Het boekje Wittebrood in rode wijn beschrijft, naast het leven van Desiderius Erasmus, dit recept van Liefkoeken. In Duitsland zijn Lebkuchen nog steeds zeer populair rond de feestdagen. Elke kerstmarkt puilt uit van de vaak prachtig versierde koeken. In Nederland zijn ze in de vergetelheid geraakt en zie je ze nog maar zelden. Een online zoektocht naar vergelijkbare recepten in het Nederlands leverde niets op.
Gelukkig dat Diana Du Bois dit recept in haar boekje beschrijft. Het boekje is een echte aanrader. Het is niet alleen leuk om terug te lezen hoe het leven van Erasmus er uit zag, het staat vol met recepten met veelbelovende titels als: Roffioelen, Gespleten Nonnen, Moerbeiensaus, Hoerewindjes, Garum, Caroenum en nog veel meer.
Heb je geen verse gember of koriander dan zou je koekkruiden kunnen overwegen. Mijn aanbeveling is echter om het echt met verse gember of koriander klaar te maken. Dan ze zijn écht verrukkelijk.
Dit recept is een onderdeel van de workshop “Koken vuren en culturen“.
Liefkoeken
Equipment
- Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven
Ingrediënten
- 500 gram honing
- 1 kilo bloem
- 425 gram roomboter
- 1 eetlepel koriander poeder
- 1 eetlepel gemberpoeder of vers geraspte gember
Instructies
Koekjes
- Meng de droge ingrediënten.
- Verwarm de honing tot deze goed vloeibaar wordt en meng deze door de droge ingrediënten.
- Voeg de roomboter toe en kneed tot een soepel deeg.
- Verdeel het deeg in balletjes ter grote van kleine pingpongballen.
- Leg een verfrommeld bakpapiertje op de bodem van een Dutch Oven en leg daar, met afstand, de balletjes deeg op.
- Bak de koeken af op een lage temperatuur.
Glazuur
- Wit: een schaaltje poedersuikerBruin: een schaaltje poedersuiker gemengd met cacao
- Schep een eetlepel water in het schaaltje suiker en roer dit door tot je stroopachtig glazuur krijgt. Voeg eventueel wat water of poedersuiker toe.