Dit toetje heeft meerdere ‘wauw-factoren’, toch zal ik het niet snel in mijn workshops gebruiken. Te simpel en te eenvoudig. Peer met warme chocoladesaus en slagroom is zo simpel dat als je achteraf het recept verklapt je bijna gegarandeerd een ‘Wauw is het echt zo simpel?’ krijgt. Waarom dan toch dit recept op mijn website? Kijk maar even naar de onderstaande ‘wauw-factoren’
- Wauw, dat ziet er feestelijk uit!
- Wauw, dat is lekker!
- Wauw, dit toetje is niet duur en past makkelijk in ons budget!
- Wauw, dit toetje is ook haalbaar met een hele grote groep!
- Wauw, dit kan ik zelfs op de camping klaarmaken!
Met andere woorden zoek je een super simpel feestelijk toetje dat toch een ‘wauw-factor’ heeft, zoek niet verder en ga voor peer met warme chocoladesaus en slagroom
Alternatief
Liever een ander soort eenvoudig toetje, kijk dan eens naar schapenschijt met scheerschuim. Dit toetje is mogelijk een goed alternatief dat nog simpeler te bereiden is en qua budget nog voordeliger uit pakt..
Houdt het recept geheim
Zorg wel dat je alle verpakkingen goed weg bergt want als je gasten de verpakkingen zien is het ‘wauw’ effect waarschijnlijk een stuk kleiner omdat ze dan gelijk door hebben hoe simpel dit toetje eigenlijk is.
Je kunt verse peren gebruiken, zorg dan wel dat ze echt heel goed rijp zijn. Zelfs overrijp kan. De warme chocoladesaus bedekt eventuele overrijpe gedeelten van de peer. Uiteraard snij je de rotte stukken en het klokhuis goed weg. Hij kan mits echt goed rijp, geschild en ongeschild.
Het grote geheim is de chocoladesaus. De basis is chocoladevla. De enige toevoeging is geraspte sinaasappelschil. Let bij het raspen van de schil er goed op dat je de sinaasappels goed boent meet heet water. Dit om de wax-laag van de schil te verwijderen. We willen alleen het ‘oranje rasp’ van de schil. Het witte deel van de schil is bitter en hebben we niet nodig.
De laatste wauw
Door de saus te verwarmen en de toevoeging van sinaasappelrasp zullen de meeste gasten de chocoladevla niet herkennen. Het is straks aan jou. Geef je je geheim prijs en ga je voor een ‘Wauw , is het echt zo simpel?’ of verklap je helemaal niets en laat je de gasten in de waan van ‘Wauw, die kan goed koken! ‘
De saus verwarmen we ‘Au bain-marie‘, zeker als we hem op het kampvuur of in een dun camping pannetje bereiden. Aangebrande chocolade wordt bitter en … dat is echt niet lekker.
Uitleg Au bain-marie
Voor de mensen die ‘in het bad van Marie‘ niet kennen, bij ‘Au bain-marie’ breng je in een grote pan een laagje water aan de kook. Hierin zet je een kleine pan waar we de chocolade saus in bereiden. Kokend water wordt nooit heter dan 100 graden. Het gerecht in de kleine pan kan nooit heter worden dan 100 graden. Let wel op dat het kokende water niet in de kleine pan kan komen.
Peer in warme chocoladesaus met slagroom.
Ingrediënten
- 1 blik peren op sap of 3 rijpe handperen
- 1 L chocoladevla
- 1 sinaasappel alleen het zest, (de rasp van de schil)
- 1/2 bus slagroom kant en klaar spuitbus kan ook maar loopt sneller terug
Instructies
- Verwarm de chocoladevla au bain-marie.
- Was een sinaasappel grondig met heet water en rasp de buitenste laag van de schil, het zest. Alleen de buitenste laag, het witte deel van de schil is bitter.
- Roer het zest door de chocolade vla maar houdt een beetje achter om te garneren.
- Schil de sinaasappel en snijd deze in dunne plakjes om mee te garneren.
- Leg een peer in een schaaltje en schep hier een soeplepel chocoladesaus over.
- Garneer met een plakje sinaasappel en een lekkere dot slagroom. Strooi wat zest over de slagroom.