fbpx

Kuilkoken

Kuilkoken is een van de meest wonderlijke dingen die ik tot nu toe gedaan heb. Het is super spannend je eten te begraven, vervolgens uren “niets doen” en dan met zijn allen de kuil open maken.

Het eten moet echt drie á vier uur in de kuil garen. Een soort ondergrondse sous-vide. Kook je op die manier met een groep dan kan de groep dus na het koken een activiteit gaan doen. Bij terugkomst als iedereen moe is is het eten klaar! Hoe gaaf is dat!!

Het resultaat ……. laat zich niet beschrijven, echt helemaal te gek. De Maori’s noemen het een Hangi en koken op die manier voor een heel dorp tegelijk! Kuil koken stamt al uit de prehistorie en overal op aarde zijn er volken die het elk op hun eigen manier doen.

Door de kuil goed af te dekken gaat er geen vocht verloren, het resultaat is super mals. Er circuleren filmpjes op internet waar men eerst een open pan met groenten in de kuil plaatst, daar op een rooster, daarop een aantal bladeren met gaten zodanig dat het vleesnat de groenten bedruipt.

Bij een andere techniek worden de groenten weer op het vlees geplaatst.

2 reacties

  1. Leuk idee, maar jullie vermelden niet wat het voor bladeren zijn en waar ze te koop zijn.

  2. Ha Joris,

    Ik heb bij een toko in Rotterdam bananenblad gehaald. Dat is (moeilijk) te krijgen in Nederland. Alle andere eetbare bladsoorten zijn geschikt. Niet vermeld in dit artikel is het Barapen. De Papoea gemeenschap in Nederland komt eens in de zoveel tijd bij elkaar om te Barapen, dat is hun variatie van kuilkoken. Zlef heb ik een keer mee mogen doen met Barapen. Zij gebruikten alu-folie om alles in te pakken. Daarnaast gebruikten zij dekens om de kuil af te dekken en werd de aarde op de dekens geschept.

    Al denkend over andere niet giftige opties bedenk ik dat je ook een katoenen laken zou kunnen gebruiken. Hier komt ook geen zond doorheen. Ook voor mij heeft koken in een kuil nog een hoog experimenteel gehalte en kan ik me niet beroepen op heel veel ervaring. (Wel op gezond verstand, improvisatie vermogen en research via internet.

    Hopelijk kom je hiermee een beetje verder. Mocht je meer info willen dan hoor ik het wel.

Geef een antwoord