Liemers potje is een heerlijke, Hollandse, vegetarische groentestoofschotel! Liemers potje wordt door heel veel buitenkook collega’s in een eigen variant gebruikt. De oorspronkelijke bedenker is Willem ter Steeg van www.oerkoken.nl. Een markante man met bijzondere ideeën. Zijn site is dan ook zeer de moeite waard om eens te bezoeken.
Gebruik je eigen fantasie en voeg toe wat je lekker vindt. In de herfst en winter zou je bijvoorbeeld pompoen toe kunnen voegen. En zo krijgt dit gerecht vanzelf een herfst, winter, zomer en voorjaarsvariant als je met groenten die in het seizoen zijn gaat koken.
Van oorsprong is het gerecht vegetarisch, maar vegan is geen probleem. Dan laat je gewoon de room en de kaas weg. Vervang deze eventueel door gomasio; een mix van zout en sesamzaad.
Liemers potje
Equipment
- Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Driepoot
- Grote pan
Ingrediënten
- 2 kg krieltjes
- 1 kg sjalotjes
- 1 kg prei
- 1 kg worteltjes
- 1 kg snijbonen
- 50 ml zonnebloemolie
- 1,5 l bouillon (vegan)
- 1 eetlepel korianderzaad
- bos krulpeterselie
- 400 gr geraspte oude kaas
- 100 ml room
- peper
- zout
Instructies
- Schrob de krieltjes, spoel ze en droog ze.
- Verwarm in de Dutch Oven de olie, rooster de geplette korianderzaadjes en bak hierin de krieltjes enkele minuten aan.
- Snij de uien, roer deze door het mengsel.
- Laat alles -zonder roeren- een paar minuten garen.
- Voeg de gesneden worteltjes toe.
- Bestrooi het geheel met peper en zout en giet nu zoveel bouillon erbij dat alles net onder staat.
- Breng het tegen de kook aan.
- Strooi de breed gesneden snijbonen erover.
- Snij de prei grof en verdeel deze over het mengsel en laat het een half uur op een laag vuur sudderen.
- Snij de peterselie en schep deze erdoor samen met de room.
- Serveer het gerecht met geraspte kaas, als het niet vegan hoeft te zijn.
- Zodra alles in de pan zit, heb je de gelegenheid om alle gebruikte materialen en ingrediënten schoon te maken en op te ruimen.