fbpx

Hongaarse Lecsó

Hongaarse Lecsó is een fantastisch lekker vegetarisch gerecht. Ik heb dit recept leren kennen bij www.campfirechef.nl. Daar staat Hongaarse Lecsó regelmatig op het menu. Terecht, het is een heerlijke gerecht dat zich goed leent voor bereiding boven een vuurtje.

Helemaal als je het bereid in een klassieke Hongaarse Bogrács.

Ook in mijn workshops serveer ik dit gerecht met grote regelmaat. Het geheim… klein snijden, door de ingrediënten niet te grof te snijden stoven ze heerlijk gaar. Hoe langer je stooft, des te beter de smaak.

Wat het gerecht uniek maakt is het binden met eieren en Piros Arany, een typische Hongaarse smaakmaker die via internet goed te bestellen is.

Het is een fantastisch gerecht. Onder staat de vegetarische variant, voeg salami toe en ook de carnivoren zullen genieten.

Jó étvágyat – Eet smakelijk!

Hongaarse Lecsó

Hongaarse Lecsó

Arriën Stegehuis
Een traditioneel Hongaars gerecht op kampvuur klaargemaakt.
5 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hongaars
Porties 4 personen
Calorieën 127 kcal

Equipment

  • Bogrács (Hongaarse hang pan)

Ingrediënten
  

  • paprikapoeder (zoet)
  • scherpe smaakmaker Piros Arany (tube – scherp) / Erös Pista (potje scherp èn zout) / geroosterd paprikapoeder, (zeer scherp dus heel voorzichtig hiermee)
  • 2 ui Middelgroot, Rode en gele gemengd
  • 4 eieren
  • zonnebloemolie
  • 4 tomaten
  • 2 puntpaprika's
  • 3 tenen knoflook
  • zout
  • zwarte peper

Instructies
 

  • Snijd de uien in grove snippers, het vlees en de tomaten snijd je in blokjes.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snijd deze ook in grove snippers, maar niet te klein.
  • Doe boter in de pan op hoog vuur en fruit de uitjes al roerend met houten lepel, gebruik geen metalen lepel om schade aan de pan te voorkomen.
  • Als de ui goudbruin is, voeg je zout en de scherpe smaakmaker toe.
  • Voeg dan de paprika’s en knoflook toe.
  • Na 5 à 10 minuten bakken kan de tomaat erin, blijf regelmatig roeren.
  • Kook het geheel zachtjes door tot de paprika’s zacht zijn (ca. 40 minuten). Je kunt de hoogte van de ketel variëren om alles net aan de kook te houden.
  • Tijdens koken kun je eventueel een klein (!) beetje water toevoegen als het mengsel te droog aanvoelt.
  • Kluts nu de eieren en voeg deze er al roerend aan toe. Doe dit in kleine beetjes, zodat het direct kan stollen. Laat het daarna nog een paar minuten zachtjes sudderen.
  • Nu alles opstaat, is het een goed moment om de gebruikte spullen schoon te maken en op te ruimen.

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 127kcalKoolhydraten: 14gProteïne: 8gVet: 5gNatrium: 73mgKalium: 558mgVezels: 4gSuiker: 8gVitamine C: 97mgIJzer: 1mg
Trefwoord Vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

4 reacties

  1. lesco is eigenlijk het groentegedeelte van Hongaarse goulashsoep. In een oud soepenkookboek staat het beschreven. je maakt het apart van het vlees en voegt het toe als het vlees al bijna gaar is.

  2. Ha Anne-Marie,
    Wat leuk, dat wist ik niet. Ik serveer het vaak als vegetarisch gerecht. Zou je mij het andere deel van het recept toe willen sturen? Ik plaats het er dan bij met de credits naar jou natuurlijk :-). Heb je eventueel een ISBN nummer van het “Oude soepenkookboek”? of is het in het Hongaars?

  3. hoi Arriën,
    het boek heet Soep, een onbegrensd gerecht, ISBN 90.02.12343.3.

    voor 5 personen: 1 paprika in stukjes, 1 in ringen gesneden ui, 1 gepelde in stukken gesneden tomaat, 30 gr rundervet, 3 gesnipperde uien, 50 gr. rundvet, 2 el paprikapoeder, snufje cayennepeper 1 el zout, 250 gr. runderpoulet, 1 gesnipperde teen knoflook, 1/2 tl karwijzaad, 1,5 l. water, 750 gr. kleine stukjes aardappel

    Fruit de paprika, ui en tomaat 20 minuten in 30 gr rundervet. bewaar dit mengel, dat de Hongaren Lesco noemen voor later.
    Fruit de gesnipperde ui in 50 gr. rundervet, voeg paprikapoeder, cayennepeper, zout, runderpoulet, karweizaad en knoflook toe.
    Giet er water bij zodat alles ruim onder staat. laat de massa op een heel zacht vuur 2 uur zachtjes stoven. Af en toe roeren en eventueel water bijvoegen. Doe er het laatste half uur de aardappelen en de Lesco bij en eventueel nog wat water.

    Zo staat het recept in het boek beschreven. Het is ook lekker om een deel van het water te vervangen door rode wijn 😉

    in het boek staat ook een lekker origineel recept voor snert.

Geef een reactie