fbpx

Marokkaanse kip-pompoen-schotel

Af en toe probeer je een recept en denk je… Wauw, dit is echt super! Deze Marokkaanse kip-pompoen-schotel is zo’n wauw-recept. Mijn vrouw heeft het voor het eerst klaargemaakt en ik wist niet hoe snel ik het ook een keer klaar moest maken in de Dutch Oven.

Origineel wordt deze Marokkaanse kip pompoen schotel in een tajine bereid. Een tajine kan ook uitstekend op kooltjes geplaatst worden. Voor een authentiek gevoel heeft dit zeker de voorkeur. Is je groep echter wat groter dan is een Dutch Oven een prima vervanger van de Tajine.

Het recept is verrassend simpel te maken, ga dus lekker aan de slag en overtuig je zelf!

Bron: Good food magazine oktober 2012

Traditional tajine dishes, couscous and fresh salad on rustic wooden table

Marokkaanse kip-pompoen-schotel

Arriën Stegehuis
Een heerlijk Marokkaans gerecht met een Dutch Oven twist.
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Marokkaans, Nederlands
Porties 6
Calorieën 1568 kcal

Equipment

Ingrediënten
  

  • 4 stukken kippendijen
  • olijfolie
  • 2 ui
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 100 gram gember grof gehakt
  • 3 tenen knoflook
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 eetlepel komijn
  • 1 eetlepel koriander
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 flespompoen/Japanse pompoen grote
  • 600 ml kippenbouillon
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels rode wijnazijn

Yoghurtdressing

  • 1 rode ui klein, en fijn gehakt
  • 1 citroen rasp en sap
  • 100 gram feta
  • munt fijn gesneden
  • 0,5 liter Turkse of Griekse yoghurt

Instructies
 

  • Heb je een tajine, dan kun je deze te voorschijn halen. In een Dutch Oven gaat het ook fantastisch.
  • Kruid de kip met peper en zout en bak deze bruin in de olijfolie.
  • Hak één ui in fijne stukjes en hak deze verder met de knoflook, de gember en de kruiden zo fijn mogelijk, gebruik eventueel een vijzel.
  • Snij de andere ui in fijne halve ringen en fruit deze met de kip tot ze lekker glazig zijn.
  • Voeg de tomaten en het kruidenmengsel toe en bak alles nog een paar minuutjes door.
  • Snij de pompoen in blokjes. Bij de flespompoen moet de schil eraf, de Japanse pompoen hoef je niet te schillen.
  • Voeg de pompoen, de bouillon, suiker en azijn toe en laat het geheel heerlijks sudderen. Laat het eten het liefst een uurtje op staan, maar minstens 30 à 45 minuten.
  • Haal de kipfilets uit de pan en snijd deze pal voor het serveren in kleine stukken.

Yoghurtdressing

  • Snipper de rode ui.
  • Rasp en pers de citroen.
  • Meng de yoghurt, citroenrasp, citroensap, de rode ui en de munt.
  • Snijd de feta in blokjes en strooi deze met de yoghurt over het gerecht heen of verkruimel de feta en roer hem door de yoghurt.
  • Maak alle gebruikte spullen schoon zodra je de yoghurtdressing klaar hebt en ruim deze op waar je ze gevonden hebt.

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 1568kcalKoolhydraten: 236gProteïne: 95gVet: 49gNatrium: 3879mgKalium: 13696mgVezels: 59gSuiker: 147gVitamine C: 817mgIJzer: 20mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

 

 

8 reacties

  1. Ha Margriet,

    Mijn eerste antwoord is naar smaak…. maar ik kan me voorstellen dat je een exacter antwoord wilt. Met een handvol gescheurde blaadjes kom je een heeleind. Een beetje meer of minder is echter geen probleem.

    Tot kooks,

    Arriën

  2. 5 sterren
    Dit gerecht al zeker een keer of 6 gemaakt en het recept met plezier ( en altijd onder vermelding van de bron!) gedeeld. Zo rijk aan smaak en geur… ook de tzatztiki-achtige saus is heerlijk en doet het prima bij andere gerechten. Dankjewel Kampvuurkok, voor het delen van je recepten!

  3. Ha Helga,

    Wat goed te horen dat deze Marokkaanse kip-pompoen schotel zo goed in de smaak valt en dat je hem deelt. Eten delen, recepten delen, alles wat je deelt smaakt beter!

    Tot kooks,

    Arriën

  4. Heel erg lekker geworden, alleen al de bereiding was een feestje op zich zo boven een kampvuurtje met de driepoot en de DO.
    Net een paar bakkies genomen op je gezondheid. Graag tot de volgende keer, stay safe, stay healthy. Groetjes Stef & Puk

  5. Ha Stef & Puk,

    Top te horen dat het recept goed bevallen is. Hopelijk heeft de koffie jullie gesmaakt.
    Fijne Pasen en tot kooks,

    Arriën

  6. 16-01-2021 gemaakt
    Smaakvol gerecht makkelijk om te maken. Wij hebben er couscous bij geserveerd. Was erg lekker.

Geef een reactie