Deze Pie met Havermout en Chocolade is echt fantastisch. Je hebt er flink werk aan maar de beloning is echt waanzinnig lekker! Dat kan ook bijna niet anders als je naar de ingrediënten kijkt.
Zelf heb ik dit gerecht gemaakt op de Dutchoven cookoff 2018. Ik hoopte hiermee de wedstrijd te winnen. Het koelen heb ik met een CO2 blusser gedaan. In de herfst of winter is het denk ik prima buiten te bakken. In de zomer heb je echt een koelkast, vriezer of CO2 blusser nodig. Of jij het ook aandurft om dit buiten te maken, is aan jou.
Heb je hem gemaakt, stuur een foto op, TAG je berichten op social media met #kampvuurkok.
Bronvermelding: het recept op pagina 20 van de november 2018 editie van Foodies heeft als inspiratiebron gediend voor dit recept.
Pie met Havermout en Chocolade
Een zoete verrassing van het kampvuur.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 1 uur uur
Bereidingstijd 1 uur uur
Totale tijd 2 uur uur
Gang Banket, Gebak, Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 12 personen
Calorieën 4257 kcal
Equipment
- Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Skillet met Dutch Oven deksel
- Bakbonen
Ingrediënten
Deeg
- 150 gram bloem
- 1 eetlepel suiker
- 1/2 theelepel zout
- 125 gram roomboter koud en in blokjes gesneden
- 1 eetlepel wodka
- 3 eetlepels ijskoud water
- 1 geklustst ei
- grove rietsuiker
Vulling
- 150 gram havermout
- 190 gram ahorn siroop
- 190 gram agave siroop
- 5 eieren
- 65 gram kokossuiker
- 65 gram bruine bastard suiker
- 3 eetlepels bruine rum
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1/4 theelepel kardemonpoeder
- 150 gram pure chocolade
Instructies
Deeg
- Meng alle droge ingrediënten van het deeg met een kwart van de boter en wrijf het met de toppen van je vingers tot een kruimel-deeg. Niet te lang door gaan, zodra je een kruimels hebt, is het goed.
- Voeg de overige boter toe en druk de boterblokjes plat.
- Laat het deeg afkoelen in de vriezer (of met de CO2 blusser) en voeg vervolgens 3 eetlepels ijskoud water en de wodka toe.
- Roer het met een spatel of pollepel tot het wat samenhang begint te krijgen. Kneed of liever knijp het vervolgens met je handen tot een geheel. Een brooddeeg kneed je zo lang mogelijk om het soepel te krijgen. Een pie-deeg kneed je zo min mogelijk om het broos te houden. Bovendien wordt het deeg warm van je handen. Beperk het contact met het deeg dus zo veel mogelijk. Koel het deeg desnoods nog een keer.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Het deeg moet ongeveer 3 mm worden.
- Rol het om de deegroller heen om vervolgens de skillet of bakvorm te bekleden. Gebruik eventueel een bakpapiertje in de vorm. Het deeg mag zo’n 2 à 3 centimeter over de rand van de vorm uit steken, de rest snij je weg. Het uitstekende deeg rol je op tot een randje op de pievorm, hier kun je vervolgens een golfpatroontje in maken met je vingertoppen.
- Bekleed de deegbodem met bakpapier en vul de vorm met bakbonen om deze blind te kunnen bakken.
- Kluts een ei en smeer hier de rand mee in.Strooi hier vervolgens nog grove rietsuiker op.
- Plaats de pievorm in een voorverwarmde DO op 180 graden en bak deze in circa 20 à 30 minuten.
- Verwijder vervolgens de bonen en het bakpapier en bak nog zo’n 10 minuten tot het deeg mooi van kleur is.
- Bestrijk vervolgens de bodem van de pie met de rest van het geklutste ei.
- Bak nog 2 minuten na tot het ei gestold is. Dit zorgt ervoor dat de bodem beschermd is tegen de natte vulling, de bodem blijft hierdoor lekker krokant.
- Bak de havermout ongeveer 10 minuten in de DO tot deze een lekkere crunch heeft. Mochten de siroopjes dik zijn, plaats de flessen dan enige tijd in kokend water. Hierdoor worden ze goed vloeibaar.
- Maak de vulling door eerst de suiker, de kaneel en de kardemon te mengen. Voeg vervolgens de eieren, siroop en de rum toe en klop dit tot het mooi en glad is.
- Hak de chocolade en roer deze samen met de havermout door de vulling.
- Giet de vulling in de pie en bak deze in circa 3 kwartier tot deze licht wiebelt als je zachtjes met de vorm schudt. De DO moet niet te heet zijn, zo’n 140 graden. Als je de eerste briketten er nog op hebt liggen, dan zal het waarschijnlijk wel goed gaan. Hier is de ergste hitte nu wel af.
- Strooi een laatste laagje havermout erop en... probeer het geduld op te brengen de Pie met Havermout en Chocolade af te laten koelen op een rooster voor je hem op gaat eten.
- Zodra je gerecht klaar is, kun je de gebruikte spullen afwassen en opruimen waar je ze gevonden hebt.
Nutrition
Serving: 100gCalorieën: 4257kcalKoolhydraten: 632gProteïne: 61gVet: 166gNatrium: 1743mgKalium: 1144mgVezels: 12gSuiker: 445gVitamine C: 1mgIJzer: 15mg
Trefwoord Vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat weten hoe het was!