetlepels water toe.
- Smelt op matig vuur de kaas in het water. Bij harde kazen is wat meer vocht nodig en bij zachte kazen is het mogelijk om zonder vocht te smelten.
- Als je er voor kiest een pepertje te gebruiken, snij het kontje er af en rol tot alle zaadjes er uit zijn. Snij vervolgens het pepertje aan dunne ringen.
- Schenk de kaassaus over de bloemkool, strooi de pepertjes en de overgebleven bosui over de kaassaus.
- Zodra je gerecht klaar is, kun je de gebruikte spullen afwassen en opruimen waar je ze gevonden hebt.
Nutrition
Serving: 100gCalorieën: 38kcalKoolhydraten: 8gProteïne: 3gVet: 1gNatrium: 44mgKalium: 446mgVezels: 3gSuiker: 3gVitamine C: 70mgIJzer: 1mg
Keyword Vegetarisch
Tried this recipe?Laat weten hoe het was!