Warning: Undefined array key "options" in /home/customer/www/kampvuurkok.nl/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192
Live, vers bereid ijs | kampvuurkok.nl

Live, vers bereid ijs

IJs en appelcrumble zijn een onoverwinnelijke combinatie. Zeker als je daar een lik slagroom bij serveert of een lekkere kaneellikeur overheen sprenkelt.

IJs uit de diepvries is heerlijk en kan, zeker als je een klein budget hebt een prima oplossing zijn. Zelf ijs maken is echter veel leuker. Thuis kan dat met een ijsmachine. DIt is een kleine bak met een roermechaniek.  Je kunt ook de vriezer gebruiken, zet hier je beslag in en roer het met regelmaat. Dat roeren is nodig om te zorgen dat je een zacht en schepbaar ijs krijgt. Zou je het niet roeren dan wordt het één harde klomp.

Een ijsbeslag voor 30 personen invriezen zou 2 dagen duren. Vandaar dat we het hier buiten iets anders aanpakken.

Ook zonder stroom, ijsmachine of vriezer kun je prima ijs maken. Het is wat kostbaarder dan gewoon ijs omdat je hulpmiddel opnieuw gevuld moet worden.

De uitdaging:

  • Maak bij een temperatuur ver boven nul ijs volgens onderstaand recept. Gebruik geen vriezer, koelkast, stroom, ijsmachine of iets van dien aard.

Hints:

  • Kijk niet naar de onmogelijkheden; als je naar onmogelijkheden kijkt, worden ze steeds groter. De kleine mogelijkheden die er zijn, zul je over het hoofd zien. Begin met de stappen die je wel kunt zetten.
  • Hitte en kou zijn tegenovergesteld, denk in tegenovergestelden.

Live, vers bereid ijs

Arriën Stegehuis
Kampvuurkoken en ijs maken, hoe... tsja dat is een raadsel.
4,72 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Nederlands
Porties 30
Calorieën 210 kcal

Ingrediënten
  

  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 1 l slagroom ongeklopt
  • 1 l volle melk
  • 250 cl eigeel of 16 eierdooiers
  • 600 g witte basterdsuiker

Instructies
 

Voorbereiding

  • Klop in een grote kom de eierdooiers met de basterdsuiker en de vanille-extract tot een dikke, gele crème.

Bereiding

  • Wacht met de volgende stappen tot we samen het ijs gaan maken. 
  • Schenk geleidelijk, al kloppend, de melk bij het eierdooiermengsel.
  • Schep pal voordat je het ijs gaat maken de slagroom er ook doorheen en roer tot er een homogeen mengsel ontstaat.
  • Maak ijs van het beslag door het al roerend langzaam af te koelen tot beneden het vriespunt. 😉
  • Je mag alle, op de kookplaats beschikbare middelen gebruiken. Kom je er niet uit en zie je geen mogelijkheden, kijk dan of er anderen binnen de groep mogelijkheden zien. Ziet niemand binnen de groep mogelijkheden, vraag dan om meer hints.

Vegan ijs

  • Vervangende ingrediënten:
    1/2 L blik kokosmelk, 1 beker suiker, een snuf zout, maizena.
  • Los 4 eetlepels maizena op in 4 eetlepels koud water.
  • Breng de kokosmelk, een snuf zout en suiker aan de kook.
  • Bind het geheel met maizena en laat het mengsel vervolgens afkoelen.
  • Maak er ijs van.

Dieet ijs (zonder koeien-zuivel)

  • Vervangende ingrediënten:
    Vervang de slagroom en melk door geitenyoghurt. Volg verder de gewone instructies.

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 210kcalKoolhydraten: 26gProteïne: 3gVet: 11gNatrium: 21mgKalium: 102mgSuiker: 24gIJzer: 1mg
Trefwoord Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

Geef een reactie