fbpx

Peren Poffert uit de Reflector Oven

Als je de gemiddelde Nederlander vraagt wat een poffert is, dan heeft hij of zij geen idee. Vraag je het aan een Groninger, dan loopt het water in zijn mond en zal hij je met plezier vertellen wat een poffert is. Een poffert is een brood-achtig boerengerecht en het werd vooral gegeten als hoofdgerecht en soms als toetje. Meestal in de winter, omdat het een nogal zwaar gerecht is.

De traditionele Groninger poffert wordt gemaakt in een speciale pofferttrommel waarin een pannenkoekachtig beslag au-bain-marie gekookt wordt. Op meer plaatsen is een dergelijke bereidingswijze bekend; de “Jan in de Zak” gebruikt een zelfde soort deeg dat in een dichtgeknoopte theedoek of kussensloop gebakken wordt. In Sri Lanka kent men de Burudala, in de kop van Noord Holland de (Hoornse) broeder, beide berusten op het zelfde principe.

Tegenwoordig wordt poffert ook vaak in de oven gebakken in een tulbandvorm. Vaak schenkt men roomboter met suiker of stroop over de poffert. Er bestaan recepten waarin allerlei vruchten worden verwerkt en recepten voor hartige varianten, met onder meer spek.

Poffert is een vergeten streekproduct dat sinds 2011 opnieuw in Groningen op de markt gebracht onder de naam ‘Echte Grönneger Poffert’ en ‘Pofferts van Popko’.
Hoog tijd voor een echte kampvuur variant want:
“Eet je regelmatig een poffert… dan ben je een echte boffert!”

Peren Poffert uit de Reflector Oven

Peren Poffert uit de Reflectoroven

Arriën Stegehuis
Een heerlijk Gronings gerecht.
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Banket, Bijgerecht, Gebak, Hoofdgerecht, Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 8 personen
Calorieën 3407 kcal

Equipment

  • Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven
  • Reflector oven
  • Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Skillet met Dutch Oven deksel

Ingrediënten
  

Vulliing

  • 6 peren stevig
  • 2 à 3 eetlepels kaneel
  • 50 gram roomboter

Beslag

  • 12 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • vanillesuiker
  • 500 gram bloem
  • 500 milliliter karnemelk
  • 4 eieren
  • 2 theelepels zout
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 theelepels baksoda

Garnituur

  • honing
  • poedersuiker

Instructies
 

  • Dit recept kan met reflector oven gemaakt worden. Gebruik in dat geval een bakblik, en reflector oven en lees dan om de "briketten en skillet instructies" heen. Houd er verder rekening mee dat het dan buiten niet te koud is, anders duurt het zeer lang de poffert gaar is. In een skillet met deksel of Dutch Oven bakt het een stuk makkelijker.
  • Stook een brikettenstarter vol briketten.
  • Schil de peren, ontdoe ze van het klokhuis en snij ze in kwarten.
  • Zet een skillet op de briketten en leg een Dutch Oven deksel vol met briketten zodat deze goed kan voorverwarmen. Eerst in het vuur voorverwarmen en later briketten gebruiken kan natuurlijk ook.
  • Meng de droge delen van het beslag en voeg geleidelijk en al roerend met een garde de natte delen toe.
  • Smelt de roomboter en bak hierin de peren met de kaneel tot de peren net beginnen te karameliseren. Keer de peren slechts een maal om, anders zit je met de gebakken peren.
  • Haal op 4 briketten na alle briketten onder de skillet vandaan.
  • Schenk het beslag over de gebakken peren.
  • Plaats het hete deksel op de skillet en leg een gesloten ring briketten op de buitenste rand.
  • Bak de poffert gaar in circa 30 minuten.
  • Nu dit op staat, kun je de gebruikte spullen afwassen en opruimen waar je ze gevonden hebt.
  • Bestrooi de poffert voor het serveren met suiker en honing.

Nutrition

Serving: 100gCalorieën: 3407kcalKoolhydraten: 586gProteïne: 94gVet: 80gNatrium: 2585mgKalium: 2692mgVezels: 49gSuiker: 142gVitamine C: 46mgIJzer: 29mg
Trefwoord Vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!

Eén reactie

Geef een reactie