fbpx

Luie Fruitcake

In een luie bui en toch zin in een lekkere fruitcake? Geloof het of niet, je kunt een overheerlijke fruitcake bakken zónder keukengereedschap en zónder vaat. Weten hoe? Lees dan snel verder en leer hoe je met alleen een Dutch Oven deze Luie Fruitcake kunt bereiden zonder ook maar iets vies te maken. Het enige dat je naderhand moet schoonmaken, is je Dutch Oven.

De “Luie Fruitcake” is eigenlijk wat men een “Cobbler” noemt in Amerika. Een Cobbler is een wat minder bekend nagerecht en eigenlijk is dat niet terecht. Hij smaakt heerlijk en is, zeker met deze methode, echt super snel te bakken. Vooral kinderen vinden deze manier van bakken leuk. Volwassenen reageren of verbaasd of sceptisch en dat is niet zo raar. Het is echt te simpel voor woorden. Dit recept is zonder meer het meest ideale recept voor de luie kok.

Door verschillende fruitsoorten, verschillende frisdranksoorten en verschillende soorten cakemix te gebruiken, kun je eindeloos combineren.

Tips

Durf te improviseren; natuurlijk kun je noten tussen de vruchten gooien of meerdere soorten vruchten gebruiken. Ook qua frisdrank kun je alle kanten op. Wat dacht je van de mierzoete Fernandes variaties of wat dacht je van energiedrank? Dit heeft bij kinderen een cult status.

Jan Berends van Bûtenshûs kokkerellen heeft onderstaande foto’s gemaakt, Jan, bedankt voor het delen!

Luie Fruitcake

Arriën Stegehuis
Een overheerlijke fruitcake, zonder keukengereedschap en zonder vaat.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 45 min
Gang Banket, Gebak, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 16 personen
Calorieën 49 kcal

Equipment

Ingrediënten
  

  • 2 liter perzikken uit blik
  • 1 pak cakemix (500 g) minder kan ook, neem dan lekker een slok van het blikje fris voor je hem leeg schenkt.
  • 1 blikje sprite
  • een paar stukjes boter is een optie, zonder boter gaat het ook uitstekend. Bovendien heb je door het gebruik van boter een mes dat je moet afwassen en dat is toch wel een ernstig nadeel ?

Instructies
 

  • Open je blik perzikken, giet al het vocht af en stort de “droge” inhoud op de bodem van de Dutch Oven.
  • Draai het lege blik om met de bodem naar boven en hak met de rand van het blik als mes het fruit in de Dutch Oven in kleine stukjes. (Kinderen vinden dit echt helemaal fantastisch om te doen).
  • Strooi de cakemix gelijkmatig over vulling die op de bodem van de Dutch Oven ligt.
  • Schenk de inhoud van het blikje frisdrank gelijkmatig over de cakemix, werk hierbij van buiten naar binnen in een steeds kleiner wordende cirkel.
  • Bak de fruitcake circa 15 à 20 minuten bruin.
  • Laat de fruitcake wanneer die mooi bruin geworden is, nog 10 à 15 minuten met open deksel op de onderwarmte staan. Hierdoor verdampt het vocht onderin de Dutch Oven.

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 49kcalKoolhydraten: 12gProteïne: 1gVet: 1gNatrium: 1mgKalium: 238mgVezels: 2gSuiker: 11gVitamine C: 8mgIJzer: 1mg
Trefwoord Kan vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

6 reacties

  1. Ik heb deze ook geprobeerd, maar helaas is het mislukt. Wellicht dat het aan de cake mix lag.
    Welke cake mix is hier gebruikt? En hoeveel sprite (groot of klein blikje).
    Ik vond het namelijk wel een super leuke methode, hoop dat het wel een keer gaat lukken 🙂

  2. Ha Simone,

    Wat goed dat je hem geprobeerd hebt en wat jammer dat hij niet gelukt is. Afgelopen weekend heb ik hem met mederwerkers van de Soutshop ook gebakken en ging hij goed.

    We hadden twee blikken abrikozen, afgegoten zonder vocht. 1 Pak cakemix van de lidl, ik meen 500 gram en 1 flesje gingerale van 250 cc. Hij was prima gelukt. De foto’s ga ik zo aanpassen in het bericht.

    Succes met bakken en opnieuw proberen!

    Tot Kooks,

    Arriën

  3. Ook heel lekker is een pak chocolade cakemix, en een pot kersen op sap. (Geen vlaaivulling.) Je kunt het sap van de kersen ook gebruiken, neem dan minder frisdrank.

  4. Geef je bij het eerste bakdeel geen onderwarmte, en alleen bij het tweede verdampdeel?

  5. Ha Harrie,

    Dit recept heeft veel onder warmte nodig. Het mengen van de bloem met de frisdrank gebeurt door het “aan de kook” brengen van het geheel. Daardoor verdampt er ook een deel van het vocht. De resultaten dei ik terug hoor zijn zeer wisselend en ik ben er nog niet uit hoe ik het recept kan aanpassen zodat de “succes factor” wat groter wordt.

    Kun je wat met dit antwoord?

    groet Arriën

Geef een antwoord