Pulled Jackfruit, vegan draadjesvlees
Wat??? .. Ja, je leest het goed, Pulled Jackfruit is een Vegan alternatief voor de o zo bekende vlees variant. Voor de vegans en vegetariërs is er nu eindelijk een goed excuus om mijn zelf gemaakte BBQ-saus te gaan bereiden. Meestal serveer ik deze BBQ-saus met Pulled Pork maar met Pulled Jackfruit komt de saus minstens net zo goed tot zijn recht.
Jantina, een vriendin tipte me en zo is dit overheerlijke pulled jackfruit recept van ikbenirisniet.nl in mijn collectie gekomen.
Wat is Jackfruit
Jackfruit is de Engelse benaming voor de vrucht van de snel groeiende boom de Nangka. Ook wel Jack tree genoemd. De vruchten wegen zo’n 5 tot 40 kilo. Jackfruit groeiende oorspronkelijk alleen in India maar is inmiddels ook uitgewaaid over Afrika. Hier in Nederland vind je het terug in de Toko maar AH en diverse andere supermarkten. verkopen het inmiddels ook.
Als vleesvervanger zitten er twee kanten aan. Qua beleving en textuur is het een fantastische vleesvervanger. Het doet echt denken aan draadjes vlees. Bekijk je het vanuit de andere kant, vlees is rijk aan eiwit, ijzer en vitamine B12, deze vind je te weinig terug in Jackfruit. Je zult er dus nog wat naast moeten serveren.
Jackfruit kent twee varianten, één op siroop, deze is zoetig van smaak en wordt vooral in bakproducten gebruikt. De andere variant, ‘in brine’, in zout water. Deze variant is geschikt voor hartige gerechten. ‘Jackfruit wordt de laatste jaren steeds populairder onder veganisten en vegetariërs. Ik ben meerdere rendang recepten tegengekomen en Jessica Lek heeft een compleet kookboek geschreven waarin Jackfruit centraal staat. Kortom naast Pulled Jackfruit nog mogelijkheden genoeg.
De belangrijkste tip is wellicht …. overal waar je vlees laat stoven (langzaam garen) kun je in plaats van vlees Jackfruit gebruiken. Vooral in gerechten waar veel smaak aan het vlees wordt toegevoegd. Jackfruit moet net als draadjes vlees even een tijdje lekker sudderen.
Pulled Jackfruit – Vegan draadjesvlees
Equipment
- Dit is een affiliate link. Door via deze link iets aan te schaffen steun je me en help je mee deze website in de lucht te houden.Dutch Oven
Ingrediënten
Voor de pulled jackfruit
- 1100 gram Jackfruit (2 1/2L blikken)
- 1 eetlepel knoflook fijn gehakt
- 300 milliliter BBQ-saus liefst zelf gemaakt
- 1 eetlepel pimenton (mild of sweet, kijk heel goed uit met hot)
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel tijm vers of gedroogd
- eetlepels olijfolie
- eetlepels peper & zout
Voor de rode kool salade
- 0,25 eetlepels rodekool geraspt of heel fijn gesneden
- 1 eetlepels appel geraspt
- 500 gram kikkerewten (1/2 liter blik)
- 4 eetlepels (soja) yoghurt
Broodjes
- 4 broodjes
Instructies
BBQ Saus
- Maak de BBQ saus zoals beschreven op https://kampvuurkok.nl/vers-bereide-bbq-saus/ of gebruik kant en klare saus.
Rodekool salade
- Meng de ingrediënten en breng op smaak met peper en zout.
Pulled Jackfruit
- Trek (met een vork of met je vingers) het jackfruit wat uit elkaar zodat het de textuur van draadjesvlees krijgt. Snij eventueel de harde stukjes weg.
- Verdeel het Jackfruit over de bodem van de Dutch Oven en meng het goed met de kruiden.
- Schenk hier een laagje BBQ saus overheen en laat het geheel 30 minuten zachtjes sudderen.
Serveren
- Serveer de Pulled Jackfruit op een broodje met de rodekoolsalade.