Bovenwarmte :Een ring briketten op de rand van de deksel, maar met wat gaten ertussen
Onderwarmte :1/6 van de bovenwarmte
Aantal :4personen
Het boekje Wittebrood in rode wijn beschrijft, naast het leven van Desiderius Erasmus, dit recept van Liefkoeken. In Duitsland zijn Lebkuchen nog steeds zeer populair rond de feestdagen. Elke kerstmarkt puilt uit van de vaak prachtig versierde koeken. In Nederland zijn ze in de vergetelheid geraakt en zie je ze nog maar zelden. Een online zoektocht naar vergelijkbare recepten in het Nederlands leverde niets op.Gelukkig dat Diana Du Bois dit recept in haar boekje beschrijft. Het boekje is een echte aanrader. Het is niet alleen leuk om terug te lezen hoe het leven van Erasmus er uit zag, het staat vol met recepten met veelbelovende titels als: Roffioelen, Gespleten Nonnen, Moerbeiensaus, Hoerewindjes, Garum, Caroenum en nog veel meer.Heb je geen verse gember of koriander dan zou je koekkruiden kunnen overwegen. Mijn aanbeveling is echter om het echt met verse gember of koriander klaar te maken. Dan ze zijn écht verrukkelijk.Dit recept is een onderdeel van de workshop “Koken vuren en culturen“.